Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лекції, їх зміст



1. Світогляд людини та філософія. Філософія як наука. Історія філософії, структура та функції предмету й світогляду людини. Проблема методу у філософії. Філософія і медицина.

(настановна лекція)

2. Філософія країн Заходу. Основні етапи розвитку філософії: антична філософія, космоцентризм, середньовіччя і теологічна філософія, філософія Відродження. Антропоцентризм. Філософія XV-XVII віків. Украінська філософська думка XVII-XVIII століття. Проблема людини у французській та німецькій філософії (Д.Дідро, Вольтер, Руссо, Гольбах, І.Кант, Гегель, Л.Фейербах). Філософія у системі духовної культури. Вітчизняна філософія ХІХ-ХХ століть.

3. Філософська думка в Україні. Зародження філо­софії в Київській Русі. Культурно-філософське значення прийняття християнства на Русі. Антро­пологічна спрямованість вітчизняної філософії. Творчість Костянтина (Кирила) - філософа 1Х ст. та її історичне значення. Реальні стосунки філо­софії та богослов’я XI - XII ст. Реформаційні та гуманістичні тенденції у вітчизняній філософії XV - XVIII ст. (І.Вишенський, Ф.Прокопович, Г.Сковорода). М.В.Ломоносов - засновник нау­ково-матеріалістичної тенденції у вітчизняній фі­лософії. Києво-Могилянська академія, діяльність П.Могили. Розвиток філософії в XVIII - Х1Х ст. Філософські та суспільно-політичні погляди ро­сійських та українських демократів. Взаємозв’зок філософії та матеріалістичної науки, медицини. Російська релігійно-містична філософія Х1Х ст. Проблеми розвитку філософії в радянський пе­ріод: втрати і досягнення. Філософські питання сучасної медицини.





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 313 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...