Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Релігієзнавство



Ціль викладання дисципліни. ознайомлення з такою сферою буття людини, як релігійна, визначення історичних, соціальних, духовних аспектів існування релігії, сформування ставлення до цього феномену, Продемонструвати сутнісний зв’язок медичної діяльності з релігією, проаналізувати принцип свободи совісті, та актуальні питання, які виникають на перетині релігійного та наукового підходів – клонування, нові технології в медицині, аборт, евтаназія тощо.

Дати певну світоглядну картину, яка пов’язана з функціонуванням релігії в суспільному житті та індивідуальному досвіді людини.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

- знати:

1. Нормативні позиції релігієзнавчої теорії. 2. Основні визначення феномену релігії, її структуру та сутність. 3. Головні періоди історичного розвитку релігії. 4. Історію та сучасний стан релігії в Україні. 5. Психологічні коріння релігії. 6. Основні дані про релігії світу. 7. Базові проблеми, які виникли на перетині сучасної медицини, біоетики, біомедичних технологій та релігії.

- вміти:

1.Спілкуватися з віруючими різних конфесій. 2.Демонструвати толерантне ставлення до різних груп віруючих, до атеїстів. 3.Відрізняти наукове та ненаукове в сучасних дискусіях про загадкові явища. 4.Орієнтуватися у сутності релігійних конфліктів в сучасній Україні.

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ЛЕКЦІЙ

Тема 1. Предмет та завдання курсу “Релігієзнавство”. Основні підходи до вивчення релігії. Визначення предмета релігієзнавства. Розділи релігієзнавства. Значення курсу для медичного працівника. (настановна лекція)

Тема 2.1 Релігія як суспільно-історичне явище та духовний феномен. Передумови виникнення релігії. Структура релігії. Релігійна свідомість. Релігійна діяльність. Релігійні відносини. Релігійні організації. Місце релігії в суспільному житті.

Тема 2.2 Релігії світу. Характеристика національно-державних та світових релігій. Релігії Індії та Китаю. Іудаїзм. Буддизм. Іслам. Християнство. Основні течії християнства: католицизм, православ’я, протестантизм. Сучасна релігійна ситуація в світі.

Тема 2.3 Історія та сучасний стан релігій в Україні. Історія розвитку релігій в Україні. Сучасна релігійна ситуація в Україні. Православна, католицька, греко-католицька церкви в Україні. Протестантизм в Україні. Іслам в Україні. Нові релігії та нетрадиційні релігійні культи в Україні. Принцип свободи совісті та його конституційне забезпечення в незалежній Україні.

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

Тема 1. Проблема релігії в історії філософії. Походження релігії та еволюція релігійних вірувань. Сутність філософського підходу до релігії. Антична філософія про релігію. Середньовічна теологічна філософія. Філософія Відродження та Нового часу про релігію. Філософське обґрунтування свободи совісті. Вітчизняна релігійно-філософська думка. Сучасна філософія: синтез релігії та філософії. Різноманітність підходів щодо походження релігії. Періодизація розвитку релігії. Первісні релігійні вірування: анімізм, тотемізм. Фетишизм, магія. Політеїзм та монотеїзм в історії релігій. Ранні національні релігії.

Тема 2. Релігії світу. Історія та сучасний стан релігій в Україні. Характеристика національно-державних та світових релігій. Релігії Індії та Китаю. Іудаїзм. Буддизм. Іслам. Християнство. Основні течії християнства: католицизм, православ’я, протестантизм. Сучасна релігійна ситуація в світі.

Історія розвитку релігій в Україні. Сучасна релігійна ситуація в Україні. Православна, католицька, греко-католицька церкви в Україні. Протестантизм в Україні. Іслам в Україні. Нові релігії та нетрадиційні релігійні культи в Україні. Принцип свободи совісті та його конституційне забезпечення в незалежній Україні.





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 315 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...