Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дослідження моделі



Змістовність системи може бути встановлена за допомогою виділення елементів і зв'язків між ними.

Як точно в цьому випадку вони (елементи, зв'язки) відображають реальну дійсну систему.

Це означає, що, переходячи до опису системи, ми вимушені робити огрублення об'єкту, тобто фактично замінюємо об'єкт його моделлю.

Модель – це спеціально, матеріально або в думках створюваний об'єкт, який в процесі дослідження заміщає об'єкт оригінал таким чином, що його безпосереднє вивчення дає нові знання, про цілком конкретні характеристики об'єктах оригіналу.

Таким чином, поняття моделі включає:

1) суб'єкта, організуючого моделювання і задачу, ради якої проводиться моделювання (через мет у);

2) об'єкт-оригінал, який моделюється;

3) засоби, з яких створюється модель;

4) середовище, в якій повинна модель функціонувати.

Наукове дослідження є вивченням причинно - слідчих зв'язків, що виникають в реальній дійсності.

Наукове дослідження управління в системах управління визначають обширний перелік робіт, направлених на підвищення ефективності функціонування діючих організацій.

Дослідження - це вид діяльності людини, який дозволяє розкрити суть і зміст явищ, пізнати і оцінити їх, визначити тенденції розвитку, знайти можливість використовування одержаних знань в практичній діяльності і в практиці управління.

Основні категорії дослідження:

1. Логіка - механізм мислення, який забезпечує ефективність інтелектуальної діяльності людини;

2. Концепція - комплекс ключових положень, достатньо повно, цілісно і всесторонньо розкриваючих сутність і особливості досліджуваного явища, його існування насправді або практичної діяльності людини;

3. Гіпотеза - гадана думка про закономірний (причинної) зв'язок явищ;

4. Система - комплекс взаємозв'язаних елементів, утворюючих деяку цілісність;

5. Системний аналіз - певна сукупність методів і засобів, використовуваних при дослідженні складних соціальних, економічних і технічних систем;

6. Системний підхід – методологічний напрям в науці, яка розробляє методи дослідження і конструювання складноорганізованих об'єктів – систем різних типів і класів;

7. Синергия – ефект (системний ефект), характерний тільки для групи взаємозв'язаних елементів, не може бути виведений безпосередньо з властивостей окремих підсистем;

8. Інформація – відомості, необхідні для організації управління:

· апріорна інформація – первинна;

· поточна.

Терміни “дослідження” і ”розробка” часто уживаються разом, і багато хто вважає, що вони мають одне і теж значення. Це не так.

Дослідження є “систематичним і поглибленим вивченням, направленим повнішому пізнанню предмету”, а розробка означає “дослідження цього знання, направлене для виробництва матеріалів, пристроїв, систем, методів і процесів”. Іншими словами, вивчені за допомогою дослідницької роботи факти і принципи можуть бути розроблені так, щоб приносити реальну користь.

Форми організації досліджень багато в чому визначаються:

· істотою поставлених проблем;

· методами рішення цих проблем;

· складом і ступенем підготовленості фахівців;

· термінами роботи;

· традиціями установи;

· відносинами в колективі;

· наявністю або відсутністю неформального лідера;

· наявність наукової школи в установі;

· особистими якостями учасників дослідження і ін.

Основними категоріями, що підтримують дослідження в організаціях, як в системах управління, є категорії “метод наукового пізнання ”, “засоби дослідження ” і “рівні дослідження”.

Під методом розуміється система регулятивних принципів практичної або теоретичної діяльності людини. Метод (греч. Methodos- шлях дослідження, теорія, навчання) – це спосіб досягнення мети, рішення конкретної задачі; сукупність прийомів або операцій практичного або теоретичного освоєння (пізнання) дійсності.

Загальні методи наукового пізнання:

1) застосовуються не у всіх областях, а лише в частині (спостереження і експеримент);

2) використовуються тільки на окремих (а не на будь-яких) ступенях процесу пізнання.(ідеалізація, формалізація знаходять широке застосування тільки на теоретичному рівні пізнання. Спостереження, порівняння, вимірювання і експеримент використовуються на емпіричному рівні пізнання).

Під “засобом дослідження” розуміються матеріальні системи, що заміщають об'єкт дослідження (у разі застосування моделей) або людини в трьох його основних функціях:

- що відчуває (мікроскоп, телескоп, підсилювач);

- мислячого (ЕОМ);

- діючого (ракета, промінь лазера).

Рівні наукового дослідження:

1. Емпіричний рівень дослідження. На цьому рівні дослідник накопичує факти, інформацію про досліджувані об'єкти і проводить:

· спостереження;

· порівняння;

· вимірювання;

· експерименти;

· первинну систематизацію знань(схеми, графіки і т.д.).

2. Теоретичний рівень дослідження. На цьому рівні відбувається синтез накопичених знань у формі наукової теорії. У теорії поняття і думка досліджуваної області явищ об'єднанні центральною думкою теорії – ідеєю.

Дослідження характеризується об'єктивністю, відтворністю, довідністю, точністю.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 309 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...