Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Lt;Б> Туберкулоза



Именно в тези условия се заражда и туберкулозата. Появата й в органите, с които хората дишат и живеят, е било наказание от страна на Великата Бяла Ложа. Когато лемурийската порочност и атлантическата алчност достигнали своя предел, Учителите про­възгласили нов закон за хората на Атлантида: „Този, който живее само за материалните блага и жертва добродетелите в ламтежа си за притежаване на преходното, жив ще е мъртъв, не ще му достига дъх и ще се бунтува срещу мисълта за смъртта, докато не дойде часът на равносметката".

Днес с трудно да се даде точна оценка за нивото на човешко­то съзнание от времето на Атлантида. Умствените функции в онази далечна епоха са били незначителни (с изключение на лидерите на расата) и доминирани от едно неудържимо, безжалостно и неудовлетворимо желание за притежаване. Този акт на Великата Бяла Ложа сблъсква съзнанието на човешките същества с два и досега неосми-слени проблема. Първо, хората започват да се досещат, че психич­ните нагласи и състоянието на съзнанието влияят (положително или отрицателно) върху физиологията. Второ, те стават свидетели на явлението смърт, но смърт, която сами са си навлекли по нов начин, различен от познатите физически въздействия. Този урок е трябва­ло да им бъде демонстриран в конкретна и обективна форма, защо­то масите все още не са реагирали на словесни поучения, а само на видими и лично почувствани резултати. Затова, когато те виждали как някой особено хищен и алчен тип започвал да страда от жестока болест, възникнала сякаш в него самия, и как той се вкопчвал в жи­вота (както това се случва при туберкулозно болните), тогава те би­ли изправяни с лице към другия аспект на първоначалния закон, даден в лемурийските времена: „За греховете, в които е грешна, душата ще умре". Ако дотогава смъртта била разглеждана като неизбежна участ на всичко родено, сега хората за първи път започ­вали да се досещат, че тя може да бъде обусловена от индивидуал­ното психично действие. Макар и като смътна догадка, това било голяма крачка в развитието на човешкото съзнание; инстинктът не можел да даде решение за тази ситуация.

Смъртта, братко мой, е велико и всеобщо наследство; умират всички форми, или парадоксално казано - такъв е законът на живота. Човешката раса вече е в състояние да усвои урока за двоякото раз­глеждане на смъртта: а) като завършване на една дъга от Живота в съответствие с великия Закон за Циклите, който постоянно утвърж­дава новото и приключва старото; б) като следствие на злоупотре­ба с физическото тяло, на неправилно насочени енергии и на пред­намерени лични действия. Човекът, който съзнателно се отдава на порока (има неправилна психична нагласа, а оттук и неправилни действия), извършва същото самоубийство като онзи, който сам си пуска куршум в челото. Сега това рядко се осъзнава, но в бъдеще ще става все по-ясно.

Библейският текст, че греховете на бащите ще паднат върху децата им, с буквално потвърждение, че редица болести са наследени от Лемурия и Атлантида. Сифилисът и туберкулозата са били много разпространени през първата половина от съществуването на наша­та арииска раса и днес поразяват не само органите за възпроизводс­тво и дробовете (както в началните етапи на възникването си), а и кръвта, което засяга целия човешки организъм.

През последните петдесет години с направено много за обуз­даване на туберкулозата с помощта на чиста и обилна храна, свеж въздух и правилен начин на живот. Много се прави и за овладяване на сифилисните заболявания. Човечеството ще се справи и с двете не само благодарение на съвременното медикаментозно лечение, но и вследствие на растящото ментално поляризиране на расата?-хората ще започнат да подхождат към тези проблеми от гледната точка на здравия разум и ще разберат, че физическите грехове во­дят до сурови наказания и че е нецелесъобразно да притежаваш това, което не е заработено, от което не се нуждаеш и което по право не ти принадлежи.

Световната война (1914 - 1945) се разгоря именно вследствие от засилването на тези порочни тенденции. Незаконното присво­яване на земи, територии и имущество на други народи се квалифи­цира като агресия. Това по принцип е същото като кражбата и грабежа, но от индивидуален грях то се превръща в характерна чер­та от поведението на цели нации. Двете фази на световната война изтласкаха този проблем към повърхността на човешкото съзнание и древната атлантическа борба отново се разраства, но този път е много по-вероятно Великата Бяла Ложа да победи. В предишния конфликт нещата са били други. Тогава войната е завършила в ре­зултат от намесата на самия планетарен Логос и древната цивили­зация е потънала в морските бездни, предоставена на водата (сим­вол на чистотата, оздравяването и универсалността), която точно торади това е била най-подходяща за унищожаването на това, ко­ето един от Учителите нарече „туберкулозно ориентирана раса". Опитите да се спаси здравата част от човечеството са включвали както унищожаването на деградиращите му части чрез удавяне, та­ка и чрез прилагане на специфични физически средства, които аз тук нямам право да разкривам. Сега това се прави чрез огън, което може да се смята за по-успешен подход. За разлика от времената на голямата лемурийска и по-късната атлантическа кризи, човечест­вото днес е ментално много по-развито, причините за физическите усложнения са добре известни, мотивите се виждат по-ясно, волята за добро и за промяна на болестотворните условия е по-силна от всякога. Новата ориентация, която започва да си пробива път в ма­совото съзнание, наистина е конструктивна и добра.

