Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання 3. Реформи М. С. Горбачова (1987 р.) передбачали проведення ряду модифікацій, що повинні були трансформувати радянську планову економічну систему



Реформи М. С. Горбачова (1987 р.) передбачали проведення ряду модифікацій, що повинні були трансформувати радянську планову економічну систему.

До них відносилися наступні:

а) Реформа підприємств. Вона була спрямована на те, щоб зробити їх прибутковими. Ті з них, яким не вдавалося це зробити, могли бути оголошені банкрутами і закриті.

б) Реформа цін. Відповідно до неї ціни могли встановлюватися за домовленістю між продавцем і покупцем. Раніше всі ціни визначала держава.

в) Реформа керування. Метою її було звести до мінімуму втручання держави в повсякденну діяльність підприємств.

г) Перегляд відносин до приватного підприємництва, яке було легалізовано.

Існує думка, що у випадку успішної реалізації цієї реформи можна було б побудувати “соціалізм із людським обличчям”, не прибігаючи до того кардинального ламання планової економічної системи, що потім настало. Висловіть свою думку по цьому питанню.

Ключові терміни і поняття

Вільна (досконала) конкуренція – такий вид змагання економічних суб'єктів, за якого кожен виробник, яких багато, не може впливати на ринкову ціну, а додатковий дохід, отриманий від кожної додаткової одиниці, є ринковою ціною.

Економічна рента – різниця між конкурентною заробітною платою, еквівалентною альтернативній вартості робочої сили, і заробітною платою, яка формується на монопсонічному ринку праці.

Економічна система державного соціалізму – економічний лад, який характеризується державною власністю практично на всі речові ресурси і ухвалою економічних рішень через центральне економічне планування.

Ефект масштабу – економія витрат виробництва, зумовлена зростанням масштабів виробництва на підприємстві, яке розширюється.

Капіталізм вільної конкуренції – економічний лад, побудований на приватній власності на речові ресурси виробництва, використання найманої праці, системи конкурентних ринків і монопсонії на ринку праці та мотивуючого стимулу прибутку.

Концентрація виробництва – зосередження все більшої кількості виробничих ресурсів і випуску продукції на великих підприємствах.

Концентрація капіталу – збільшення розмірів капіталу за рахунок капіталізації (реінвестиції) прибутку.

Концерн – велика багатогалузева корпорація.

Максимізація прибутку монополією – встановлення обсягу виробництва на такому рівні, де граничні витрати дорівнюють граничному доходу, але ціна перевищує рівень граничного доходу.

Монополістичний капіталізм – економічний лад із системою великих підприємств, що вступили один з одним у різного роду союзи чи угоди, і як монополії займають панівне становище в економіці та ринках недосконалої конкуренції; стадія у розвитку капіталізму.

Монополія – ринок, на якому кількість продавців (підприємств) така незначна, що кожен продавець може впливати на загальне пропонування (через виробництво) і ціну товару.

Недосконала конкуренція – ринкова ситуація, коли підприємство чи об'єднання підприємств, виробляє і поставляє таку частку продукту, що може вирішальним чином впливати на формування ціни.

Олігополія – така ситуація в умовах недосконалої конкуренції, коли виробництво в галузі контролюється невеликою кількістю виробників.

Синдикат – форма монополістичних об'єднань, що ставить за мету усунення конкуренції між його учасниками у сфері збуту і закупівлі товарів. Його члени зберігають виробничу і втрачають комерційну самостійність.

Сектор економіки – частина народного господарства, яка має певні економічні та соціальні ознаки і може базуватись на одному або декількох соціально-економічних укладах.

Соціальна орієнтація економіки – політика держави в ринковій економіці, спрямована на створення нормальних умов для відтворення людини, незалежно від участі у виробництві і рівня доходу.

Соціальне партнерство – теорія класового співробітництва та соціальної гармонії інтересів праці і капіталу, найманих робітників і капіталістів.

