Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Головна книга. Рахунок №__ 6 страница



Класификація зобов’язань

Норми П(с)БО №11 «Зобов'язання» затверджений наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада 2000 №304 застосовуються підприємствами, організаціями й іншими юридичними особами незалежно від форм власності, крім бюджетних установ.

Забезпечення – зобов'язання з невизначеними сумою чи часом погашення на дату балансу.

Непередбачене зобов'язання – це:

1. зобов'язання, що може виникнути в результаті минулих подій і існування якого буде підтверджено тільки тоді, коли відбудеться чи не відбудеться одне чи більше невизначених майбутніх подій, над якими підприємство не має повного контролю;

2. теперішнє зобов'язання, що виникає в результаті минулих подій, але не визнане, оскільки малоймовірно, що для регулювання зобов'язання потрібно буде використовувати ресурси, що втілюють у собі економічні вигоди, чи оскільки суму зобов'язань не можна вірогідно визначити.

Визнання й оцінка зобов'язань

Зобов'язання визнається, якщо його оцінка може бути вірогідно визначена й існує імовірність зменшення економічних вигод у майбутньому внаслідок його погашення. Якщо на дату балансу раніше визнане зобов'язання не підлягає погашенню, то його сума включається до складу доходу звітного періоду.

З метою бухгалтерського обліку зобов'язання розділяються на:

- довгострокові;

- поточні;

- забезпечення;

- непередбачені зобов'язання;

- доходи майбутніх періодів.

До довгострокових зобов'язань відносяться:

a. довгострокові кредити банків;

b. інші довгострокові фінансові зобов'язання;

c. відстрочені податкові зобов'язання;

d. інші довгострокові зобов'язання.

Зобов'язання, на яке нараховуються відсотки і яке підлягає погашенню протягом дванадцяти місяців з дати балансу, варто розглядати як довгострокове зобов'язання, якщо первісний термін погашення був більш дванадцяти місяців і до твердження фінансової звітності існує угода про переоформлення цього зобов'язання в довгострокове.

Довгострокове зобов'язання за кредитним договором у випадку порушення визначених умов, вважається довгостроковим, якщо позичальник погодився не вимагати погашення зобов'язання в наслідок порушення термінів і не очікується виникнення подальших порушень кредитного договору протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

Поточні зобов'язання включають: короткострокові кредити банків, поточна заборгованість по довгострокових зобов'язаннях, короткострокові векселі видані, кредиторську заборгованість по розрахунках за товари, роботи, послуги, а так само поточну заборгованість по отриманих авансах, розрахункам з бюджетом, розрахункам по страхуванню, по оплаті туди, по розрахунках з учасниками і по внутрішніх розрахунках.

Поточні зобов'язання відбиваються в балансі по сумі погашення. Забезпечення можуть створюватися для відшкодування майбутніх витрат на: оплату відпусток працівникам, додаткове пенсійне забезпечення, виконання гарантійних зобов'язань, реструктуризацію, виконання зобов'язань по обтяжливим контрактах.

Забезпечення створюються внаслідок минулих подій, погашення яких приводить до зменшення ресурсів, що втілюють у собі економічні вигоди.

Сума забезпечення визначається по обліковій оцінці ресурсів необхідних для погашення зобов'язання на дату балансу. Забезпечення використовуються для погашення тільки тих витрат, для яких воно було створено. Непередбачені зобов'язання відбиваються на забалансових рахунках.

Облік довгострокових позик банку

У зв’язку з нестачею коштів підприємства можуть залучати для своєї діяльності позикові кошти шляхом звернення у банківські установи за довгостроковими судами.

Основним документом, що визначає правові основи надання, використання і погашення кредитів, а також регулюючі взаємини між суб'єктами, що виникають у процесі кредитування, є Положення Національного банку України "Про кредитування", затверджене постановою Правління Національного банку України від 28.09.95 р. N 246 з змінами і доповненнями. Відповідно до зазначеного Положенням підприємством можуть використовуватися наступні форми кредиту: банківський, комерційний, лізинговий, іпотечний, бланковий, консорциумний.

Облік довгострокових позик банку

На рахунку 50 "Довгострокові позички" ведеться облік розрахунків по довгостроковим позичкам банків і іншим притягнутим позиковим засобам у інших осіб.

