Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Корекційна освіта дітей з обмеженими можливостями здоро­в'я



Корекційна навчально-виховна робота є системою спеціальних психолого-педагогічних, соціокультурних і лікувальних заходів, спря­мованих на подолання або ослаблення недоліків психофізичного роз­витку дітей з обмеженими можливостями, повідомлення їм доступних

знань, розвиток умінь і навичок, формування їх особистості в цілому. Суть корекційної освіти полягає у розвитку психофізичних фун­кцій дитини і збагаченні її практичного досвіду разом з подоланням або ослабленням, згладжуванням порушень психіки, що є у неї. Освітній корекційний процес передбачає:

1. Корекційне навчання - спеціальним чином організована взаємо­дія педагога з дітьми з обмеженими можливостями, що забезпечує засвоєння знань і умінь, подолання недоліків розумового і фізичного розвитку, вдосконалення психічних і фізичних функцій.

2. Корекційне виховання - це виховання якостей особистості засо­бами пізнавальної, трудової, естетичної діяльності, що дозволяє їй адаптуватися в соціальному середовищі.

Метою корекційної роботи за Л.С.Виготським є орієнтація на всебі­чний розвиток аномальної дитини з попутним здійсненням виправлен­ня і згладжування її недоліків: "Треба виховувати не сліпого, але дити­ну перш за все. Виховувати ж сліпого і глухого - означає виховувати глухоту і сліпоту...". Корекція і компенсація нетипового розвитку ефек­тивно можуть здійснюватися лише в процесі розвивального навчання, при максимальному використанні сензитивних періодів і опори на зони


актуального і найближчого розвитку. Таким чином, процес навчання спирається не тільки на функції, що сформувалися, але і на ті, що фо­рмуються. Звідси, найважливішим завданням корекційної освіти є по­ступовий і послідовний перехід зони найближчого розвитку в зону ак­туального розвитку дитини. Реалізація корекційно-компенсаторних процесів нетипового розвитку дитини можлива тільки при постійному розширенні зони найближчого розвитку, яка повинна виступати орієн­тиром діяльності вчителя, вихователя, соціального педагога і соціаль­ного працівника. Необхідне систематичне, повсякденне якісне вдоско­налення і приріст рівня найближчого розвитку.

Корекція і компенсація розвитку нетипової дитини не можуть відбу­ватися стихійно. Необхідним є створення певних умов для цього: педа- гогізація навколишнього середовища, а також продуктивна співпраця різних соціальних інститутів. Вирішальним чинником, від якого зале­жить позитивна динаміка психомоторного розвитку, виступають адек­ватні умови виховання в сім'ї і ранній початок комплексних лікувально-реабілітаційних і корекційних психолого-педагогічних, соціокультурних заходів, які передбачають створення трудотерапевтичного середови­ща, орієнтованого на формування адекватних відносин з оточуючими людьми, навчання дітей простим трудовим навичкам, розвиток і вдос­коналення інтеграційних механізмів з метою налагодження у дітей з проблемами звичайних, загальноприйнятих соціокультурних стосунків.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 1858 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...