Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Статистичні й динамічні показники рівня ефективності: тенденції рівня ефективності



Економічна ефективність промислового виробництва характеризує кінцевий результат використання економічних ресурсів. Кількісно вона вимірюється за допомогою зіставлення 2 величин: отриманого в процесі виробництва результату і витрат економічних ресурсів, які були використані для його досягнення. Розрізняють абсолютні і відносні показники. Абсолютним показником є економічний ефект, який характеризується різними вартісними і натуральними показниками проміжних і кінцевих результатів виробництва в масштабі промисловості в цілому. Відносні показники характеризують відношення економічного ефекту (результату) до витрат ресурсів.

Економічну ефективність характеризують показниками, які можуть бути розраховані за двома методами: статистичним і динамічним. Статистичний показник показує економічну ефективність на даний момент. Динамічний показник виражає зміну рівня ефективності за певний проміжок часу і розраховується як відношення рівня ефективності наступного періоду до рівня ефективності попереднього періоду. У такий спосіб розраховують темп зростання (зниження) рівня ефективності за певний період.

Динаміка ефективності промислового виробництва залежно від впливу чинників може мати 3 тенденції: а) зростати; б) спадати; в)бути незмінною. Ці тенденції простежуються за допомогою графіків. Для побудови графіків обсяг виробництва позначимо через V, рівень матеріальних витрат – M, а час – t.

Для кожного випадку зміна параметрів матиме свої тенденції:

а) зростання ефективності ( >1) за умов зростання V і зниження M; інші умови зростання ефективності: незмінністьV і спад рівня M; зростання V і незмінність рівня M; перевищення темпів зростання V над темпами зростання M; перевищення темпів зниження M над темпами спаду V;

б) зниження ефективності ( <1) за умов спаду V і зростання M; інші умови зростання ефективності: незмінністьV і зростання M; спад V і незмінність M; перевищення темпів спаду V над темпами спаду M; перевищення темпів зростання M над темпами зростання V;

в) незмінність ефективності ( =1) – виникає тоді, коли параметри V і M протягом певного періоду мають незмінні рівні, або індекси їх змін залишаються постійними.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 509 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...