Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття та правова характеристика договору 2 страница



Однак оскільки неналежна якість продукції за договором комер­ційної концесії негативно впливає передусім на ділову репутацію правоволодільця, то, як уже зазначалось, умовами договору можна звільнити правоволодільця від передбаченого законодавством обо­в'язку контролювати якість товарів (робіт, послуг), що виробляються (виконуються, надаються) користувачем.

У зв'язку з викладеним та існуючою вірогідністю ввести в оману третіх осіб стосовно реального виробника щодо виготовлених това­рів, виконаних робіт чи наданих послуг за договором комерційної


концесії, за укладеними з користувачем договорами купівлі-продажу, підряду тощо, встановлена також відповідальність правоволодільця.

За загальним правилом вона є субсидіарною і настає за вимогами, що пред'являються до користувача у зв'язку з невідповідністю якості товарів (робіт, послуг), проданих (виконаних, наданих) користувачем. У цьому випадку третя особа повинна звернутися спочатку до корис­тувача, як сторони за договором, і лише у випадку незадоволення всіх заявлених вимог, є можливість звернутися з ними до правоволодільця.

Винятком є солідарна відповідальність правоволодільця і настає вона за вимогами, що пред'являються до користувача як виробника продукції (товарів) правоволодільця. У цьому випадку споживач має можливість на власний вибір вирішувати, до кого заявляти вимоги -користувача чи правоволодільця.

Отже, стосовно вимог третіх осіб до користувача як виробника то­варів встановлена більш сувора відповідальність правоволодільця. Обумовлена вона потребою спонукати останнього належним чином контролювати якість продукції користувача і таким чином захистити права споживачів.

§ 4. Зміна та припинення договору комерційної концесії Зміна договору комерційної концесії

Договір комерційної концесії може бути змінений на загальних для цивільно-правових договорів підставах. Однак у відносинах з третіми особами сторони у цьому договорі мають право посилатися на зміну договору лише з моменту державної реєстрації цієї зміни у встановленому порядку, якщо не доведуть, що третя особа знала або могла знати про зміну договору раніше.

Збереження чинності договору комерційної концесії у разі зміни сторін

Зміна сторін договору комерційної концесії можлива за наявності чи відсутності їх волевиявлення. За загальним правилом у цьому ви­падку має місце правонаступництво і ця обставина не впливає на чин­ність договору.

Сам по собі факт укладення договору про надання права користу­вання об'єктом інтелектуальної власності (договору комерційної кон­цесії чи ліцензійного договору) не позбавляє правоволодільця права розпорядитися належними йому майновими правами на зазначений об'єкт шляхом укладення договору про передання виключних майно­вих прав інтелектуальної власності. У цьому випадку має місце право-наступництво, а тому перехід виключного права на об'єкт інтелекту­альної власності, визначений у договорі комерційної концесії, від правоволодільця до іншої особи не є підставою для зміни або ро­зірвання договору комерційної концесії. Подібне правило діє, зокре­ма, стосовно договору найму (оренди), застави тощо. Однак, врахову-



Розділ XIV


ЗОБ ОВ'ЯЗАННЯ ЩОДО РОЗПОРЯДЖАННЯ ПРАВАМИ... ___________________ 441_



ючи специфіку предмета договору комерційної концесії, у цьому випадку досить велика ймовірність виникнення множинності осіб на боці правовласника.

Заміна сторони договору може мати місце в силу об'єктивних при­чин незалежно від волевиявлення осіб. Зокрема, у разі смерті право-володільця1 його права та обов'язки за договором комерційної конце­сії переходять до спадкоємця за умови, що він зареєстрований або протягом шести місяців від дня відкриття спадщини зареєструється як суб'єкт підприємницької діяльності або передасть свої права і обо­в'язки особі, яка має право займатися підприємницькою діяльністю. Наявність цього правила обумовлена тим, що сторонами договору комерційної концесії можуть бути лише суб'єкти підприємницької діяльності. Здійснення прав і виконання обов'язків особи, яка помер­ла, до переходу їх до спадкоємця чи іншої особи здійснюється осо­бою, яка управляє спадщиною.

