Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Учебно-методический комплекс по дисциплине 4 страница



2) суму доходу можна достовірно визначити.

Витрати — це зменшення економічних вигід у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, що призводить до зменшення власного капіталу банку (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу між власниками).

Витрати звичайно пов’язані зі споживанням ресурсів у процесі діяльності банку, і їх можна об’єднати в такі групи: 1) відсоткові витрати, 2) комісійні витрати, 3) витрати від торговельних операцій, 4) інші операційні витрати, 5) загальноадміністративні витрати та витрати на персонал, 6) витрати на безнадійні та сумнівні борги, 7) надзвичайні витрати.

Витрати банку включають сплату процентів вкладникам та іншим кредиторам за залучені кошти, сплату комісії за купівлю-продаж валюти на міжбанківському валютному ринку, витрати, пов’язані зі створенням від’ємної курсової різниці від операцій з купівлі-продажу іноземної валюти та цінних паперів, адміністративні витрати, спрямовані на забезпечення діяльності банківської установи, оплата праці персоналу і нарахування на фонд оплати, відрахування в резерви під сумнівні та безнадійні активи.

Витрати визнаються у звіті про фінансові результати, якщо дотримуються такі умови:

1. Існує зменшення економічної вигоди або під час здійснення господарської операції або в майбутньому, яке супроводжується зменшенням активу чи збільшенням зобов’язання.

І справді, якщо банк сплачує комісію іншому банку за відкриття йому кореспондентського рахунка, у нього зменшуються грошові кошти (актив) та зменшується прибуток на суму понесених витрат, що, у свою чергу, веде до зменшення власного капіталу. У разі нарахування банком процентів за депозитними рахунками, яке не супроводжується одночасною сплатою процентів вкладникам, у нього з’являється кредиторська заборгованість перед вкладниками та зменшується прибуток на суму нарахованих процентів.

2. Суму витрат можна достовірно визначати (вона має документальне підтвердження).

Фінансовий результат за звітний період обчислюється через зіставлення доходів і витрат, відображених у звіті про фінансові результати. Звідси облікова формула звіту про фінансові результати має вигляд:

Фінансовий результат = Доходи – Витрати.

Перевищення доходів над витратами означає, що банк отримав прибуток. Якщо має місце перевищення витрат над доходами, у банку виникає збиток. Наявності інформації про кінцевий результат зовсім недостатньо користувачам, щоб з’ясувати, а чому саме склався такий кінцевий результат від діяльності банку. Вимоги з боку користувачів слугували поштовхом для подальшої деталізації інформації про доходи і витрати у звіті.

В основу побудови структури звіту покладені такі принципи: 1) класифікація господарської діяльності на звичайну та надзвичайну; 2) обчислення проміжного фінансового результату за функ­ціональною ознакою; 3) розподіл витрат на прямі та непрямі.

Зупинимося на першому принципі. Виокремлення у звіті статті «Прибуток або збиток від надзвичайної (непередбаченої) діяльності» дає змогу уникнути впливу випадкових факторів на формування фінансового результату. Господарську діяльність поді­ляють на звичайну та надзвичайну діяльність. До звичайної діяльності банку заведено включати господарські операції, які задекларовані в статуті і на які отримано ліцензії від НБУ. До надзвичайних належать операції, що виникають унаслідок реорганізації банку, стихійного лиха, прийняття нових законів. Перелічені опе­рації не мають регулярного характеру, і трапляються тільки інколи у зв’язку з виникненням специфічних обставин.

Класифікація діяльності банку за функціональною ознакою ґрунтується на виділенні ключових напрямів діяльності і об’єд­нанні банківських операцій за видами доходів, які вони генерують, а також за витратами, що несе банк на їх здійснення. Згідно з цим принципом виділяють проміжні фінансові результати у вигляді: чистий процентний дохід (процентні доходи за вирахуванням процентних витрат); чистий комісійний дохід (комісійні доходи за вирахуванням комісійних витрат); результат від торговельних операцій (позитивна курсова різниця за вирахуванням від’ємної); дивідендний дохід від інвестицій; дохід від інвестицій банку в дочірні та асоційовані компанії.

Розглянемо зміст третього принципу. Витрати, що безпосеред­ньо враховуються з метою обчислення перелічених показників проміжних фінансових результатів, належать до прямих витрат. Тобто це витрати, які прямо можна віднести на певні операції банку. До непрямих витрат відносять адміністративні витрати та витрати на персонал. Адміністративні витрати, пов’язані з забезпеченням діяльності банківської установи. Вони включають витрати на охорону, експлуатаційні витрати, витрати на утримання приміщень та обладнання тощо. Витрати на персонал включають оплату праці працівникам та нарахування на фонд оплати праці. Постійні витрати не мають прямого зв’язку з конкретними операціями, що виконує банк, і, як правило, не залежать від обсягів банківських операцій.