Суспільно-економічний уклад – система визначених економічних відносин, що базуються на певних формах, видах власності на засоби виробництва.

Трест – акціонерне товариство, в якому підприємства, що вступають до нього, втрачають не тільки комерційну, але й виробничу самостійність, перетворюються в акціонерів тресту.

Фінансова олігархія – капіталістична еліта, до якої належить верхівка монополістичної буржуазії, а також провідні менеджери найбільших корпорацій.

Фінансові групи – об'єднання фінансових і нефінансових монополій (олігополій) на основі системи участі, особистої унії та інших зв'язків, у тому числі родинних.

Фінансово-монополістичний капітал – банківський монополістичний капітал, що зрісся з монополістичним капіталом нефінансових галузей економіки.

Фінансово-промислова група (ФПГ) – комплекс промислових, торговельних, банківських, транспортних та інших компаній.

Функціональна еліта в економіці – впливові групи, які в ході конкуренції виділяються в різноманітних сферах або секторах економіки і беруть на себе важливі функції в ній.

Централізація капіталу – збільшення розміру капіталу шляхом об'єднання капіталів декількох економічних суб'єктів у один.

Теми для підготовки доповідей

1. Сутність та ознаки капіталізму вільної конкуренції.

2. Практика соціалістичного будівництва в СРСР.

3. Загальна криза і розпад світової системи соціалізму.

Бібліографічний список до семінарського заняття

1, 4, 5, 7


Семінарське заняття 14

Тема 15. Сучасні економічні системи. Особливості розвитку перехідних економік

Мета заняття: поглибити, систематизувати та закріпити знання студентів з теоретичних основ змішаної економічної системи, аналіз інституціональних і економічних умов переходу до нової системи господарювання.

План семінарського заняття

1. Суть і ознаки сучасної змішаної економічної системи.

2. Зміст і об’єктивні чинники перехідної економіки.

3. Економічна система в Україні в 90-х рр., шляхи її розвитку.

Обладнання, яке потрібне для проведення семінарського заняття

Г. І. Башнянин, П. Ю. Лазур, В. С. Медвєдєв. Політична економія: Підручник. – К.: Ніка – Центр Ельга, 2000. – 527 с.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

При розгляді першого питання необхідно акцентувати увагу на тому, що ринкова економіка в сучасних умовах не існує в чистому вигляді, але є змішаною системою, де переплітаються елементи державного контролю з ринковими елементами, які здійснюють значний вплив на організацію як суспільного виробництва, так і споживання. Саме з’ясування суті та ознак сучасної змішаної економічної системи, принципи її функціонування і має на меті останнє питання даної теми.

При розгляді другого та третього питань необхідно зазначити, що економічна ситуація в Україні у 90-х роках визначалася дією трьох факторів: розпадом СРСР, поглибленням загальної економічної кризи, структуризацією економіки. У цілому ж необхідно признати, що історичний досвід показав неефективність командної економіки, її нездатність забезпечувати перехід до інтенсивного типу розвитку, неминучість радикальних соціально-економічних перетворювань у всіх колишніх соціалістичних країнах. Стратегія економічних реформ у цих країнах визначається законами розвитку світової цивілізації. Іншими словами, перспективи формування високоефективного механізму господарського управління в багатьох національних економіках пов’язані з використанням та впровадженням всього того позитивного, що створила вітчизняна і світова практика в цій галузі.

Кінцевий вибір конкретної моделі перехідної економічної системи визначається співвідношенням політичних сил в країні, характером здійснюваних перетворювань, масштабами та ефективністю підтримки реформ міжнародним співтовариством, а також історичними національними традиціями та особливостями розвитку.

Проблемні питання

1. Обґрунтуйте межі державного регулювання економіки в сучасних економічних системах.

2. Розкрийте сутність революції в управлінні і відносинах власності.

3. Сутність суперечностей перехідної економіки.

4. Доведіть необхідність соціально-економічних перетворень в Україні в сучасних умовах.

Ситуаційні завдання





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 275 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...