Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості міжкультурної комунікації та психологічні особливості етикету



Кожен народ має свої звичаї, традиції, культуру, політичний і державний устрій. У міру розвитку цивілізації характер ведення переговорів і процеси, пов'язані з взаємопроникненням національних стилів спілкування, мають велике значення. У основі особливостей ділового етикету і ділової етики лежать не лише традиції, але і риси національного характеру. Незнання національних особливостей ділового спілкування може справити на партнерів небажане враження як на стадії переговорного процесу, так і при реалізації тих або інших спільних проектів.

Останнім часом у зв'язку з інтенсифікацією міжнародних ділових відносин, що торкнулися всього світу, відбувається згладжування національних особливостей дипломатичних стосунків. Проте як і раніше необхідно велику увагу приділяти особливостям поведінки іншої сторони, враховувати національну культуру.

В той же час не слід абсолютизувати національні стилі, як правило, успішно адаптуються.

Вирушаючи за кордон, слід познайомитися, хоч би у загальних рисах з національними звичаями і традиціями, характерними особливостями відвідуваної країни.

Наприклад, при організації і проведенні дипломатичних прийомів слід враховувати, що італійські дипломати досить чутливі до дотримання основних правил ділової етики. Гучна розмова американця або італійця може бути сприйнята англійцем як прояв невихованості. У Швеції не прийнято називати партнера до тих пір, поки він сам не запропонує. У Італії, в Анголі візитні картки використовуються мало, а в Колумбії їх вручають навіть швейцарові. У Ізраїлі ділових людей запрошують на вечерю. Робочі теми ізраїльтяни обговорюють за столом, а угорці - в офісі. Угорський учасник переговорів практично завжди вважає себе аристократом і соромиться вести дріб'язковий торг. Багато ділових питань фіни вирішують в ресторані або сауні. У Норвегії почесний гість на прийомі сидить праворуч від хазяйки, а в Китаї він першим пробує блюдо і першим виходить з-за столу.

Представники дипломатичних кругів повинні не лише добре знати правила етикету, але і неухильно дотримувати їх в своїй практичній діяльності.

При роботі з представниками різних національностей слід пам'ятати, що в порівнянні культур не буває понять «кращий» і «гірше», а буває «інакше». Знання правил поведінки, обумовлених культурними традиціями, має величезне значення при організації і проведенні дипломатичного прийому. Воно дозволяє уникнути багатьох непорозумінь і непотрібного тертя.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 528 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...