Виділення окремою статтею у звіті витрат, що розкривають інформацію про відрахування банком у резерви під сумнівні та безнадійні активи, зумовлено специфічним впливом цих відрахувань на кінцевий фінансовий результат. По-перше, ці витрати є не грошовими. Тобто для формування вказаних резервів банк не витрачає грошових коштів. Сума відрахувань у резерви на момент їх здійснення не потребує ліквідних коштів і тому не впливає на стан ліквідної позиції банку. По-друге, обсяг відрахувань надає інформацію про ризики, на які наражається банк. Сума відрахувань безпосередньо впливає на зменшення прибутку банку.

Вивчаючи структуру звіту, доречно звернути увагу на статтю «податок на прибуток». Податок на прибуток за своїм економічним змістом не належить до складу витрат банку. Перерахування податку на прибуток є процедурою розподілу прибутку.

Розглянемо розрахунок чистого прибутку банку:

Чистий прибуток = Прибуток до оподаткування (прибуток від звичайної діяльності) + Прибуток (від надзвичайної діяльності) – – Податок на прибуток.

Частина цього прибутку може призначатися для виплати дивідендів засновникам, а залишок показує нерозподілений прибуток, який залишається на розвиток банківського бізнесу.

Узагальнення та розкриття інформації про доходи, витрати та фінансовий результат у звіті про фінансові результати дає змогу користувачам визначити прибутковість ключових напрямів діяльності та їх вплив на кінцевий фінансовий результат, структуру витрат та ступінь ризику, притаманну діяльності банку, загальну рентабельність діяльності банку та прибутковість вкладеного засновниками капіталу.

Покладений за базу визнання доходів та витрат у звіті про фінансові результати загальноприйнятий принцип бухгалтерського обліку «нарахування доходів і витрат та їх відповідності» розглядається далі.

Звіт про рух грошових коштів

Важливим завданням фінансових менеджерів банку є оптимізація руху грошових потоків з метою забезпечення ліквідності банку. Вирішення цього завдання вимагає від менеджерів уміння оцінювати спроможність банку акумулювати і заробляти грошові кошти. Гроші можуть надходити в банк, головним чином, із чотирьох джерел: 1) внески засновників банку; 2) залучені депозити, одержані кредити та інші запозичення; 3) отримані доходи; 4) надходження від продажу активів, які перебували не в грошовій формі. Проте менеджери повинні не тільки вміти спрогнозувати обсяги грошових надходжень, а й розрахувати час та ймовірність їх отримання, а також визначити потреби банку в них відповідно до напрямів використання. Інформація щодо ліквідності банку є надзвичайно корисною і для зовнішніх користувачів, оскільки дає можливість прогнозувати здатність банку своєчасно розрахуватися з боргами.

Утім, баланс, розкриваючи інформацію про фінансовий стан банку на конкретну дату, не показує, як саме операції, що виконує банк, впливають на грошові потоки, які рухаються через банк і до яких змін у складі активів, зобов’язань та капіталу ці потоки ведуть. Звіт про фінансові результати, відображаючи фінансовий результат, демонструє тільки вплив прибутку (збитку) на один елемент фінансового стану — капітал. Інформаційні обмеження цих форм звітності вдалося подолати через складання звіту про рух грошових коштів.

Розглянемо звіт про рух грошових потоків банку (табл. 1.7).

Таблиця 1.7

Звіт про рух грошових коштів АБ «АЖІО»
на 31 грудня 2001 р. (непрямий метод), тис. грн

Рядок Найменування статті 2001 р. 2000 р.
  І. Операційна діяльність    
  Чистий прибуток (збиток) поточного періоду    
  Поправки чистого прибутку    
  Нараховані витрати    
  Нараховані доходи (108) (160)
  Амортизація основних засобів    
  Резерви під сумнівні борги, знецінення активів    
  Торговельний результат   (3)
  Нарахований та відстрочений податок   (116)
  Прибуток (збиток) від продажу інвестицій   (1925)
  Прибуток від довгострокових інвестицій в асоційовані компанії (11) (15)
  Амортизація дисконту і премії цінних паперів (23) (534)
  Інший рух коштів, які не є грошовими    
  Чистий грошовий прибуток від поточних операцій банку 10 271  
  Зменшення (збільшення) коштів, які розміщені в інших банках, кредитів та передоплат іншим банкам (27 393) (4043)
  Зменшення (збільшення) кредитів, які надані клієнтам (38 548) (12 650)
  Зменшення (збільшення) інших активів (2986) (2246)
  Збільшення (зменшення) коштів, які отримані від Національного банку України   (666)
  Збільшення (зменшення) коштів інших банків 13 334 (11 387)