По дебету рахунку відбивається погашення заборгованості по довгостроковим позикам. По кредиту відображають отримані довгострокові кредити банку

Відображення довгострокової заборгованості в поточних зобов'язаннях підприємства говорить про те, що підприємство готове протягом 12 місяців з дати балансу погасити зазначену суму заборгованості. При цьому поточна заборгованість, відбита у фінансовій звітності, дозволяє судити про структуру джерел засобів підприємства.

Відображення операцій, зв'язаних з довгостроковими позиками в бухгалтерському обліку складається у віднесенні сум відсотків на витрати фінансової діяльності підприємства.

Для відображення розрахунків по нарахованих відсотках у Плані рахунків також виділений субрахунок - 684 "Розрахунки по нарахованим відсоткам".

Таблиця

Відображення у бухгалтерському обліку операцій з довгостроковими позиками

Господарські операції Дебет Кредит
Отримані від банку довгострокові позики    
Отримана відстрочка платежу по довгостроковому кредиту    
З поточного рахунку банку погашені відстрочені довгострокові кредити    
Нараховані відсотки банку за користуванням довгостроковим кредитом    
Сплачені відсотки банку з поточного рахунку    

Облік розрахунків з постачальниками і підрядниками

Поточні зобов'язання відображаються у балансі за сумою погашення.

Для бухгалтерського обліку короткострокової заборгованості по розрахункових документах постачальників і підрядчиків у Плані рахунків бухгалтерського обліку передбачений рахунок 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками». Цей рахунок використовується у бухгалтерському обліку для:

- відображення розрахунків за одержані товарно-матеріальні цінності;

- розрахунків за виконані роботи і надані послуги;

- розрахунків за перевезення вантажів та послуги зв'язку.

Цей рахунок кредитують по розрахункових документах постачальника (підрядчика) на підлягаючу виплаті вартість поставлених матеріальних цінностей (виконаних робіт і послуг). За виконані роботи і зроблені послуги рахунок розрахунків з постачальниками і підрядчиками кредитується в кореспонденції з рахунками по обліку відповідних витрат, у які включається вартість цих робіт (послуг). Попередня оплата розрахункових документів постачальників за матеріальні цінності відбиває по дебету рахунка 371" розрахунки за виданими авансами». Матеріальні цінності, що надходять з передоплатою, відбивають на рахунку «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками», але погашаються раніше переведеними сумами передоплати:

дебет рахунка 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками»,

кредит рахунка 371 «Розрахунки за виданими авансами».

Якщо розрахункові документи постачальника оплачені попередньо, а матеріальні цінності, що надійшли на склад, неякісні, мають розбіжності в кількості або їхній ціні не відповідає умовам договору, то виниклу різницю записують на рахунок 374 «Розрахунки по претензіях».

Виплата заборгованості постачальникам (підрядчикам) грішми або векселями відбиває по дебету рахунка «Розрахунки з постачальниками і підрядниками» і кредитові рахунків 31 «Рахунки в банках», 62«Короткострокові векселі видані». Кредитове сальдо по рахунку «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками» означає зобов'язання підприємства по отриманих цінностях і послугам, не оплаченим у попередньому звітному періоді.

Розрахунки з постачальниками і підрядниками у бухгалтерському обліку відображається записами, наданими у табл..

Таблиця

Бухгалтерські проводки по розрахунках з постачальниками і підрядниками

Господарська операція Д-т К-т
Проведено оплата постачальникам з поточного рахунку у банку    
Проведено залік суми заборгованості інших дебіторів і кредиторів у погашення боргів перед постачальниками і підрядниками    
Акцептовані рахунки постачальників за одержані та оприбутковані матеріальні цінності 20,22  
Постачальниками і підрядниками виконані роботи і послуги для загальновиробничих і загальногосподарських потреб 91,92  
Постачальниками і підрядниками виконані роботи та надані послуги, які відносяться до витрат на збут продукції    
Пред'явлені претензії постачальникам або підрядникам за матеріальні цінності    

Облік поточної заборгованості за розрахунками

Поточна заборгованість за розрахунками складається з:

- одержаних авансів;

- з бюджетом;

- з позабюджетних платежів;

- зі страхування;

- з оплати праці;

- з учасниками;

- з внутрішніх розрахунках;

- інші поточні зобов'язання.

Облік розрахунків по страхуванню.