Припинення договору комерційної концесії відбувається на під­ставах, передбачених загальними положеннями про зобов'язання (гл. 50 ЦК), нормами про договір комерційної концесії (ст. 1126 ЦК) чи самим договором комерційної концесії. Оскільки останній підля­гає реєстрації, то щоб реєстр відображав дійсний стан речей, законо­давством введена вимога державної реєстрації припинення договору.

Оскільки строк не є істотною умовою, то договір комерційної кон­цесії може бути укладений на певний строк чи на невизначений строк. Якщо строк дії договору не встановлений; то кожна із сторін у договорі комерційної концесії має право у будь-який час відмовити­ся від договору, повідомивши про це другу сторону не менш як за шість місяців. Зазначений строк надається сторонам, щоб підшукати інші можливі варіанти діяльності. Так, правоволоділець зможе ство­рити іншу ланку замість користувача, уклавши аналогічний договір, а користувач — підготуватися до налагодження власного бізнесу або підшукати іншого правоволодільця. Враховуючи специфіку право­відносин, сторони в договорі можуть змінити передбачений законо­давством строк, але лише у бік збільшення.

Законодавством про договір комерційної концесії передбачено дві додаткові підстави його припинення.

По-перше, договір припиняється у разі оголошення правоволо­дільця або користувача неплатоспроможним (банкрутом).

Вважаємо, що стосовно правоволодільця зазначена підстава є не­доцільною у зв язку з тим, що оголошення банкрутом не завжди тяг-

1 Оскільки до правоволодільця висуваються спеціальні вимоги (наявність прав на об'єкти інтелектуальної власності, комерційного досвіду та ділової репутації), то віро­гідність того, що на практиці фізична особа буде правоволодільцем за договором комерційної концесії досить низька. У зв'язку з цим у юридичній літературі існує точка зору, що правоволодільцем може бути лише комерційна юридична особа (за законодав­ством України відповідно - підприємницьке товариство) {Брагинский М. И., Витрян-ский В. В. Вказ праця. - С 983).


не ліквідацію суб'єкта, а налагоджена мережа значно підвищує вар­тість його бізнесу.

По-друге, договір припиняється у разі припинення права правово­лодільця на торговельну марку чи інше позначення, визначене в дого­ворі, без його заміни аналогічним правом. Ця обставина ще раз під­креслює значення засобу індивідуалізації (комерційного наймену­вання чи торговельної марки) для договору комерційної концесії, без якого він об'єктивно не може існувати.

У той же час припинення права на інший об'єкт інтелектуальної влас­ності не є безумовною підставою припинення чинності договору. Якщо в період дії договору комерційної концесії припинилося право, користу­вання яким надано за цим договором, дія договору не припиняється, крім тих його положень, що стосуються права, яке припинилося, а ко­ристувач має право вимагати відповідного зменшення належної право-володільцеві плати, якщо інше не встановлено договором.

Наслідки зміни торговельної марки чи іншого позначення правоволодільця

Виходячи з принципу належного виконання договору, правоволо­ділець безпідставно не має права змінювати комерційне найменуван­ня чи торговельну марку, право користування якими надано за дого­вором комерційної концесії. Однак якщо в силу об'єктивних причин (за наявності рішення суду про заборону використання комерційного позначення чи визнання свідоцтва на торговельну марку недійсним тощо), правоволоділець втрачає право на використання зазначених в договорі позначень, як варіант виходу з ситуації, він має можливість скористатися іншим засобом індивідуалізації.

Ця обставина, безперечно, вплине на правовий статус користува­ча. Адже, укладаючи договір комерційної концесії, користувач розра­ховував на наявність певної ділової репутації, яку дають засоби інди­відуалізації правоволодільця. Тому у випадку заміни комерційного найменування чи торговельної марки новим позначенням автоматич­но знижується цінність наданих за договором прав.

У зв'язку з цим. якщо під час дії договору комерційної концесії має місце зміна торговельної марки чи іншого позначення правоволо­дільця, права на використання яких входять до комплексу прав, нада­них за договором комерційної концесії, користувач має можливість вибрати один з двох варіантів: 1) вимагати розірвання договору і від­шкодування збитків або 2) при збереженні чинності договору щодо нового позначення правоволодільця ставити питання про відповідне зменшення належної правоволодільцеві плати.


