Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Цілі щодо викладення дисципліни



Програма з філософії призначена для студентів у відповідній галузі наук, зокрема у медичній налузі. Вона створена з урахуванням стратегічних положень Державної національної програми “Освіта” /Україна ХХ1 століття/, Національної Доктрини розвитку освіти в Україні, Закону України про вищу освіту, а також Концепції неперервної багатоступеневої підготовки спеціалістів в Україні.

Філософія вважається фундаментальною гуманітарною дисципліною, вивчення якої є основою гуманітарної складової підготовки спеціалістів.

Робоча програма, що розроблена кафедрою, ураховує сучасні вимоги до викладання фі­лософії, досягнень світової та вітчизняної філософії, з урахуванням досвіду та наукових спря­мувань кафедри, проблем соціальної філософії, а також профілю медичного вузу.

Програма включає сучасні тлумачення філософії та її найважливіших проблем, розкри­ває зв’зок філософії з науковим (медичним) пізнанням. Програмою розкривається проблемно-діалогічний характер філософії, що позбавлений догматизму, схоластики та політизації.

Вивчення запропонованого курсу філософії допоможе аспірантам, стажистам, пошукувачам наукового ступеня кандидата наук оволодіти мудрістю на­родів та століть, формуванню якостей особистості і громадянина сучасності.

1.2. Задачі щодо вивчення дисципліни.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

- знати:

- історико-методологічні уроки філософського пізнання світу, природи та суспі­льства, їх діалектичної взаємодії, їх сучасний стан;

- понятійно-теоретичний апарат філософських знань (поняття, закони, теорії, методи, методологія та логіка пізнання і діяльності);

- загальні закономірності пізнавально-практичної діяльності суспільства, її спе­цифіку дій у професійній роботі, світові уроки пізнання;

- закономірності зв’язку та взаємовпливу філософсько-методологічного та конк­ретно-наукового (спеціального) пізнання;

- загальні методи пізнання та діяльності: аналіз - синтез, індукція - дедукція, іс­торичне - логічне, діалектика - метафізика, сходження від конкретного до абс­трактного;

- методи методологічного аналізу сучасного стану суспільного розвитку, його найважливіших сфер (наука, культура, медицина), перспектив їх подальшого розвитку.

- вміти:

- кваліфіковано користуватися понятійно-теоретичним апаратом філософії у практичній (пізнавальній) діяльності;

- застосовувати знання загальних закономірностей пізнавальної діяльності при вирішенні актуальних проблем конкретно-медичного пізнання;

- методологічно вірно використовувати уроки пізнавального досвіду в професій­ній діяльності;

- професійно застосовувати загальні методи пізнання та діяльності;

- здійснювати методологічний аналіз сучасного стану суспільного розвитку, його найважливіших сфер, сфери професійної діяльності.

1.3. Перелік дисциплін, що забезпечують дану дисципліну:

Філософія є фундаментальною гуманітарною дисципліною, вивчення якої є осно­вою гуманітарної складової підготовки спеціаліста. Тому усі дисципліни гуманітарного фаху спираються на філософію як на методологічно основну дисципліну. Філософія як гуманітарна наука медичного вузу може спиратися лише на шкіль­ний курс суспільствознавства.





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 350 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...