Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Принцип зовнішнього доповнення Біра



Вибір завжди входить одним з етапів в цілеспрямовану діяльність разом з моделюванням, передачею інформації, експериментом і т.д.

Вибір – це дія, яка придає всій діяльності цілеспрямованість і саме вибір реалізує підпорядкування всієї діяльності певній меті чи сукупностей цілей.

Справа в тому, що рано чи пізно наступає момент, коли подальші дії можуть бути різними, з різними результатами, а реалізувати можна лише одну дію, причому повернутись до попередньої ситуації, як правило, не можливо.

Зробити правильний вибір – надзвичайно важлива якість.

Особливості процесу прийняття рішення:

v повна формалізація, алгоритмізація вибору можлива лише для добре визначених (добре структурованих) задач;

v для погано визначених, погано структурованих задач формальних алгоритмів не існує (якщо не враховувати використання тривалого методу перебору та помилок);

v використання можливостей людини орієнтуватися в невизначених ситуаціях та спеціальних сучасних комп’ютерних систем – діалогові системи з інтелектуальними підсистемами підтримки прийняття рішень, експертні системи, інформаційно – пошукові та ін.

Будемо представляти прийняття рішень як дії над множиною альтернатив, в результаті чого виділяється підмножина обраних альтернатив. Звуження множини альтернатив можливо тоді, коли є спосіб порівняння її між собою та виділення кращих.

При рішенні проблеми одна з перших задач полягає у визначенні набору об'єктів, що підлягають аналізу. Набір об'єктів, узятий як ціле, є альтернативою. Оцінка альтернатив є засобом відбору рішень або цілей. Окреме рішення проблеми може бути одержане багатьма альтернативними процедурами.

Припущення є формулювання того, що вважають про стан об'єкту, властивості або зв'язку. Припущення дозволяє вивести існування невідомого факту з існування відомих фактів.

Критерій є засобом, за допомогою якого вимірюються або вибираються альтернативи. Критерій примушує фахівця доводити логічність у виборі його переваг. Критерій указує відносне досягнення альтернативи в термінах часу, вартості або ефективності. Критерій є стандартом, за допомогою якого виноситься думка про відносну вигоду вибору.

Ризик є мірою потенційної схильності недолікам. Для опису ризику використовується термін «невизначеність», що означає відносну правдоподібність події, що фактично наступила.

Вимоги до системи, сприймані споживачем, грунтуються на існуючому стані системи. Цей стан повинен бути переведене в деякий планований стан. Питання полягає з тому, яким чином здійснити пропоновану зміну. Проблема полягає в оцінці засобів, за допомогою яких може бути здійснено зміну.

Альтернатива визначається як одна з двох або більш можливостей, що підлягають вибору. Щоб альтернатива була прийнята до розгляду, вона повинна бути прийнятним потенційним рішенням поставленої проблеми. У випадку, якщо альтернативи порівнянні, повинна бути встановлене відмінність між ними.

Існують дві форми альтернатив: функціонально різні альтернативи (різниця у вигляді) і операційно-різні альтернативи (різниця в ступені). Функціональну форму альтернативи можна проілюструвати за допомогою вантажного судна і літака, які можуть бути визначені як альтернативні рішення однієї і тієї ж задачі. Операційна форма альтернатив може бути пояснена за допомогою декількох альтернативних типів автотранспортного засобу, використовуваних для вирішення однієї і тієї ж задачі доставки. Функціональні альтернативи відрізняються засобами рішення задач, операційні — способами, якими об'єкти, властивості і зв'язки агрегуються в систему.

Тимчасові обмеження альтернатив можуть об'єднуватися з іншими обмежуючими чинниками. Наприклад, наявний час може бути недостатнім для підготовки виробництва, власне виробництва, передпродажної підготовки і продажу. Час може бути також недостатнім в значенні ефективності обслуговування. Наприклад, підприємство може бути субпідрядником в складній системі поставок продукції. Її здатність розподілити продукцію може сильно залежати від первинного підрядчика. В зв'язку з цим субпідрядник функціонує із швидкістю самого поволі функціонуючого підрядчика, з яким він зв'язаний в роботі даної системи поставок.