мМВ'ЯЗАННЯ ЩО ВИНИКАЮТЬ 13 СПІЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ _____________________________________ 44Э


Розділ XV. Зобов'язання, що виникають із спільної діяльності

Глава 61. ДОГОВІР ПРО СПІЛЬНУ ДІЯЛЬНІСТЬ

Розвиток економічних і соціальних потреб породжує необхідність об'єднання майна і діяльності людей для досягнення ними спільної мети. Таке добровільне об'єднання являє собою договір учасників, що взаємно зобов'язує їх до певних дій (щодо передачі майнових вкладів і подальшої узгодженої діяльності), тобто тягне за собою ви­никнення між ними зобов'язально-правових відносин. Учасники, які здійснюють спільну діяльність, ставлять одну й ту саму мету (побу­дувати будинок, школу), для досягнення якої вони об'єднують свої спільні зусилля і вносять певні майнові вклади.

Договір про спільну діяльність є одним з найдавніших цивільно-правових договорів. У класичному римському праві розрізняли два види товариств:

- товариства за спільним проживанням і спільною діяльністю, учасники якого домовлялися про спільність усього теперішнього і майбутнього майна і поділ між собою всього, чим вони володіли. Та­кий договір, як правило, укладався між членами однієї сім'ї (спів­власниками, спадкоємцями). Ці договори стали прообразом догово­рів про спільну діяльність, що не мають підприємницького ха­рактеру;

- виробничі товариства, учасники яких об'єднували частину влас­ного майна для виконання певної роботи або ведення спільної госпо­дарської діяльності і одержання спільних доходів. Такі договори укладалися між купцями або ремісниками для спільного ведення тор­гівлі, промислу чи іншої дохідної діяльності. Так утворювалися різні промислові та торговельні товариства1.

З розвитком капіталізму договір товариства поступово набув знач­ного поширення. У Росії з XVIII ст. було відоме складництво як фор­ма об'єднання людей на основі договору, укладеного з метою спіль­ного ведення сільського господарства, торгівлі. Суб'єкти цього дого­вору виступали як єдине торговельне підприємство, яке, однак, не бу­ло суб'єктом права. Купці заміняли один одного у поїздках і несли майнову відповідальність за пошкодження або втрату довіреного їм чужого товару. Одержаний дохід вони ділили між собою відповідно

1 Гражданское право / Под ред. Е. А. Суханова. - 2-е изд., перераб. и доп. - М.: Изд-во «БЕК», 2002. - Т. II. - Полутом 2. - С. 304.


до внесених кожним паїв або товарів. Такі договори могли мати як епізодичний характер, так і укладатися на певний строк1.

У проекті Цивільного Уложення договором товариства називався правочин, за яким кілька осіб зобов'язувалися одна перед другою спільно брати участь майновими вкладами або особистою працею в торговельному, промисловому чи іншому починанні, спрямованому на одержання прибутку (ст. 680)2. Учасники такого товариства здій­снювали підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, причому участь у спільній справі могла обмежуватися тільки внесен­ням майнового вкладу.

У цивільному праві радянського періоду поняття зазначеного дого­вору дещо змінюється. Законодавець вимагав від учасників договору обов'язкової особистої участі у справах підприємства. Так, ЦК УРСР 1963 р. визначав, що за договором про сумісну діяльність сторони зо­бов'язуються сумісно діяти для досягнення спільної господарської мети, як-то: будівництво й експлуатація міжколгоспного або держав­но-колгоспного підприємства або установи (що не передаються в опе­ративне управління організації, яка є юридичною особою), будування водогосподарських споруд і пристроїв, будівництво шляхів, спортив­них споруд, шкіл, родильних будинків, жилих приміщень і т. п. (ч. 1 ст. 430). Для досягнення цієї мети учасники договору робили внески грошима чи іншим майном або трудовою участю (ч. 1 ст. 432).