Субективните причини за възникването на тези две най-стари болести на човешката раса ще се сторят на неезотериста възможни, но малко вероятни и прекалено абстрактни. В това отношение трудно може да му се помогне. Тези две групи болести са толкова древни по своя произход, че аз ги нарекох присъщи на самия планетен жи­вот и наследство за цялото човечество, породено от нарушаването на някои основни закони. В тази връзка бих могъл да ви запозная още по-обстойно с космичното зло, с начините, чрез които то господства в нашата слънчева система и поразява планетарния Логос, Който засега влиза в числото на „несъвършените Богове". Външната форма на планетата, чрез която Той изразява себе си, е пропита с микробите и семената на тези две болести. Благодарение обаче на развитието на имунитета, на методите на лечение, на превантивна­та медицина и доколкото самият индивид се стреми към умствен и душевен контрол над животинската природа на желанието, тези фор­ми на човешко страдание ще изчезнат и (независимо от твърдени­ята на статистиката) те вече изчезват в най-контролираните облас­ти на човешкото семейство. Когато животът на Бога (проявен като индивидуално и универсално божество) запулсира по-интензивно през различните царства на природата, тези две наказания за чо­вешките злодеяния ще изгубят своя смисъл и ще изчезнат по три причини:

1. Ориентацията на човечеството към светлината става ус­тойчива тенденция, а „светлината разсейва всяко зло". Светлината на знанието и разбирането на причините ще доведат до онези вни­мателно планирани условия, които ще пратят сифилисните и тубер­кулозните заболявания в историята.

2. Центровете под диафрагмата ще бъдат въвлечени в пре­чистващ и извисяващ процес; животът на сакралния център ще се постави под контрол и енергията, която обикновено се фокусира там, ще се насочи към творчество чрез гърления център; а енерги­ята от центъра на слънчевия сплит ще се издигне нагоре към сърце­то и човешкият егоизъм ще отмре.

3. Развиваното от науката комплексно лечение ще доведе до постепенно изчезване на заразата.

Другото условие, което ще допринесе за отказа от специфич­ната ценностна ориентация и от начина на живот, който предразпо­лага към тези болести, засега е неусвоената способност, спомената от Христос с думите, че ще дойде време, когато нищо няма да оста­не скрито и всичко тайно ще бъде протръбено от покривите. Ръстът на телепатичната възприемчивост и на отделни психични сили (ка­то ясновиждане и ясночуване) ще лишат човечеството от потайност­та, в която се крие грехът. Силите, по които Учителите и висшите посветени могат да познаят психичното състояние и физическите дадености на човека, неговите качества и съзнание, вече започват да се проявяват в по-напредналите индивиди. Да, хората ще про­дължават да грешат, ще вършат лоши дела, ще задоволяват преко­мерните си желания, но всичко това ще бъде видно за околните и нищо няма да остава в тайна. Индивидуално или в група, но ще се появят хора, които ще могат да виждат тенденциите в живота на човека и дори отделните случаи, когато той се е отдавал на низши­те си импулси, и убедеността че такава възможност съществува ще действа като мощен сдържащ фактор, значително по-действен от­колкото сега можете да си представите. Човекът наистина е приз­ван да предпазва своя събрат от греха и тази грижа ще приеме фор­мата на знание и на „бойкот и Санкция" - както това се практикува днес за наказание на нациите. Иска ми се да помислите над тези два метода за противодействие на грешните постъпки. Те автоматично ще се превърнат в стимул за добър вкус, правилно чувствознание и добронамереност от страна на един индивид или група към друг индивид или група, като по този начин престъпленията и тенденци­ите към злото постепенно ще отмират. Трябва да се разбере, че вся­ко престъпление се базира върху някаква форма на болест, на хи-пер- или хипофункция на жлезите, причинена от някой недоразвит или прекалено развит център. Просветленото обществено мнение, осведомено за строежа на човешкото същество и за великия Закон на Причината и Следствието, ще въздейства на престъпника с по­мощта на медицината, подходящата среда и чрез наказанието под форма на бойкот и санкция. Нямам време да се разпростирам вър­ху тази тематика, но подсказаните идеи са добра храна за размисъл.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 324 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...