Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Три главни закона на здравето



Има три главни и седем допълнителни закона на здравето. Те действат в трите свята и това е всичко, което ви е необходимо засе­га да знаете. Във всяко учение, с което ще се запознавате занапред, основното ударение ще пада върху техниките на етерното тяло, защото то е следващата степен за овладяване. Трите главни закона са следните:

1. Законът, който контролира волята за живот, проявление на първия аспект на Логоса, воля или могъщество.

2. Законът, който контролира хармонията на ритъма, про­явление на втория аспект на Логоса, любов или мъдрост.

3. Законът, който контролира кристализацията, проявление на третия аспект на Логоса, активност или основополагане.

Тези три главни фактора (или закона) се проявяват чрез трите основни аспекта на човешкото същество:

1. Аспектът на Волята се проявява чрез органите за дишане. Друго негово изражение е способността да се спи. И в двата случая е налице отражението (аналогията) в микрокосмоса на Логоичното проявление и Логоичната пралайя.

2. Аспектът на Любовта се проявява чрез сърцето, кръво­носната и нервната система. Това е главното, което трябва да раз­берете, защото този аспект контролира предимно етерното тяло и начина, по който то усвоява прана или жизненост. Праната се при­ема както чрез храната, така и чрез нервите, доколкото жизнената сила се пренася чрез кръвообращението, а психичната сила - чрез нервната система. Тези два отдела на човешкия организъм предиз­викват в наши дни големи усложнения, с тенденция към постоянно увеличаване. Расата се обучава чрез страдание и само жестоката нужда ще заставя човека да търси изход и облекчение. От нашата лечителска гледна точка, човек представлява по-малка троица, със­тавена от:

- плътно физическо тяло, за което науката и медицината знаят много;

- етерно тяло, което е следващият обект на внимание, екс­перименти и открития;

- астрално тяло, което заедно с етерното, е следващото стъпало за научното (психологично) търсене.

3. Аспектът на Активността се проявява главно чрез ор­ганите за усвояване и отделяне. Тук искам да подчертая един детайл. Доколкото нашата слънчева система развива аспекта на любовта (втория аспект) и доколкото човешкото същество е поляризирано в астрялното тяло, което е отражение на този втори аспект, дотолко­ва вторият от трите горепосочени отдела на човешкия организъм -етерният, има първостепенно значение. Етерното тяло досега служеше за преносител предимно на астрална енергия към физическо­то тяло, но това положение вече се изменя.

Съвременната медицинската наука трябва да изучи реалнос­тите на плътното физическо тяло и да продължи към изследване на витализирането и кръвообращението, защото те са тясно свързани. Нервната система на този етап се контролира главно от астралното (чрез етерното) тяло, като причините за повечето нервни услож­нения са скрити в емоционалната сфера, където сегашното чове­чество е поляризирано. Системата на физическото кръвообращение по принцип се контролира от етерното тяло. Ако то не функци­онира правилно и непълно усвоява и предава праната, както и ако астралното или емоционалното тяло са неадекватно контролирани, тогава те и двете стават източник на различни заболявания, както и на ежегодно увеличаващите се нервни и ментални усложнения. Недостатъчното кръвоснабдяване на физическия мозък, отново по вина на етерното тяло, води до умствено пренапрежение и колапс. Това доказва значението на етерния проводник.

Първият аспект, който се проявява чрез органите на дишане­то и съня и ги контролира, при неправилно функциониране предиз­виква безумие и други мозъчни заболявания или смърт.

Третият аспект, при неправилно функциониране, води до сто-машно-чревни заболявания и до различни усложнения под слънче­вия сплит (в коремната кухина).

Ето защо медицинската наука трябва да се ориентира към оп­ростяване на лечебните техники и от многообразието на лекарства­та и операциите да се обърне към разбирането за правилното из­ползване на енергиите, които прииждат от вътрешния човек (през етерното тяло) към физическия носител.

Следващите сведения могат да се окажат полезни за вас:

1. Чрез развитие на добра воля (т. е. на волята за доброт-ворчество) ще бъдат победени болестите на дихателните пътища, бе­лите дробове и гърлото и ще се постигне изцеление на безумствата и обсебванията, стабилизиране на мозъчните клетки и общо равнове­сие и ритъм. Така дълголетието ще стане правило, а смъртта ще бъ­де свидетелство, че душата е приключила своята работа и е заслужи­ла пралайя. В бъдеще то ще настъпва за по-дълги и обособени пери­оди и ще се контролира от човешката воля. С приключване на рабо­тата си, човекът ще прекратява своето дишане и ще изпраща атоми­те на тялото си в пралайя. Това заспиване на физическото (краят на проявлението) е факт, чието значение все още не се разбира.

2. Чрез осмисляне законите на.-жизнеността (т. е. на зако­ните, които управляват праната, излъчванията и магнетизма) ще бъдат победени болестите на кръвта, артериите и вените, някои нер­вни разстройства, понижената жизненост, старческият упадък, ло­шото кръвообращение и др. Това също ще съдейства за удължава­не на живота и в тази връзка по-добре ще бъдат разбрани законите на електричната [фохатната - бел. ред.] енергия.