Пізніше нормативно-правові акти почали вживати терміни «прос­те товариство» і «договір про спільну діяльність» як синоніми, при­чому спільна діяльність учасників для досягнення спільної мети вва­жалася необхідною ознакою.

Згідно з новим ЦК за договором про спільну діяльність сторони (учасники) зобов'язуються спільно діяти без створення юридич­ної особи для досягнення певної мети, що не суперечить законові. При цьому спільна діяльність може здійснюватися як на основі об'єднання вкладів (просте товариство), так і без об'єднання вкладів (ст. ИЗО ЦК).

Таким чином, законодавець розрізняє такі поняття як «просте товари­ство» і «спільна діяльність», що не завжди враховується на практиці.

Договір простого товариства укладається для здійснення його учасниками спільної підприємницької діяльності без створення юри­дичної особи. Істотною умовою цього договору є погодження його учасниками спільної мети - одержання прибутку.

Учасники договору про спільну діяльність без об'єднання вкладів мають спільну мету, відмінну від одержання прибутку (будівництво будинку для наступного проживання в ньому, наукове і творче спів­робітництво в процесі створення твору науки, техніки тощо).

1 Большая советская энциклопедия. - 3-е изд. - М.: Изд-во «Советская энциклопе­
дия», 1976. - Т. 23. - С. 509.

2 Гражданское право / Под ред. Е. А. Суханова. - 2-е изд., перераб. и доп. - М.:
Изд-во «БЕК», 2002. - Т. II. - Полутом 2. - С. 305.


 

Розділ XV

Під спільною метою в договорі про спільну діяльність слід розуміти той усвідомлений підприємницький або непідприємницький результат, на досягнення якого спрямовані узгоджені спільні зусилля учасників спільної діяльності. Наявність спільної для всіх учасників мети — голов­на кваліфікуюча ознака договору про спільну діяльність. Як зазначаєть­ся у п. 1 Роз'яснення ВАСУ № 02-5/302 від 28 квітня 1995 р. «Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних з укладенням і вико­нанням договорів про спільну діяльність», підприємницька мета спіль­ної діяльності може бути різною1. На практиці це може бути спільна інвестиційна діяльність, конссірціумне банківське кредитування, ство­рення і спільна експлуатація об'єктів інвестування, створення і діяль­ність навчально-виробничого підприємства на базі майна виробничих підприємств і навчальних закладів, а також будь- яка інша мета, не забо­ронена законодавством. Тому коло суб'єктів договору про спільну діяльність визначається залежно від цілей, які вони ставлять перед со­бою. Суб'єктами договору можуть бути фізичні особи - підприємці, під­приємницькі товариства та непідприємницькі товариства, якщо підпри­ємницька діяльність не суперечить тій меті, заради якої вони утворені. Таку точку зору поділяють й інші правники2. Одна й та ж особа може бу­ти учасником декількох договорів про спільну діяльність.

Незалежно від того, в якій із двох вищезгаданих форм здійснюєть­ся спільна діяльність, вона не є самоціллю для учасників договору, вона - лише засіб досягнення певного результату, спільної для всіх учасників мети.

За своєю юридичною природою договір про спільну діяльність є консенсуальним, двостороннім або багатостороннім, відплатним і фідуціарним.

В результаті укладання договору його учасники утворюють об'єд­нання осіб, що не стає новим самостійним суб'єктом цивільного пра­ва, але зобов'язує їх до спільних узгоджених дій в межах досягнення спільної мети.

Цей договір нонсенсуальний, оскільки визнається укладеним у момент досягнення домовленості щодо його істотних умов.

Залежно від кількості учасників договору та розподілу між ними прав та обов'язків він може бути дво- або багатостороннім. Однак при цьому слід враховувати, що навіть коли в цьому договорі беруть участь дві особи, їх інтереси не протиставлені як кредитора та борж­ника в звичайному двосторонньому договорі. Інтереси учасників спільної діяльності спрямовані не протилежно, а на досягнення спіль­ної для всіх мети. Тому спірним є те, чи мають в цьому договорі вза­галі місце фігури кредитора та боржника. Висловлювалася позиція, що оскільки кожна особа, будучи зобов'язаною до внесення майново-

1 Збірник роз'яснень Вищого арбітражного суду України // Бюлетень законодавства
та юридичної практики України. - 1998. - № 3. - С 78-82.