Закінчення табл. 1.7

Рядок Найменування статті 2001 р. 2000 р.
  Збільшення (зменшення) поточних та депозитних рахунків 42 994 15 419
  Збільшення (зменшення) інших зобов`язань    
  Реалізація (придбання) цінних паперів у портфелі банку на продаж (2005)  
  Чисте збільшення (зменшення) активів та зобов’язань від операційної діяльності (13 684) (15 323)
  Чистий приплив (відплив) грошових коштів від операційної діяльності (3413) (6514)
  ІІ. Інвестиційна діяльність    
  Реалізація (придбання) інвестиційних паперів (305)  
  Зменшення (збільшення) інвестицій в асоційовані компанії (1)  
  Зменшення (збільшення) інвестицій у дочірні установи   (102)
  Зменшення (збільшення) основних засобів та нематеріальних активів (2638) (3513)
  Чистий відплив грошових коштів від інвестиційної діяльності (2842) (2968)
  ІІІ. Фінансова діяльність    
  Збільшення (зменшення) цінних паперів власного боргу    
  Збільшення (зменшення) субординованих зобов’язань    
  Збільшення (зменшення) сплаченого акціонерного капіталу   (21)
  Дивіденди, що сплачені протягом звітного періоду (374) (340)
  Чистий приплив грошових коштів від фінансової діяльності (371) (361)
  Чисте збільшення (зменшення) грошових коштів та їх еквівалентів (6626) (9843)
  Грошові кошти та їх еквіваленти на початок року 27 764 37 607
  Грошові кошти та їх еквіваленти на кінець року 21 138 27 764

Згадаємо визначення звіту. Звіт про рух грошових потоків надає інформацію про грошові потоки банку за певний (звітний) період у розрізі операційної, інвестиційної та фінансової діяльності.

Щоб навчитися читати цей звіт насамперед необхідно зрозуміти, який зміст вкладають у термін «грошовий потік». Під грошовим потоком розуміють надходження та вибуття грошових коштів та їх еквівалентів. З сутністю терміна «грошові кошти» ви ознайомилися, розглядаючи балансовий звіт. Грошові кошти, що є в розпорядженні банку на конкретну дату і можуть бути використані на поточні потреби, складаються із залишку готівки в касі та скарбниці банку, а також на кореспондентських рахунках в НБУ та інших комерційних банках. Еквівалентами грошових коштів є короткострокові фінансові інвестиції, які можуть бути вільно конвертовані у відому суму грошових коштів і мають незначний ризик щодо зміни вартості. Вважається, що термін таких фінансових інвестицій не може перевищувати трьох місяців. Прикладом грошових еквівалентів є ощадні сертифікати, придбані банком на строк до трьох місяців. Грошові кошти та їх еквіваленти є видами активів банку.

Слід зрозуміти, що грошовий потік постійно веде до зміни наявності грошових коштів у банку або його грошової позиції. Грошова позиція банку змінюється щоденно. Проте ці зміни є результатом операцій банку щодо залучення грошових коштів, їх розміщення в позики, продажу певних видів активів за грошові кошти тощо. Отже, зміни в грошовій позиції супроводжуються змінами в комерційному банку ресурсів, боргів та капіталу. Тому звіт про рух грошових коштів ще називають звітом про зміни у фінансовому стані.

Структура звіту про рух грошових потоків заснована на класифікації грошових потоків за такими напрямами звичайної діяльності: операційної, інвестиційної, фінансової.

До операційної діяльності банку включають операції, які приносять банку дохід, а також інші види діяльності, що не є інвестиційною та фінансовою.

Операційна діяльність — це така основна діяльність, завдяки якій банк заробляє та нагромаджує грошові кошти і витрачає їх на поточні потреби. Операційні грошові потоки генерують операції з залучення коштів у депозити, з надання кредитів, купівлі та продажу цінних паперів та іноземної валюти. Кінцевим результатом операційних грошових потоків є формування касового грошового прибутку.