Відповідно до законодавства України підприємства зобов'язані перераховувати кошти у фонд соціального страхування, пенсійний фонд, фонд страхування від нещасних випадків ін.

У Плані рахунків бухгалтерського обліку є рахунок 65 «Розрахунки за страхування», який має такі субрахунки:

651 – за пенсійним забезпеченням;

652- за соціальним страхуванням;

653- за страхуванням на випадок безробіття

654- за індивідуальним страхуванням

655- за страхуванням майна

Кредитове сальдо по цьому рахунку відбиває суму зобов'язань підприємства (на звітну дату) по перерахуваннях у фонди.

На рахунку «Розрахунки по соціальному страхуванню і забезпеченню» записують наступні операції табл.:

Таблиця Бухгалтерські проводки розрахунків по страхуванню

Господарська операція Д-т К-т
Списання прямих витрат на соціальні заходи    
Нараховано внесок на обов'язкове соціальне страхування (з використанням рахунків класу 8) 822, 23,91,92,93 652,
Нараховано внески на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття (з використанням рахунків класу 8 823,23 91,92,93  
Нарахування внесків на обов'язкове державне пенсійне страхування (з використанням рахунків класу 8) 23,91 92,93  
Перерахування заборгованості по внесках про обов'язковому державному пенсійному страхуванню,обов'язковому соціальному страхуванню на випадок безробіття, заборгованості по обов'язковому соціальному страхуванню      

По дебету субрахунок 654 «За індивідуальним страхуванням» відображається:

- перерахування сум страхового відшкодування по договорах особистого страхування;

По дебету субрахунку 655 «За страхуванням майна» відображається:

- перерахування сум страхових платежів по договорах зі страховими компаніями в кореспонденції з рахунками по обліку коштів;

- вартість майна, утраченого по страхових випадках, що відшкодовується за рахунок страхових компаній, у кореспонденції по кредиту з
рахунками «Матеріали», «Готова продукція», «Основні засоби» і інші, у тому числі з рахунком «Нестачі і утрати від псування цінностей».

По кредиту субрахунків 654 «За індивідуальним страхуванням», 655 «За страхуванням майна»:

- нарахування сум страхових платежів по договорах майнового й особистого страхування в кореспонденції з рахунком обліку витрат на
виробництві або інших джерелах страхових платежів;

- надходження сум страхових відшкодувань по договорах зі страховими­
компаніями в кореспонденції з рахунками по обліку коштів;

Не компенсовані страховими відшкодуваннями утрати від страхових випадків списуються в дебет рахунка 949 «Інші витрати операційної діяльності».

Кредитове сальдо цих субрахунків відображає:

- заборгованість підприємства страховим компаніям по укладених договорах майнового й особистого страхування;

- суми страхових відшкодувань, отриманих підприємством від страхових компаній відповідно до договору страхування.

По кредиту рахунка 64 - «Розрахунки по податках і платежам» відображають нарахування податків і платежів у бюджет, по дебету — їхнє перерахування до бюджету, списання. Цей рахунок враховує як зобов'язання підприємства перед бюджетом (кредитове сальдо), так і його активи (дебетове сальдо), що означає переплату бюджету по якому-небудь збору або платежу.

Рахунок 64 має такі субрахунку:

641— «Розрахунки по податках», на якому ведеться облік податків у відповідності з чинним законодавством. Це податок на прибуток, ПДВ, акцизний збір, податок з доходів фізичних осіб і ін.

642- «Розрахунки по обов'язкових платежах». На цьому субрахунку ведеться облік розрахунків по зборам (обов'язковим платежам). До них варто віднести готельний збір, збір за забруднення навколишнього середовища й ін.

643- «Податкові зобов'язання» призначений для обліку суми податку на
додану вартість, визначеної, виходячи із суми отриманих авансів (попередньої оплати) за продукцію, товари, роботи, послуги, що
підлягають відвантаженню або виконанню.

644 — «Податковий кредит» призначений для обліку суми податку на додану вартість, на яку підприємство придбало право зменш-
податкове зобов'язання.

