Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Клас зелені водорості - Chlorophyceae



Відділ зелені водорості- Chlorophyta -об’єднує більш ніж 20000 видів еукаріотичних водоростей. Серед них є інди-віди одноклітинні, колоніальні, неклітинні. Зустрічаються всі типи структури вегетативного тіла (монадний, пальмелоїд-ний, кокоїдний, нитчастий, різнонитчастий, пластинчастий, сифоновий, сифонокладальний) крім амебоїдного.

Будова клітини різноманітна. Деякі представники мають клітини вкриті лише плазмалемою, але більшість має клі-тинну оболонку з целюлози і пектину. Клітини містять від одного до багатьох ядер. Хлоропласти різні за формою (чашо-видні, пластинчасті, стрічкоподібні, дисковидні, сітчасті, зірочкоподібні та ін.), розміром та положенню в клітині (при стін-ні, осьові). Фотосинтезуючі пігменти: хлорофіл а, в, каротини і ксантофіли. Хлоропласти звичайно містять від одного до багатьох піреноїдів із крохмальною обгорткою або ні.

У монадних форм і стадій зелених водоростей з хлоропластом пов’язана стигма - фоторецепторна органела, крім цього вони мають 2-4 однакові за довжиною і будовою джгутики і замість центральної вакуолі - скоротливі.

Вегетативне розмноження відбувається внаслідок поділу клітин, частинами слані, утворенням нових ценобіїв із вмі-сту клітин старих ценобіїв, а у деяких - особливими бульбочками. Безстатеве розмноження зелених водоростей проходить за допомогою спеціалізованих клітин - зооспор, апланоспор, автоспор, гіпноспор та ін.

Статевий процес відбувається у виді гологамії, ізогамії, гетерогамії, оогамії, кон’югації.

Гологамія – найпростіший тип статевого процесу у одноклітинних організмів, при якому не утворюються гамети, а зливаються цілі особини.

Ізогамія – тип статевого процесу, при якому гамети, які зливаються, не розрізняються морфологічно.

Гетерогамія – тип статевого процесу, при якому відбувається злиття (копуляція) статевих клітин (гамет), які розріз-няються по розмірам, формі або поведінці при копуляції.

Оогамія – тип статевого процесу, при якому велика і нерухома жіноча статева клітина (яйцеклітина) запліднюється невеликою і найчастіше рухливою чоловічою статевою клітиною.

Кон’югація – форма статевого процесу при якій зливаються протопласти двох рівноцінних клітин, які не мають морфологічної диференціації на чоловічі і жіночі статеві елементи.

Серед зелених водоростей є гомо- і гетероталічні види.

Гомоталізм – двостатевість у деяких водоростей, при якій всі особини даного виду мають морфологічно і фізіологіч-но рівноцінні таломи.

Гетероталізм - роздільностатевість у деяких водоростей, яка не відображається зовні на будові вегетативних або статевих органів і статевих клітин, однакових у обох статей, але утворюючихся на різних екземплярах, які прийнято умов-но позначати знаками плюс та мінус.

Цикли розвитку зелених водоростей дуже різноманітні.

Статевий процес закінчується утворенням зиготи з диплоїдним ядром. Часто вона вкривається оболонкою, перепов-нюється поживними речовинами і потім після тривалого часу спокою або ні проростає. Вона може прорости редукційним діленням. При цьому молоді рослини гаплоїдні і вся вегетативна фаза їх проходить у гаплоїдному стані - гаплонти (зиго-тична редукція) (наприклад, хламідоманади, вольвокси, водяна сіточка, улотрикси). У інших вегетативна фаза диплоїдна і редукційний поділ відбувається перед утворенням гамет - діплонти (гаметична редукція) (наприклад, діатомові водорості, деякі бурі, із зелених - один із видів кладофори). Є водорості у яких редукційним поділом утворюються зооспори і аплано-спори на диплоїдному таломі (спорична редукція). Із зооспори виростають гаплоїдні таломи, які здатні тільки до статевого розмноження. Із зиготи виростає диплоїдний талом, який дасть знову редукційним діленням зооспори (спори). У таких во-доростей має місце чергування поколінь: диплоїдного безстатевого спорофіта і гаплоїдного статевого гаметофіта. Розрізня-ють два типи чергування поколінь:

Ізоморфний тип чергування поколінь – чергування поколінь (статевого і безстатевого), подібних по зовнішньому вигляду, але різних в цитологічному і фізіологічному відношенні.

Гетероморфний тип чергування поколінь – чергування гаметофіта і спорофіта, морфологічно не подібних один до одного.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 361 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...