Інвестиційна діяльність банку охоплює операції, пов’язані з придбанням або продажем цінних паперів зі строком перебування у портфелі банку більше ніж один рік, а також довгострокових вкладень в асоційовані та дочірні компанії й операції з їх продажу.

Інвестиційні грошові потоки свідчать про спрямованість витрат компанії на такі ресурси, які в очікуваному майбутньому зумовлять збільшення доходів банку і, як наслідок, зростання грошових потоків. Прикладами інвестиційних грошових потоків є витрати коштів банком на придбання сучасних інформаційних та комунікативних технологій, сучасних банківських продуктів, а також придбання корпоративних цінних паперів з наміром отримання доходів у вигляді дивідендів. Формування інвестиційних грошових потоків здійснюється за рахунок надходжень від продажу цінних паперів, які перебувають у портфелі банку на інвестиції, та продажу довгострокових вкладень.

Фінансова діяльність — це сукупність операцій, які ведуть до зміни власного та субординованого (позикового) капіталу і спрямовані на підтримання адекватності та достатності капіталу банку.

Формування фінансових грошових потоків здійснюється за рахунок надходжень від розміщення власних акцій і облігацій, емітованих банком, а також отримання субординованих кредитів.

Використання фінансових грошових потоків, пов’язане з операціями з викупу власних акцій, погашення власних облігацій та повернення субординованих кредитів, сплатою дивідендів заснов­никам.

Приклади операцій, що генерують грошові надходження і потребують сплати грошових коштів, наведені в табл. 1.8.

Складання звіту про рух грошових коштів має на меті обчислення зміни у сумі наявних грошових коштів у банку, які відбулися в проміжку часу з 1 січня 2001 р. до 31 грудня 2001 р. У нашому прикладі за 2001 р. сума грошових коштів у розпорядженні банку зменшилася на 6626 тис. грн. Це означає, що сума витрат грошових коштів банком за рік перевищує грошові надходження в банк, що і призвело до зменшення наявних грошових коштів у банку. Показник зміни у сумі наявних грошових коштів обчислюється за допомогою такої облікової формули:

Зміни у сумі наявних грошових коштів = Джерела коштів (надходження) – Використання грошей (виплати).

Звіт про рух грошових коштів складається банком на підставі даних бухгалтерського балансу та звіту про фінансові результати. Показники з першого по дванадцятий включно заповнені за даними звіту про фінансові результати. Для розрахунку чистого грошового прибутку (касового) сума чистого прибутку, що відображена у звіті про фінансові результати, збільшена на суму негрошових витрат, які показані у тому самому звіті. Решта показників звіту про рух грошових коштів розраховані за даними балансу банку через зіставлення певних статей активів та зобов’язань на початок та кінець року.

Таблиця 1.8

Класифікація грошових потоків
за видами діяльності банку

  Надходження грошових коштів Сплата грошових коштів та їх еквівалентів  
Операційна діяльність  
  Повернення кредитів позичальниками Надання кредитів
  Залучення коштів у депозити Повернення депозитів
  Кредити, отримані від банків Виплати працівникам
  Надходження від продажу цінних паперів у портфелі банку на продаж Купівля цінних паперів на продаж
  Надходження доходів від операцій та інші операційні надходження Оплата інших операційних витрат
  Інвестиційна діяльність  
  Надходження від продажу цінних паперів інвестиційного портфеля банку Придбання цінних паперів в інвестиційний портфель банку  
  Надходження від продажу частки участі в капіталі асоційованих та дочірніх компаній Довгострокові вкладення в асоційовані та дочірні компанії  
  Фінансова діяльність  
  Надходження від субординованих кредитів Погашення субординованих кредитів  
  Надходження від випуску власних акцій Викуп власних акцій  
  Надходження від випуску власних облігацій Сплата дивідендів  
               

Звіт про рух грошових коштів дає можливість менеджерам банку і зовнішнім користувачам вирішувати такі завдання:

· зіставляти, оцінювати і прогнозувати грошові потоки банку;

· досліджувати спроможність банку погашати зобов’язання та сплачувати дивіденди;

· виявляти, чому за наявності прибутку виникає нестача грошових коштів;

· визначати різницю між сумою прибутку, грошовими надходженнями та видатками;

· аналізувати грошові та негрошові аспекти операцій банку.

