Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Причини, произтичащи от груповия живот



Основните болестотворни причини бяха разгледани през приз­мата на нашата арийска раса и съвременното човечество; те са пре­димно астрални и могат да се приемат за атлантически по своя произход. Накратко разгледахме и някои болести, произтичащи от менталния план; те са по-специфични за арийската раса и включват заболяванията, от които страдат учениците. Инфекциозните и зало­жените в планетната субстанция болести оказват мощно въздействие на тези раси (те и досега са сред нас), които са най-древни на нашата планета и са свързани с отмиращите лемурийски типове.

В този трактат нямам за цел да разглеждам човешката физи-ология и патологията на болестите. Опитах се да посоча произхода на някои видове заболявания и да привлека вниманието ви към изк­лючителната важност на ендокринната система и (доколкото това с уместно и разумно) да свържа някои от източните теории за цент­ровете със западните научни открития. По-късно ще очертая онези главни условия, чиято промяна ще направи правилното лечение въз­можно, както и методите, които ще подпомагат процеса на възста­новяване и ще позволят на лечителите да действат в съответствие с реалностите на болестта.

Проблемът за болестите днес е от изключителна важност, за­щото арийската раса, която сега доминира на планетата, носи пър­вото истинско проявление (във външния физически план) на основ­ния синтез на човечеството, който в най-добрия си вариант ще има изключително значение за следващата коренна раса - шестата. Бра­ковете обаче между представители на различните нации и раси - а това са хиляди години смесване на.кръв в резултат на миграции, пътешествия и различни религиозни влияния - са довели до това, че днес чисти расови типове няма.

Това е много ясно изразено, особено ако вземем предвид дъл­гата човешка история. Половите отношения не познават непреодо­лими прегради и днешните хора носят наследствените черти и кръвта на всички раси; в резултат на световната война (1914 - 1945 г.) този процес ще се усилва [авторът разглежда двете световни войни като фази на една война - бел. ред.]. Това развитие несъмнено е част от божествения план, колкото и нежелателно да изглежда то за онези, които идеализират чистотата на родствените връзки. Това, което е отредено, се сбъдва - то не може да бъде избегнато. Потребността от партньорски отношения рязко се засилва в следните случаи: първо, когато хората се отделят от фамилната си среда и усетят за пръв път пълната самота, при която изчезват обичайните навици и сдър­жаност, наложени от семейните отношения и националните стан­дарти; второ, когато опасността от смъртта стане постоянен фак­тор и голямата ценност засенчи малките ценности, условности и нагласи; трето, когато физическият организъм в резултат на тре­нировки, научен подход и правилно хранене достига до степен на висока физическа активност. Тук говоря за физическа, а не за мен-талната активност, която може да съпътства (или не) първата.

В подобни моменти животинските инстинкти стават много силни, центровете под диафрагмата рязко се активизират, страсти­те превъзбуждат слънчевия сплит; а когато човешката воля е призо­вана да преодолее някаква опасност, центърът в основата на гръб­нака задейства надбъбречните жлези; тогава волята за живот и съ­пътстващата я воля за увековечаване и продължаване на живота чрез своите деца става доминираща. Към това трябва да се добави ос­новният съпътстващ фактор на войните (който е воля на самата Природа и е съобразен с някои божествени закони), насочен към компенсиране на загубите на въплътени форми със свеж приток на живот във форма, като по този начин се осигуряват тела за следва­щия прилив на „А3"-ове и се продължава човешката раса на Земята.

