Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Клас Хлорофіцієві – Chlorophyceae



Клас поділяють на вісім порядків у відповідності з типом морфологічної структури тіла, типом зооспор, здатністю до гіперсинтезу вторинних каротиноїдів, особливостями поділу клітин тощо.

Порядок вольвоксові (Volvocales)

Включає близько 1000 видів монадної організації, які можуть бути одноклітинними або колоніальними організмами.

Розповсюджені головним чином у прісних водоймах, і при масовому розвитку викликають їх “цвітіння”. Деякі ви-кликають червоне “цвітіння” солоних водойм і снігу. У морях живуть лічені види. У грунтах численні і різноманітні хла-мідомонади.

Серед вольвоксових є ряд представників, які мають низку примітивних рис. Так у деяких відсутня клітинна оболон-ка, статевий процес у вигляді гологамії. Наприклад дуналієла - Dunaliella, яка живе в солоних озерах і зовні дуже схожа на хламідомонади.

Представником одноклітинних монадних вольвоксових є рід хламідомонада (Chlamydomonas), численні види якого живуть у калюжах, мілких прісних водоймах, грунті.

Порядок хлорококові (Chlorococcales)

Нараховує більше ніж 1200 одноклітинних або колоніальних видів кокоїдної структури. Одноклітинні форми утво-рюють іноді скупчення у вигляді одношарових пластинок або конгломератів без певної форми. Колонії найчастіше із сли-зовим покривом, в якому клітини розташовані вільно, у ценобіях з’єднані боковими поверхнями або за допомогою вирос-тів клітинної оболонки.

Форма клітин дуже різноманітна - від шаровидної до циліндрично-веретиновидної, спіралевидної або трапецевидної. Найчастіше сферична, овальна, яйцевидна, нерідко з різноманітними виростами.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 332 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...