Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок виконання роботи. 1. Одержати у викладача завдання: номери кілець, діаметр яких потрібно виміряти, колір світлофільтра



1. Одержати у викладача завдання: номери кілець, діаметр яких потрібно виміряти, колір світлофільтра.

2. Ввімкнути освітлювач і, не торкаючись системи лінза – пластинка, подивитися в окуляр мікроскопа. Якщо в полі зору видно інтерференційні кільця, то, повертаючи барабани мікрометричних гвинтів, перемістити перехрестя приблизно в центр інтерференційної картини.

3. Повертаючи відповідний барабан, навести візир на найвищу і найнижчу точку вертикального діаметра заданого кільця, фіксуючи при цьому покази шкали мікрометричного гвинта. За ними знайти діаметр кільця. Повторити такі вимірювання не менш як три рази. Потім змістити візир знову в центр інтерференційної картини.

4. Виконати аналогічні вимірювання, переміщуючи візир другим гвинтом у горизонтальному напрямі.

5. Результати вимірювань для кожного з кілець записати так (наводимо на рис. 39.3 приклад для третього зеленого кільця):

Рис.39.3.

6. За результатами шести вимірювань знайти середнє значення діаметра даного кільця.

7. Такі самі вимірювання і обчислення провести для інших кілець.

8. Радіус кривизни поверхні лінзи може бути заданий викладачем, або ж обчислений за формулою:

(39.9)

де – відома довжина хвилі; і – діаметри кілець з номерами m і k, які спостерігаються при освітленні установки монохроматичним світлом з довжиною хвилі .

9. Згідно з вимірюванням обчислити довжину хвилі за формулою (39.7).

10. Знайти абсолютну і відносну похибки експерименту





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 243 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.015 с)...