Тези явления винаги се наблюдават по време на войни, особе­но при световни войни. Армиите са навсякъде; расовата миграция е универсален фактор, както поради военната необходимост, така и за спасяване на гражданското население. Глобалното придвижване на милиони хора е един от основните фактори за формирането на новата цивилизация. Неговата важност се определя от това, че след няколко десетилетия човечеството ще представлява хибридна раса, плод на сексуалните връзки на представители от всевъзможни нации; белите бащи ще имат физическа връзка с жени от всякакъв азиатски или африкански произход, в резултат на което ще се осъществи смес­ването на кръвта. Ако бъде признато и правилно управлявано и раз­вито, то ще изрази в зачатъчен вид природата на шестата коренна раса, която ще представлява истинско Човечество, без расови и на­ционални бариери, без т. нар. „чиста кръв" и претендиращи за изключитслност касти. Да, то ще бъде с нова и силна жажда за живот, като резултат от сливането на силната природа със слабите, изне­мощели типове, както и от смесването на новите расови черти с по-развитите стари. Аз не давам сведения как точно ще се случи това. То би могло да се осъществи и без войни, по пътя на убеждението, че всички хора са равни и хуманни и че смесването на расите ще се отрази благоприятно при решаването на световните проблеми; пос­ледните войни обаче ускориха този процес и войниците от всички армии по света имаха физическа връзка с жени от различни раси, цивилизации и цвят на кожата. Независимо дали това се приема за правилно или неправилно от гледна точка на етиката и морала на наблюдателя, то ще доведе до съвършено нова ситуация, с която бъдещият свят е длъжен да се справи. Така постепенно ще отпаднат националните предразсъдъци и расовите бариери (в началните ета­пи първото оказва по-голямо въздействие, отколкото второто) и в хода на промените през следващите сто години неизбежно ще въз­никне едно по-хомогенно човечество. Много от господстващите днес представи и обичаи ще изчезнат и на тяхно място ще се утвърдят непознати досега типове, качества и характеристики.

Дали този световен процес се харесва на консервативните и на т. нар. „високоморални" хора, няма никакво значение. Той с факт, който всекидневно се обогатява и развива, и така физически ще пре­дизвиква дълбоки изменения. Подобни мсждурасови и смесени кръв­ни връзки винаги са съществували, но в ограничени мащаби; разли­ката е, че днес те се осъществяват в широк план. За да посрещне резултатите от това развитие, човечеството трябва да премине през определена подготовка.

Както ви е добре известно, преобладаващите в наши дни за­болявания са следните:

1. Различните сърдечносъдови заболявания, които засягат предимно по-сволюиралите хора.

2. Психичните отклонения и умопомраченията.

3. Ракът, широко разпространен сред всички типове съвре­менни хора.

4. Социалните (сифилисни по природата си) заболявания.

5. Туберкулозата.

Тези болести имат две основни окултни причини: първо, тяс­ната взаимовръзка между хората при съвременния начин на живот и струпването им в големи населени центрове; второ, (малко осъз­наван факт) древната и наситена с много микроби и отпадъци почва, върху която човечеството живее. Благодарение на удивителната си имунна способност човек непрекъснато се съпротивлява на всякак­ви болести, в това число: тези, които са резултат от контакта с оста­налите хора; други, които по всяко време на денонощието се носят из атмосферата; трети, които скрито присъстват в самото физичес­ко тяло; и четвърти (наследени), към които индивидът има посто­янна предразположеност. Борбата на човека за неговото здраве е непрекъсната и безкрайна и включва целия спектър от обикновена­та отпадналост и умора, през общата склонност към простуди, до тежките заболявания със смъртен изход.

За опитния окултен наблюдател нещата изглеждат така, ся­каш човечеството (като цяло) бавно се движи под тежестта на плът­на сянка, части от която засягат различни области от тялото на все­ки човек. Една от целите на Новия Век е да „прогони сянката и да дари на хората добро здраве". Тази сянка прониква и в минерално­то царство, поразява растителното, а оттам достига и до животин­ското царство; тя е една от основните причини за всичко, което мо­же да се дефинира като „грях" (учудващо твърдение, нали?). Сянката е плодотворен източник на престъпления и този факт трябва да се приеме и добре да се анализира - рационално, интелектуално и ду­ховно. Ще са необходими всички изброени фактори, за да успее чо­вечеството да се въздигне от тъмата на болестите до сферите на доброто здраве. Някои от Учителите работят над този проблем, ка­то отчитат връзката му с останалите царства на природата, защото за човечеството няма истинско спасение, докато неговото обкръже­ние тъне в сянката на болестта.

Много от това, което бих могъл да кажа в тази връзка, ще прозвучи фантастично и ще предизвика иронична усмивка у скеп­тичния учен. Съвременните научни теории за произхода на бо­лестите, на микробите [с този термин авторът обозначава цялата гама от растителни и животински микроорганизми - бел. ред.] и подобните им болестотворни организми като цяло са правилни, но само ако се помни, че те са резултат от причини, до които изследо­вателят не може да проникне; причини, скрити в историята на са­мата планета и на еволюцията на човешките раси - една тематична област, в която сега господстват догадки и предположения.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 272 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...