Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методи та засоби промислової політики



Відродження та зростання економіки України передбачає розроблення і реалізацію такої промислової політики, яка ґрунтується на принципі поєднання інтересів усіх верств суспільства. Логічну структуру ПП можна зобразити за допомогою алгоритму: інтереси – цілі – пріоритети – напрями – методи. Обов’язковою умовою розвитку промисловості є інтенсифікація відтворювальних процесів за допомогою засобів структурної та амортизаційної політики. Одним із напрямів є розробка цільових комплексних програм, для розробки яких використовуються балансовий, нормативний, сітьовий методи планування. Напрям – податкове регулювання розвитку промисловості ґрунтується на регулювальній функції податків і є засобом створення сприятливих умов для розвитку як промисловості в цілому, так і окремих галузей і виробництв. Грошово – кредитне регулювання розвитку окремих секторів економіки, зокрема промисловості використовує наступні методи: диференціація та зміни облікових ставок, регулювання обсягів фінансування, зміна норм обов’язкових резервів, створення спеціалізованих банків, що кредитують промисловість. Засобом амортизаційної політики як напряму є: гнучка система нарахування амортизації, яка дає можливість підприємствам самостійно вибирати методи нарахування амортизації та вільно переходити з прискореного методу на рівномірний і регресивний. Напрям державної інвестиційної політики полягає у створенні умов для активізації інвестиційної діяльності приватних інвесторів та стимулювання припливу капіталу в промислове виробництво. З цією метою держава користується широким діапазоном правових, економічних та адміністративних методів державного регулювання, які можуть забезпечити концентрацію та ефективне використання інвестиційних ресурсів у пріоритетних напрямах, створення ефективних науково – виробничих комплексів, структурні зрушення в напрямку виробництва конкурентноспроможної продукції, розширення внутрішнього ринку й експорту промислових товарів. Напрям реформування відносин власності здійснюється через приватизацію, корпоратизацію та передавання в оренду державних підприємств. Напрям – контроль і регулювання ціноутворення на промислові товари здійснюється в першу чергу за рахунок спостереження за рівнем цін, змін ставок та порядку нарахування амортизації, зміни в оподаткуванні, вступу України до міжнародних інтеграційних об’єднань, встановлення квот і мита в зовнішній торгівлі. Напрям державне замовлення - використовує документ, який визначає права та обов’язки держави і підприємства, яке перемогло на конкурсі, державний договір – контракт. Контракти є за призначенням (за видами продукції, робіт і послуг) і за методами ціноутворення (з фіксованою ціною, з відшкодуванням обґрунтованих витрат, заохочувальні).

Головною метою ПП є забезпечення відновлення і зростання виробництва в промисловому секторі економіки.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 289 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...