Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Система показників економічної ефективності в промисловості



Економічна ефективність промислового виробництва характеризує кінцевий результат використання економічних ресурсів. Кількісно вона вимірюється за допомогою зіставлення 2 величин: отриманого в процесі виробництва результату і витрат економічних ресурсів, які були використані для його досягнення. Розрізняють абсолютні і відносні показники.

Система показників економічної ефективності в промисловості:

А. Узагальнюючі показники економічної ефективності: 1. Темпи зростання ЧВП промисловості в розрахунку на 1 працівника. 2. Виробництво ЧВП на одиницю витрат. 3. Загальна рентабельність – відношення прибутку до середньої річної вартості основних виробничих фондів і нормованих оборотних коштів.

4. Затрати виробництва та обороту на одиницю виробленої продукції.

Б. Показники ефективності використання праці:

1. Темп зростання продуктивності праці: а) відношення індексу зростання ЧВП промисловості до індексу зростання середньоспискової чисельності працівників; б) відношення індексу зростання товарної (валової) продукції промисловості до індексу зростання середньоспискової чисельності працівників.

2. Частка приросту чистої внутрішньої (товарної, валової) продукції завдяки підвищенню продуктивності праці.

3. Умовне вивільнення працівників (проти умов базового року).

В. Показники ефективності використання основних фондів, оборотних коштів і капітальних вкладень:

1. Фондовіддача – відношення обсягу ЧВП (товарної, валової продукції) до середньорічної вартості основних виробничих фондів.

2. Коефіцієнт оборотності оборотних коштів - відношення обсягу ЧВП (товарної, валової продукції) до середньорічної вартості нормованих оборотних коштів.

3. Коефіцієнт ефективності капітальних вкладень – відношення приросту ЧВП промисловості до приросту капітальних вкладень, які спричинили приріст чистої продукції.

4. Строк окупності капітальних вкладень – відношення кап. вкладень до суми чистого прибутку, отриманого за рахунок цих кап. вкладень.

5. Питомі капіталовкладення: а) відношення приросту капіталовкладень до приросту виробничої потужності (за найважливішими видами продукції); б) відношення приросту капіталовкладень до приросту ЧВП промисловості (товарної, валової продукції).

Г. Показники ефективності використання матеріальних ресурсів:

1. Матеріаломісткість: а) відношення вартості проміжного продукту до ВВ (ТП) промисловості; б) відношення вартості сировини, матеріалів, палива, енергії, спожитих промисловістю, до ВВ (ТП) промисловості.

Д. Показники ефективності зовнішньоекономічної діяльності:

1. Ефективність виробництва для експорту – відношення валютних надходжень від експорту продукції (з урахуванням купівельної спроможності валюти і кредитного впливу) до витрат на виробництво та транспортування продукції на експорт.

2. Ефективність імпорту – відношення вартості (оцінки) продукції у внутрішній національній валюті до валютних платежів (з урахуванням купівельної спроможності валюти і кредитного впливу).

3. Ефект від зовнішньої торгівлі – різниця між вартістю (оцінкою) імпорту продукції у внутрішній національній валюті й витрат на виробництво і транспортування продукції на експорт.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 262 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...