3. Чрез прилагане на правилните методи за усвояване и отделяне ще бъдат победени болестите на телесните тъкани, сто­маха, червата и на мъжките и женски органи за възпроизвеждане. Все някога ще бъде разбрано, че последните са само друга система за усвояване и отделяне, която сега е центрирана в женския аспект (или в жената). Помнете, че живеем във втората система, или в сис­темата на любовта:

- първата система е била мъжка;

- втората (сегашна) система е женска;

- третата система ще бъде хермафродитна.

Дори ако развиващата се човешка йерархия е мъжка (пози­тивна), това не означава, че всичко в нея е мъжко по природа. Исти­ната е друга - негативната способност (женският аспект) преобла­дава, независимо дали го осъзнавате. Ще обясня моята теза и ще я илюстрирам с цифри:

1. В първата слънчева система е имало една преобладава­ща еволюция, която е обхванала 100 милиарда монади.

2. В сегашната втора система има две преобладаващи ево­люции - на човека и на девите. Човешките монади са 60 милиарда. Прибавете към тях женската еволюция на девите, която обхваща 140 милиарда, и ето че имаме необходимите 200 милиарда монади. Това обяснява моето твърдение, че нашата система е женска.

3. В третата слънчева система общият брой на еволюира­щите същности ще е образуван от необходимите 300 милиарда мо­нади, които съвършенството изисква от тройствения Логос.

Старая се тезисно да обознача ориентирите за развитието на новото лечителско изкуство и да очертая причините за най-раз­пространените заболявания, което ще позволи на мъдрите да ги избягват. Краткостта и обучението с намеци по същество е окул­тен метод и той ще остане може би единственият подход за навли­зане в тази сравнително опасна тематична област дотогава, дока­то сериозната медицинска, хирургична и неврологична подготов­ка (която сега има технически акцент) не се обедини с точно толкова сериозното психологично разбиране, плюс известно духовно виждане. Идеалният лекар и хирург по необходимост е и метафизик; отсъствието на подобно взаимодопълване обяснява по-голямата част от днешните трудности и неуспехи. Днешният лечител-метафизик е толкова претрупан със сведения за „надтелесното", че на практика допринася по-малка полза на болното, слабо и изтерза­но човешко същество в сравнение с професионалния лекар. Сред­ният метафизик, независимо с какъв етикет се окичва, е със затво­рен ум: той преувеличава божествените потенции във вреда на ма­териал ните, (физическите) възможности. Чисто духовното лечител-ство ще бъде наистина божествено постижение, но то не може да се реализира физически в определена точка на времето и простран­ството, при това за хора, които стоят на твърде различни стъпала от еволюционната спирала. Правилният избор на време и задъл­боченото познаване на закона за Кармата, плюс развита способ­ност за интуитивно възприятие, са най-съществените страни за из­куството на духовното лечителство. Към това ще добавим и разбирането, че веществената форма и физическото тяло съвсем не са главният обект на внимание и не са от такова голямо значение, както някой може да си мисли.

Немалко култови и лечителски школи твърдят, че най-важно­то с физическият носител да бъде избавен от болестта и смъртта, но понякога (или дори често) е желателно да се даде възможност на болестта да свърши своята работа и да се позволи на смъртта да освободи душата от нейния телесен затвор. За всички въплътени същества неизбежно идва момент, когато душата изисква да бъде освободена от тялото и от живота във форма; природата има сво­ите мъдри начини да постига това. Болестта и смъртта трябва да бъдат признати като освобождаващи фактори, при условие че нас­тъпват в резултат на правилния избор на време, направен от душата. Трябва да разберете, че физическата форма е съвкупност от атоми, които образуват различните органи, и като резултат - едно общо тяло, скрепено от волята на душата. Оттеглете тази воля към нейния собствен свят, или както гласи окултният израз: „Нека очите на ду­шата се обърнат на другата страна" и в този цикъл вие неизбежно ще бъдете победени от болестта и смъртта. Това не е заблуда на ума или неспособност да се осъзнае божествеността, нито отстъп­ление пред злото. Това на практика е разлагане на веществената форма на съставните й части и отделяне на основната й същност. Болестта по принцип е аспект на смъртта. Това е процесът, чрез който материалната природа (субстанциалната форма) се готви да се разедини с душата.

В случаите, когато болестните прояви не водят до крайно раз­падане на тялото, техните причини трябва да се търсят в други фактори, свързани с обкръжението, доколкото много болести се пре­дизвикват от заобикалящата среда и са епидемични по своя характер; с настройката на индивида към честотата на отровните токове, из­лъчвани от световната злоба; с психологичните комплекси, за ня­кои от които вече говорихме; и с болестите (условно казано), които са вродени за материята, от която човечеството е избрало да изг­ражда своето физическо тяло, като я изолира и отделя от общата" проявена субстанция и така създава особен тип вещество, предназ­начено да даде външно проявление на вътрешната човешка реалност. То е уникален, частен аспект на всеобщата субстанция, усъвършен­ствана до известна степен през последната слънчева система, и по необходимост има по-висока степен на организираност от субстан­цията, която творчески е вибрирала под зова на трите дочовешки царства на природата.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 319 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...