Альтернативи повинні відображати властиву їх компонентам чутливість до одного з основних об'єктів системи.

Наприклад, наявна конструкція складу може функціонувати однаково в трьох варіантах поставки. Її вартість буде однаковою при реалізації всіх варіантах. Проте в одному з варіантів поставки в порівнянні з іншими потрібна тільки половина часу на обробку продукції через особливості конструкції кузова транспортного засобу. Можливість відобразити в альтернативі вартість установки відповідного кузова як властивості об'єкту системи сама по собі може бути неістотною. Проте вона може вплинути на кінцеве рішення, яке може - бути зроблено на підставі розгляду безлічі таких чинників.

Визначення альтернатив може мати на меті максимізацію, мінімізацію або оптимізацію ефективності функціонування системи.

Для проблеми вибору характерна множинність задач. Можуть бути варіанти:

o множина альтернатив кінцева чи континуальна;

o оцінка альтернатив здійснюється за одним чи кількома критеріями (кількісними чи якісними);

o режим вибору може бути однократним (разовим) або з поверненням та навчанням на досвіді (на експерименті);

o наслідки вибору можуть бути точно відомими (вибір в умовах визначеності), мати імовірнісний характер (вибір в умовах розвитку) або мати неоднозначний результат, який не допускає введення ймовірностей (вибір в умовах невизначеності);

o відповідальність за вибір може бути одно - чи багатосторонньою: індивідуальний та груповий вибори;

o степінь узгодженості цілей при багатосторонньому виборі може змінюватись від повного узгодження (співпадіння) інтересів сторін (кооперативний вибір) до їх протилежності (вибір в конфліктній ситуації).

Проблема прийняття рішень виникає практично в усіх сферах цілеспрямованої діяльності і є принципово складною. При створенні складних систем управління виникає необхідність прийняття багатьох рішень стосовно системи в цілому, а також її підсистем і елементів. Ці рішення мають технічний, організаційний та управлінський характер. Прийняття неправильних, необґрунтованих рішень в сучасних умовах приводить до тяжких наслідків (Чорнобиль, Аральське море та інше).

Таким чином, проблема прийняття рішень – центральна проблема управління об’єктами та системами будь-якої природи (складними та великими).

При прийнятті рішень завжди є такі складові:

Наявність мети (або кількох цілей), без якої не має проблеми;

Можливість альтернативних ліній поведінки. Різним альтернативам відповідають різні затрати і різні шляхи досягнення мети. Як правило, це пов’язано з невизначеностями;

Наявність обмежень. Ці фактори і визначають можливість вибору дій (варіантів).

Важливе значення в процесі прийняття рішення має принцип зовнішнього доповнення Ст. Біра.

Цій принцип зводиться до того, що в силу теореми неповноти К.Гьоделя будь – яка мова управління (а мова дослідника можливо розглядати як окремий варіант мови управління) в підсумку є недостатньою для виконання поставлених перед ним задач – насамперед, прийняття відповідного рішення, - але цій недостаток може бути ліквідовано за допомогою включення „чорного ящика” в ланцюг управління з зворотнім зв’язком (контролем).

Призначення „чорного ящика” в тому, щоб сформувати рішення, які виражаються мовою „більш високого” порядку, які по визначенню не можуть бути виражені у термінах управління.

Іншими словами, принцип зовнішнього доповнення Ст.Біра формулюється так: для того, щоб підібрати „ключ” до реальної дійсності, яку ми прагнемо описати нерозв’язною мовою, необхідно доповнити цю мову принципово не визначеною цією мовою „чорним ящиком”. Тобто принцип зовнішнього доповнення є визначеним обґрунтуванням добре звісної в історичному джерело баченні проблеми позаджерельного знання. Інший висновок, який виходить з принципу зовнішнього доповнення, в тому, що розвиток освіти здійснюється на кордонних ділянках освіт, оскільки передбачає можливість застосування однієї мови до оцінки справжності виказування іншої мови.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 771 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...