2 Чубарое В. В. Гражданское право России. Обязательственное право: Курс лекций /
Отв. ред. О. Н. Садыков. - М.: Юристь, 2004. - С. 731.


З ОБОВ'ЯЗАННЯ, ЩО ВИНИКАЮТЬ ІЗ СПІЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ _______ 445

го вкладу і вчинення певних дій у спільних інтересах, має право вима­гати такої ж поведінки від решти контрагентів'. Але більше впевнює інший підхід, що суб'єкти цього договору йменуються не кредитора­ми та боржниками, а учасниками або товаришами. Взаємні права і об­ов'язки виникають тут у кожного учасника стосовно решти. Кожний з учасників виступає одночасно і як кредитор, і як боржник щодо всіх і кожного з учасників договору. Тому головною особливістю зобов'я­зань із спільної діяльності є те, що жодна із сторін не має права вима­гати виконання договору стосовно себе особисто і, відповідно, не по­винна проводити виконання безпосередньо щодо будь- якої іншої сторони2. Така складна, переплетена структура взаємозв'язків, по­роджена багатостороннім характером відносин, не властива звичай­ним двостороннім зобов'язанням.

Питання про відплатний характер договору про спільну діяль­ність також є дискусійним, оскільки його учасники не одержують один від одного зустрічного задоволення, а діють спільно для досяг­нення загальної мети3. Проте з іншого боку, внесення учасниками майнових вкладів, від яких в подальшому всі учасники одержують за­доволення, свідчить про відплатність цього договору.

Отже, у вузькому розумінні відплатності, як зустрічного задово­лення від спільної діяльності, договори можуть бути як відплатними, так і безвідплатними4. Так, якщо за договором про спільну діяльність для виробництва певної продукції один учасник зобов'язується нада­ти приміщення, а другий - внести вклад обладнанням для розміщення його в цьому приміщенні, то в такій ситуації один учасник задоволь­няє свої інтереси в необхідному йому приміщенні, а другий - в облад­нанні, а відтак, можна говорити про відплатність. Якщо ж сторони об'єднують майнові та інші зусилля для досягнення спільної непід-приємницької мети, то задоволення ними матеріальних інтересів від­ступає на другий план. У зв'язку з цим немає й ознаки відплатності до­говору, хоча сторони і здійснюють своєрідне «зустрічне задоволення».

Слід враховувати також те, що відплатність договору про спільну діяльність характеризується тим, що учасник, який виконав свій обо­в'язок, має право вимагати від решти учасників відповідних дій щодо виконання договірних зобов'язань, вкпючаючи передачу йому части­ни (частки) загальної вигоди (доходу)5.1 це само по собі характеризує відплатність договору, тоді відплатним є навіть договір, що не має метою одержання прибутку, оскільки кожен з його учасників стає зо-

1 Иоффе О. С. Советское гражданское право (курс лекций). - Л/. Изд-во ЛГУ,
1961.-Ч. II.-С.454.

2 Гражданское право: Учеб / Под ред. А. П. Сергеева, Ю. К. Толстого. - М.: Прос­
пект, 1998.-Ч. II.-С. 653.

3 Иоффе О. С. Обязательственное право. - М.: Юрид. лит., 1975. - С. 764.

4 Цивільне право / За ред. О. А. Підопригори, Д. В. Бобрової. - К.: Вентурі, 1996. -
Ч. II. -С. 290.

5 Гражданское право / Под ред. Е. А. Суханова. - 2-е изд., перераб. и доп. - М.:
Изд-во «БЕК», 2002. - Т. И. - Полутом 2. - С. 312.


446 Розділ XV


ЗОБО В'ЯЗАННЯ, ЩО ВИНИКАЮТЬ ІЗ СПІЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ______________ 447^



бов'язаним виконати певні дії майнового характеру на користь інших (для досягнення спільної для них мети).