У табл.. наведені основні бухгалтерські проводки розрахунків по податкам і платежам:

Таблиця

Бухгалтерські проводки розрахунків по податках і платежах

Господарська операція Д-т К-т
Нарахований податок на прибуток    
Нарахований акцизний збір при реалізації продукції    
Утримано податок з доходів фізичних осіб    
Нараховано місцеві податки і платежі, які відносяться на собівартість продукції 92,23  
Відображено суму податкового кредиту за придбані і не оплачені виробничі запаси    
Нараховано ПДВ на реалізовані виробничі запаси    
Відображено суму податкового кредиту з ПДВ за придбаний і оплачений товар    
Нараховані податкові зобов'язання по авансам одержаним    
Списання нарахованих раніше податкових зобов'язань    
Нараховані фінансові санкції по результатах перевірки 92,23  
Перераховані суми у погашення заборгованості перед бюджетом   30,31

Облік розрахунків з іншими операціями.

Для обліку розрахунків по іншим операціям використовують рахунок 68 „Розрахунки по іншим операціям”. Даний рахунок має такі субрахунки:

681- Розрахунки по авансам отриманим”

682 - „Внутрішні розрахунками”

683 - „Внутрігосподарські розрахунки”

684 – „Розрахунки по нарахованим відсоткам”

685 – „Розрахунки з іншими кредиторами”

Окремий рахунок бухгалтерського обліку 681 «Розрахунки по авансах отриманим» відбиває суми отриманих авансів під постачання матеріальних цінностей, виконання робіт або послуг, а також оплату замовниками робіт і продукції по частковій готовності замовлення. Після відвантаження продукції (товарів), інших матеріальних цінностей, закінчення бабіт і повного виконання послуг суми отриманих авансів зараховують у кредит рахунка 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками».

Таблиця

Бухгалтерські проводки по розрахунках за авансами отриманими

Господарська операція Д-т К-т
Одержана передплата на рахунок покупця    
Зараховано аванс отриманий в оплату за відвантажену продукцію    
Аванс, по якому скінчився строк позивної давнини, віднесений у доход підприємства    

До внутрішніх розрахунків відносяться поточні розрахунки головного підприємства з дочірніми підприємствами (філіями), структурними підрозділами по взаємному відпуску матеріальних цінностей, реалізації продукції, робіт, послуг. Субрахунки 682 „ Внутрішні розрахунки” та 683 „Внутрігосподарські розрахунки” двосторонні, тобто можуть мати дебетове і кредитове сальдо. Обороти по цим рахункам на кінець звітного місяця і сальдо на останнє число звітного місяця повинні бути звірені між головним підприємством, його дочірніми підприємствами та структурними підрозділами, які виделині на окремий баланс.

На субрахунку 684 „ Розрахунки по нарахованим відсоткам” ведеться облік нарахованих відсотків по:

- використання грошових коштів чи товарів (робіт, послуг) одержаних у кредит;

- використання майна, отриманого у використання (орендоване).

На субрахунку 685 „ Розрахунки з іншими кредиторами” ведеться облік операцій по:

- розрахунках по операціям некомерційного характеру;

- наймачами квартир, особам, що проживають у гуртожитках;

- з орендарями нежилих приміщень;

- з інших операцій.

Таблиця

Бухгалтерські проводки по розрахунках з іншими кредиторами

Господарська операція Д-т К-т
Акцептований рахунок установи за проведені науково-досліднецької роботи    
Утримання із заробітної плати робітника за виконавчими листами    
Перераховано за виконані науково-досліднецькі роботи, утримані профспілкові внески, по виконавчим листам    
Виплачені з каси аліменти    

Питання для самоперевірки та контролю засвоєння знань

1. Як обліковуються розрахунки з постачальниками і підрядниками?

2. Як проводиться облік поточної заборгованості по одержаних авансах?

3. Як проводиться облік поточної заборгованості з позабюджетних платежів?

4. Як проводиться облік поточної заборгованості по соціальному страхуванню?

5. Як проводиться облік поточної заборгованості за розрахунками з оплати праці?

6. Як проводиться облік поточної заборгованості за розрахунками з учасниками?

7. Як проводиться облік поточної заборгованості за розрахунками з внутрішніх розрахунків?

8. Як проводиться облік поточної заборгованості за розрахунками по податках?

9. Які позики є довгостроковими і як вони обліковуються?

10. Які позики є короткостроковими і як вони обліковуються?

11. Як обліковуються довгострокові векселі видані постачальникам, підрядникам та іншим кредиторам?

12. Як проводиться облік інших довгострокових зобов’язань?

