Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Нематеріальна мотивація робітників на підприємстві



Однією із найбільш важливих і реалізованих форм нематеріальної мотивації трудової поведінки робітників наВАТ «Трест «Київміськбуд-3» є охорона праці та здоров’я. Згідно до розділу V колективного договору «Охорона праці та здоров’я» з метою створення здорових та безпечних умов праці в товаристві сторона роботодавця на 2010-2011 рр. зобов’язується розробити комплекс заходів по забезпеченню встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення наявного рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму та професійних захворювань і аварій. На реалізацію заходів з охорони праці виділяється не менше 0,5% коштів від суми реалізованої продукції. Інші зобов’язання з охорони праці та здоров’я наведені в додатку Б.

Одним із елементів нематеріального стимулювання, який активно застосовують на БУ-9 ВАТ «Трест «Київміськбуд-3» є такий її елемент, як створення сприятливіших умов праці, особливо це стосується робіт у важких та шкідливих умовах. До них відносяться посади, які наявні на підприємстві (додаток 14 до колективного договору), а саме: длязайнятих на роботах з шкідливими умовами праці, які мають право на одержання безкоштовно молока або грошової компенсації на придбання лікувально-профілактичного харчування в межах вартості молока, згідно статті 7 абзац 2 Закону України «Про охорону праці» за умови, що вони не менше 80% робочого часу працюють в цих умовах: 1) Електрозварник ручного зварювання; 2) Газозварник та газорізальник; 3) Покрівельник рулонних покрівель при роботі з бітумними мастиками; 4) Коваль; 5) Робітники зайняті на роботах зв’язаних з застосуванням бітуму та матеріалів на основі бітумних смол.

На цих робочих місцях періодично проводиться атестація робочих місць за умовами праці, що дозволяє оцінити умови праці і визначити заходи по їх поліпшенню.

Той аспект, БУ-9 ВАТ «Трест «Київміськбуд-3» надає кошти на оздоровлення та відпочинок працюючих і членів їх сімей, підкріплений матеріальною стороною, і в той же час є нематеріальним заохоченням для робітників підприємства. Товариство вдається до заходів щодо оздоровлення працівників та їхніх сімей. Працівники мають можливість підлікуватися і забезпечити своїх дітей відпочинком у дитячих оздоровчих таборах. БУ-9 ВАТ «Трест «Київміськбуд-3» забезпечує медичну страховку своїм працівникам, вживає заходів щодо розвитку культури, фізкультури та спорту згідно з кошторисом профспілкових комітетів та коштів, виділених компанією.

Досить ефективною формою нематеріальної мотивації трудової поведінки робітників на БУ-9 ВАТ «Трест «Київміськбуд-3» є пільгове пенсійне забезпечення для визначеного переліку робітничих місць, а саме: професій та посад, за умови, що вони не менше 80% робочого часу працюють в цих умовах: 1) Монтажник з монтажу стальних та з/б конструкцій; 2) Муляр; 3) Покрівельник рулонних покрівель; 4) Електрозварник ручного зварювання; 5) Виконроб; 6) Майстер.

З метою стимулювання працівників на постійне підвищення кваліфікації, професійних знань, активізацію професійної діяльності на підприємстві встановлені обов’язкові періодичні атестації, але оцінювання взагалі не використовується для робітників.

За оцінкою спеціалістів у сфері менеджменту персоналу, нині в країнах з розвинутою економікою не більше 45% найманих працівників у структурі мотивів першість віддають матеріальній винагороді. Інша частка тих, хто віддає першість нематеріальним винагородам складає 55% і вона продовжує зростати [17, с. 157].





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 278 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...