Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 7. Уроки людського пізнання. Діалектика чи її альтернативи?



44. Діалектика як філософський метод пізнання. Структура діалектики. Протилежність діалектики метафізиці.

45. Пронцип загального зв’язку та протилежність його діалектичного та метафізичного розуміння, його методологічне значення для медичного пізнання.

46. Принцип розвитку, протилежність його діалектичного та метафізичного розуміння. Поняття патогенезу як прояв принципу розвитку в патології.

47. Принцип детермінізму: методологічне значення для пізнання проблем патології. Ме­тафізичне та діалектичне тлумачення детермінізму.

48. Закон єдності та боротьби протилежностей: основне поняття, структура. Хвороба як єдність та боротьба протилежних процесів нормо- та патогенезу. Метафізичне тлума­чення цтого закону.

49. Закон взаємопереходу кількісних та якісних змін: основні поняття та структура. Здо­ров’я та хвороба як якісно різні стани життєдіяльності організму людини. Метафізи­чне розуміння закону.

50. Закон заперечення заперечення: основне поняття та структура. Методологічне зна­чення закону для медицини. Метафізика про цей закон.

51. Категорії одиничного та загального. Діалектика їх взаємозв’язку і проблема хвороби в медицині (нозологічний принцип).

52. Категорії причини та наслідку. Проблема причинності в медицині. Критика монока­узалізму та кондиціоналізму.

53. Категорії необхідності та випадковості, діалектика їх взаємозв’язку. Методологічне значення для пізнання механізму виникнення та розвитку хвороб.

54. Категорії змісту та форми (структура та функція). Обмеженість морфологічного та функціонально-фізіологічного напрямів у медицині.

55. Категорії сутності та явища, діалектика їх взаємозв’язку. Медичний діагноз як пере­хід від явища до сутності.

56. Категорії частини та цілого. Типи цілосностей. Організм як ціле. Проблема місце­вого в патології.





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 332 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...