Звіт про власний капітал

Потреба у звіті про власний капітал передусім зумовлена зростанням потреби в інформації про всеохопний, або загальновизнаний, прибуток. Загальновизнаний прибуток включає чистий прибуток і прибуток (збиток) від переоцінки основних засобів та емісійний дохід. Звіт про фінансові результати, відображаючи формування фінансового результату за звітний рік, показує зміни у складі власного капіталу, які відбулися тільки завдяки одержанню чистого прибутку від діяльності за рік. Проте загальновизнаний прибуток відображає всі зміни у власному капіталі, що є наслідком здійснених за звітний період господарських операцій. Різниця між загальновизнаним прибутком та чистим прибутком виникає на суму доходів (витрат), які за діючими правилами не відображаються у звіті про фінансові результати, а безпосередньо показуються у звіті про власний капітал. Це доходи (витрати) від дооцінки (уцінки) основних засобів та нематеріальних активів, емісійній дохід від реалізації власних акцій за ціною, вищою (нижчою) їх номіналу, а також додатковий дохід (витрати) від зміни в обліковій політиці.

У звіті про власний капітал (табл. 1.9) дається інформація про розподіл чистого прибутку за напрямами: 1) відрахування в загальні резерви; 2) відрахування на сплату дивідендів акціонерам. Крім цього, у звіті відображають додаткові внески капіталу за-
сновниками, викуп власних акцій або продаж раніше викуплених акцій, якщо він має місце.

Отже, розглянуті фінансові звіти з наданими примітками дають змогу користувачам, які опанували притаманні цим звітам взаємозв’язки, зрозуміти причини змін у фінансовому стані банку за певний проміжок часу. Зверніть увагу, що пояснення змін, яке відбулося в елементах бухгалтерського балансу за рік — активах, зобов’язаннях та капіталі, ми знаходимо у звіті про фінансові результати, звіті про рух грошових коштів та звіті про власний капітал. Взаємозв’язок між фінансовими звітами показано на рис. 1.5.

Рис. 1.5. Взаємозв’язок між
фінансовими звітами


Таблиця 1.9

Звіт про власний капітал банку «Ажіо» за 2001 рік

Рядок Назва статті Примітки Статутний капітал, зареєстрований, сплачений Емісійні різниці Викуплені власні акції Резерви Результати переоцінки Нерозподілений прибуток Капіталізовані дивіденди Капітал та резервні фонди, усього
                     
  Залишок на 1 січня звітного року   10 581   (24)     32 453   47 184
2.1 Коригування: зміна облікової політики                  
2.2 Виправлення помилок                  
  Скоригований залишок на початок року                  
  Переоцінка основних засобів           (174)     (174)
  Переоцінка нематеріальних активів                  
  Перевищення сум попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок залишкової вартості об’єк­тів необоротних активів, що раніше були перео­цінені                  

Закінчення таблиця 1.9

Рядок Назва статті Примітки Статутний капітал, зареєстрований, сплачений Емісійні різниці Викуплені власні акції Резерви Результати переоцінки Нерозподілений прибуток Капіталізовані дивіденди Капітал та резервні фонди, усього
                     
  Дивіденди за минулий рік, сплачені             (361)   (361)
  Капіталізовані дивіденди за минулий рік                  
  Чистий прибуток                  
  Розподіл у загальні резерви банку                  
  Розподіл у резервні фонди                  
  Сплата в раніше зареєстрований статутний капітал                  
  Реєстрація акцій нового випуску (на суму внесків)                  
  Купівля власних акцій                  
  Продаж раніше викуплених власних акцій                  
  Залишок станом на кінець дня 31 грудня звітного року   10 581   (20)     36 962   51 522

 


Як уже зазначалося, звіт про фінансові результати пояснює зміну у статті балансового звіту «нерозподілений прибуток», розкриваючи повну інформацію про чистий прибуток. Звіт про власний капітал відображає зміни в елементах капіталу, що відбулися за рахунок усіх джерел капіталу. Звіт про рух грошових потоків пояснює всі зміни у фінансовому стані банку (тобто в активах, зобов’язаннях, капіталі) в аспекті надходження і використання грошових коштів. Менеджерам банку чітке уявлення про існуючі взаємозв’язки між формами фінансової звітності дає змогу приймати ефективні рішення.

Ефективність рішень менеджерів багато в чому залежить від розуміння правил і рекомендацій, у рамках яких визнаються, оцінюються та відображаються у фінансових звітах господарські операції. Правила і рекомендації висвітлені в міжнародних і національних стандартах з бухгалтерського обліку і допускають застосування альтернативних правил обліку певних господарських операцій, які повинні бути викладені в обліковій політиці банку. Звідси два спеціалісти, використовуючи однакові вихідні дані і виходячи з власних суб’єктивних рішень можуть скласти фінансові звіти, які будуть відрізнятися один від одного.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 502 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...