Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Родина Губоцвіті - Lamiaсeae



Переважно трави, рідше напівкущі або кущі, з чотиригранними стеблами і навхрест супротивними листками.

Квіти у цимозних суцвіттях: трьохквіткові дихазії, подвійні завитки (один в одну сторону другий - в другу і утворю-ється коло, яке охоплює стебло) і можуть бути зібрані у волоті, китиці, головки. Квіти зигоморфні або майже правильні. Чашечка зрослолиста, трубчаста або дзвоникоподібна з 5 зубцями, або двогуба. Віночок з 5 пелюсток, часто двогубий, нижня губа трилопатева, верхня - дволопатева. Іноді віночок здається одногубим через недорозвинутість верхньої губи, або схожий на актиноморфний.

Тичинок 4, які зрослися з трубочкою віночка, або внаслідок редукції їх 2. Маточка складена з 2 плодолистиків, з верхньою спочатку двогніздою, потім 4-гніздою зав`яззю. Плід - чотиригорішковий.

Губоцвіті охоплюють 200 родів і понад 3500 видів, поширених майже по всій земній кулі, особливо в областях із сухим і жарким кліматом, зокрема в Середземномор`ї. В Україні в дикому стані відомо близько 165 видів.

Багато губоцвітих у мезофілі листків або в спеціальних залозистих волосках містять різні ефірні олії (лаванда, роз-марин, м`ята, меліса, тощо). Лікарські - чебрець, м`ята, васильки та ін.

Порядок Айстроцвіті або Складноцвіті Asterales (Composite)





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 377 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...