13. Що може служити забезпеченням по договорам довстрокової позики?

14. Які документи потрібно оформляти для одержання довгострокової позики?

15. Що таке кредитна лінія?

ТЕМА 12. Облік розрахунків з оплати праці

Терміни і визначення

Заробітна плата - винагорода, розрахована, як правило, у грошовій формі яке по трудовому договору власник або уповноважений їм орган виплачує робітнику за виконану їм роботу.

Основна заробітна плата – винагорода за виконану роботу у відповідності з встановленими нормами праці (нормами часу, виробітки, обслуговування, посадових обов’язків). Його встановлюють у вигляді тарифних ставок (окладів) та розцінок для робітників та посадових окладів для службовців;

Додаткова заробітна плата – винагорода за працю зверх встановлених норм, за трудові успіхи та винахідництво, та особливі умови праці. Вона включає надбавки, гарантійні та компенсаційні виплати, які передбачені законодавством, премії, які зв’язані з виконанням виробничих завдань та функцій.

Інші заохочення та компенсаційні виплати – виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії по спеціальним системам і положенням, компенсаційні і інші грошові і матеріальні виплати, які не передбачені законодавством або які вище встановлених ним норм.

Мінімальна заробітна плата – законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту некваліфіковану працю, нижче якого не може вироблятися оплата за виконану працівником погодинну, місячну норму (обсяг робіт).

Виплати працівникам

Методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про виплати (у грошовій і не грошовій формі) за роботи, виконані працівниками сформульовані у П(С)БО 26 „Виплати працівникам”. Норми цього стандарту поширюються на підприємства незалежно від форми власності (крім бюджетних установ).

Виплати працівникам включають:

ВИПЛАТИ ПРАЦІВНИКАМ
 
Поточні виплати Виплати при звільненні Виплати при закінченні трудової діяльності Інші виплати

Визнання виплат

Склад виплат Порядок визнання
Поточні виплати а)Заробітна плата за окладами та тарифами, інші нарахування з оплати праці;   b) Виплати за невідпрацьований час;     c) Премії та інші заохочувальні виплати, що підлягають сплаті протягом 12 місяців по закінченні періоду, у якому працівники виконують відповідну роботу.     - Нарахована сума виплат протягом звітного періоду – поточне зобов’язання.   - Витрати за невідпрацьований час, що підлягають накопиченню – зобов’язання через створення забезпечень у звітному періоді;   - Витрати за невідпрацьований час, що не підлягають накопиченню – зобов’язання того періоду у якому час відсутності працівника на роботі підлягає оплаті.     - Визнаються зобов’язаннями через створення забезпечення у звітному періоді.
Виплати при звільненні а)Виплати при звільненні що підлягають сплаті у звітному періоді; b) Витрати при звільненні, що не підлягають сплаті у повному обсязі протягом 12 місяців після дати балансу.     - Витрати того періоду у якому виникають зобов’язання за такими виплатами. - Обчислюються за теперішньою вартістю.
Виплати по закінченні трудової діяльності Зобов’язання та активи пов’язані з виплатами по закінченню трудової діяльності за кожною програмою виплат по закінченні трудової діяльності a) нарахування за програмою з визначеним внеском; b) нарахування за програмою з визначеним внеском, що не підлягає сплаті в повному обсязі протягом 12 місяців по закінченні періоду у якому працівник виконував відповідну роботу         - поточні зобов’язання у періоді, протягом якого працівники виконували роботу - обчислюється за теперішньою вартістю.
Інші виплати працівникам а) Зобов’язання щодо виплат інструментами власного капіталу підприємства b) Інші довгострокові виплати працівникам   - визнаються згідно П(С)БО 13 „Фінансові інструменти”;   - визнаються через створення на дату балансу забезпечення у сумі теперішньої вартості цього зобов’язання на дату балансу за вирахуванням справедливої вартості на дату балансу активів програми, якими буде погашене зобов’язання.

Заробітна плата – поняття, види і форми

Економічний термін заробітна плата, сформульований ст.1 Закону України «Про оплату праці» №108/95ВР від 24.03.1995.

Розмір заробітної плати залежить від складності й умов виконуваної роботи, професійних якостей, результатів праці, фінансового положення підприємства.

Максимальним розміром вона не обмежується. Держава здійснює регулювання оплати праці, шляхом установлення мінімальної заробітної плати.