Договір про спільну діяльність є фідуціарним договором, бо між його учасниками складаються відносини особисто-довірчого харак­теру. Учасники довіряють один одному частину свого майна, яке за взаємною згодою використовується для досягнення поставленої мети на благо всіх учасників. В інтересах спільної справи кожному з учас­ників звичайно надається право виступати від імені всіх учасників, які вважають, що ніхто не зловживає своїми правами, а діятиме доб­росовісно. Фідуціарний характер спільної діяльності знаходить свій прояв в умовах договору, які встановлюють порядок координації спільних дій або ведення спільних справ учасників. Загальним прави­лом відносин учасників спільної діяльності між собою щодо ведення спільних справ є їх спільна згода, якщо інше не встановлено догово­ром між ними. У випадку, коли сторони договору про спільну діяль­ність уповноважили одного з учасників діяти від їх імені та за їх раху­нок перед третіми особами в спільних інтересах, вони повинні встановити обсяг його повноважень. Він визначається насамперед змістом договору про спільну діяльність, а залежно від його поло­жень - спільною довіреністю решти учасників, виданою кожним учасником окремо, або письмовим актом спільного волевиявлення1.

Зобов'язання щодо спільної діяльності оформлюють не стільки безпосередні відносини товарообміну між учасниками, скільки їх особливу організацію. Ця остання і дозволяє декільком особам (учас­никам даного зобов'язання) виступати в майновому обороті спільно. Тому угода про спільну діяльність має не тільки товарно-грошовий, а й організаційний характер.

Предметом договору про спільну діяльність є спільне ведення діяльності, спрямованої на досягнення спільної для всіх учасників мети (юридичний об 'єкт), і вклади учасників (матеріальний об 'єкт). Згідно зі ст. 1133 ЦК вкладом учасника вважається все те, що він вно­сить у спільну діяльність (спільне майно), в тому числі грошові кош­ти, інше майно, професійні та інші знання, навички та вміння, а також ділова репутація та ділові зв'язки (п. 6.1 Роз'яснення ВАСУ № 02-5/302 від 28 квітня 1995 р. «Про деякі питання практики ви­рішення спорів, пов'язаних з укладенням і виконанням договорів про спільну діяльність»). Вклади учасників вважаються рівними за вар­тістю (ч. 2 ст. 1133 ЦК), якщо інше не випливає із договору або фак­тичних обставин. Вклади передаються учасниками на загальну ко­ристь і утворюють спільне майно. У праві власності на спільне майно кожен з учасників має частку, розмір якої відповідає розміру його вкладу.

Договір про спільну діяльність укладається у письмовій формі (ст. 1131 ЦК).

1 Белов В. А. Гражданское право: Общая и Особенная части: Учеб. - М..: АО «Центр ЮрИнфор», 2003. - С. 833.


Слід відмітити, що договір про спільну діяльність відповідно до публічного законодавства потребує державної реєстрації1.

Строк договору про спільну діяльність, як правило, обумовлений його метою, досягнення якої припиняє дію договору. Однак незалеж­но від цього сторони можуть зазначити в договорі особливий строк його дії, закінчення якого припинить відповідні зобов'язання. Це до­цільно в тих випадках, коли мета договору є тривалою і не може бути досягнута до якоїсь певної дати (наприклад, одержання прибутку з підприємницької діяльності). Якщо в договорі відсутні строк його дії і спосіб його визначення, договір вважатиметься укладеним на невиз-начений строк.

Глава 62. ДОГОВІР ПРОСТОГО ТОВАРИСТВА

1. Поняття та юридична природа договору простого товариства

За договором простого товариства сторони (учасники) беруть зобов'язання об'єднати свої вклади та спільно діяти з метою одержання прибутку або досягнення іншої мети (ст. 1132 ЦК).

Договір про спільну діяльність та договір простого товариства ма­ють багато спільних рис, однак їх не можна ототожнювати: уклавши договір простого товариства, сторони об'єднують свої вклади та інші майнові внески для спільної мети, утворюючи при цьому спільну власність, у той час як учасники спільної діяльності діють без такого

об'єднання.

За своєю юридичною природою договір простого товариства є консенсуальним, багатостороннім, відплатним і фідуціарним.