Мінімальна заробітна плата – законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту некваліфіковану працю, нижче якого не може вироблятися оплата за виконану працівником погодинну, місячну норму (обсяг робіт).

До складу мінімальної заробітної плати не включаються доплати, надбавки, заохочувальні і компенсаційні виплати.

На 1.01.2010 року розмір мінімальної заробітної плати складає 869 грн.

Розмір заробітної плати регулюють системи оплати праці, встановлені в колективному договорі. Положення про оплату праці є складовою частиною колективного договору.

У відповідності ст.2 Закону України «Про оплату праці» заробітна плата може бути:

а) основна заробітна плата – винагорода за виконану роботу у відповідності з встановленими нормами праці (нормами часу, виробітки, обслуговування, посадових обов’язків). Його встановлюють у вигляді тарифних ставок (окладів) та розцінок для робітників та посадових окладів для службовців;

b) додаткова заробітна плата – винагорода за працю зверх встановлених норм, за трудові успіхи та винахідництво, та особливі умови праці. Вона включає надбавки, гарантійні та компенсаційні виплати, які передбачені законодавством, премії, які зв’язані з виконанням виробничих завдань та функцій.

с) інші заохочення та компенсаційні виплати – виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії по спеціальним системам і положенням, компенсаційні і інші грошові і матеріальні виплати, які не передбачені законодавством або які вище встановлених ним норм.

Більш докладно складові заробітної плати розкриті у Інструкції по статистиці заробітної плати, яка затверджена наказом Держкомстату України від 13.01.2004р. №5.

У відповідності зі ст.15 Закону України «Про оплату праці» регламентується організація оплати праці на підприємстві. У ній указується, що форми, системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, надбавки, компенсаційні виплати і т.д. установлюються підприємствами в колективних чи договорах генеральних чи галузевих угодах.

Доходи громадян. Нарахування й утримання

Для цілей Закону України „Про податок з доходів громадян” від 22.05.2003 №889 -1У під терміном „ заробітна плата” розуміється також інші заохочувальні та компенсаційні виплати, або інші виплати та винагороди, які виплачуються платнику податку у зв’язку з відношенням трудового найму згідно закону.

Починаючи з 1 січня 2007 року ставка оподаткування, яка визначена ст.7.1 статті 7 Закону 889, встановлена на рівні 15% об’єкта оподаткування.

Відповідно до п.п. 6.5.1. п.6.5 Закону №889 податкова соціальна пільга застосовується до доходу, одержаного платником податку у вигляді заробітної плати на протязі звітного місяця, якщо її розмір не перевищує суми місячного мінімального прожиткового рівня для працездатної особи, встановленого законодавством, помноженої на 1,4 та округленої до ближчих 10 гривень (на даний момент 1220грн.).

Середня заробітна плата.

Порядок нарахування середньої заробітної плати затверджений Інструкцією №5 від 13.01.2004р. При наданні працівнику щорічної і додаткової відпусток при виплаті компенсацій за невикористану відпустку, а так само відпусток у зв'язку з навчанням без відриву від виробництва, при переведенні працівника на більш легку працю по стану здоров'я, при виплаті вихідної допомоги, при службових відрядженнях, змушених прогулах використовується середня заробітна плата. Вона обчислюється виходячи з виплат за останні 12 місяців чи роботи ж за ціле число місяців фактичної роботи, що передують представленню чи відпустки виплати компенсації, якщо працівник працював не менш 1 року.

Відповідно до Порядку нарахування середньої заробітної плати для розрахунку виплат по загальнообов'язковому державному страхуванню, затвердженого 20 вересня 2001 №1266 змінений порядок розрахунку середньої заробітної плати відповідно до якого вона розраховується виходячи з 6-ти останніх календарних місяців, що передують місяцю настання страхового випадку.

Середня заробітна плата для розрахунку страхових виплат і оплати перших 5-ти днів тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця.

Середня заробітна плата обчислюється шляхом розподілу нарахованої за розрахунковий період заробітної плати з який сплачуються страхові внески (оподатковуваного доходу):

- На кількість відпрацьованих робочих днів у розрахунковому періоді по загальнодержавному соціальному страхуванню в зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, обумовленими народженням і похованням і від нещасливого випадку на виробництві і професійних захворюваннях;





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 404 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.022 с)...