Договір простого товариства є консенсуальним договором, оскіль­ки він вважається укладеним з моменту досягнення домовленості між його учасниками за всіма істотними умовами. Внесення ж вкладів учасниками і здійснення інших дій, про які вони домовилися, вже від­бувається в порядку виконання цього договору.

Процедура укладання договору підпорядковується загальним пра­вилам про укладення договорів.

Традиційно договір простого товариства відносять до багатосто-

1 Про оподаткування прибутку підприємств: Закон України від 28 грудня 1994 р. // Відомості Верховної Ради України. -1995. - № 4. - Ст. 28; Порядок ведення податково­го обліку та складання податкової звітності результатів спільної діяльності на території України без створення юридичної особи: наказ ДПА України від 11 липня 1997 р. в ред. наказу від 16 січня 1998 р. // Бизнес. - 1998. - № 7; Положення про порядок державної реєстрації договорів (контрактів) про спільну інвестиційну діяльність за участю інозем­ного інвестора: постанова Кабінету Міністрів України від 30 січня 1997 р. № 112 // Бюлетень законодавства і юридичної практики України.-2001.-№7.-С. 142; Про по­рядок здійснення державної реєстрації договорів (контрактів) про спільну інвестиційну діяльність за участю іноземного інвестора: Інструкція, затверджена наказом МЗЕЗтор-гу 20 лютого 1997 р. № 125 // Офіційний вісник України. -1997.-№ 13. - С. 117.



Розділ XV


зОБОВ ЯЗАННЯ, ЩО ВИНИКАЮТЬ ІЗ СПІЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ _____________ 449



ронніх договорів. У цьому договорі можуть брати участь як самостій­ні сторони дві особи або більше, тоді як у двосторонньому договорі множинність осіб виникає або на стороні боржника, або на стороні кредитора.

Договір простого товариства являє собою відплатний договір. Кожний з учасників договору, зробивши вклад, має право на одер­жання матеріального результату. Майно, що виділяється учасниками для ведення спільної справи, стає об'єктом їх спільної часткової влас­ності, якщо домовленістю між ними не встановлений правовий ре­жим майна у вигляді спільної сумісної власності.

Відносини між учасниками простого товариства засновані на вза­ємній довірі, інакше кажучи, договір простого товариства являє со­бою фідуціарний правочин. Учасники довіряють один одному части­ну свого майна, що за взаємною згодою використовується для досяг­нення поставленої мети на благо всіх учасників.

В інтересах спільної справи кожному учаснику звичайно надаєть­ся право виступати від імені всіх учасників (ч. 1 ст. 1135 ЦК). Якщо учасники домовилися про спільне ведення справ, то жодний право­чин у спільних інтересах не можна вчинити проти волі хоча б одного учасника.

У договорі простого товариства учасники:

- мають єдину (спільну) мету;

-зобов'язуються один перед одним об'єднати свої майнові вклади для досягнення поставленої мети;

- формують за рахунок своїх вкладів майно, що становить їх спіль­ну часткову власність;

- беруть на себе взаємні обов'язки діяти спільно для досягнення поставленої мети;

- несуть обов'язок витрат і збитків від спільної справи;

- розподіляють між собою одержані результати.

У ринкових умовах не має значення, прикладають учасники свої особисті зусилля для успіху справи чи їх участь у спільній справі об­межується тільки майновим вкладом.

У договорі простого товариства визначаються умови про: вклади та їх об'єднання; спільні дії учасників; спільну мету, заради досягнен­ня якої вчиняються ці дії.

Умова про об'єднання вкладів має включати: вид майнового або іншого блага, що становить вклад учасника; розмір і грошову оцінку вкладу з визначенням частки учасника в спільній частковій власності.

Мета, заради якої створюється просте товариство, має бути спіль­ною (єдиною) для всіх учасників договору. Вона може мати як під­приємницький, так і непідприємницький характер.

Сторони договору іменуються учасниками або товаришами. Учас­никами договору можуть бути будь-які суб'єкти цивільного права. Залежно від складу учасників усі договори простого товариства, так як і договори про спільну діяльність, поділяються на договори, укла-





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 628 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.018 с)...