Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

II. Практикум. Ознайомтеся з характерним порушенням сімейних відносин у непо­вних сім'ях (Лишин О.В



Завдання 1

Ознайомтеся з характерним порушенням сімейних відносин у непо­вних сім'ях (Лишин О.В. Педагогическая психология воспитания. -М., 1997. - с. 161-167). Складіть характеристики підлітків за умов ви­никнення таких "патологізуючих ролей" батьків, як "розширення сфери батьківських почуттів", "перевага у підліткові дитячих якос­тей", "проекція на підлітка власних небажаних якостей", "виховна невпевненість", "фобія втрати дитини", "виховання в культі хворо­би", "емоційна знедоленість".

Завдання 2

З'ясуйте зміст поняття "багатодітна сім'я" в нашій країні. Визначте і аргументуйте, які переваги та недоліки має виховання дітей у бага­тодітній сім'ї.

Завдання З

Письмово дайте відповіді на питання:

• Чому за деякими класифікаціями обдарованих дітей зарахо­вують до групи важковиховуваних?

• Чому особливі здібності обдарованих дітей це водночас їх сила і слабкість?

• Які проблеми сімейного виховання виникають у батьків обда­рованих дітей?

• Як педагог може допомогти батькам у вихованні обдарованої дитини? (За книгою Холковська І.Л. Методика соціально-виховної роботи з обдарованими дітьми. - Вінниця, 2007. - с.14-17,44-50).

Завдання 4

З'ясуйте особистісні характеристики дітей алкоголіків. Охарактери­зуйте особливості взаємовідносин у сім'ях алкоголіків. Опишіть ета­пи зміни моделі сім'ї, прийоми самопідтримки дітей алкоголіків та корекційної допомоги їм (Смит Е.У. Внуки алкоголиков. - М., 1991).

Завдання 5

Ознайомтеся з прийомами роботи з дітьми, що постраждали від на­сильства (Сафонова Т,Я. Жестокое обращение с детьми // Практи­ческая психология и социальная работа.- 2007- №3,- с. 26-36; №2 -с. 17-30).


Завдання 6

Сформулюйте принципи співпраці педагога з батьками з метою об'єднання виховних зусиль. Зазначте помилкові кроки класних ке­рівників, які заважають налагодженню ефективної взаємодії школи і сім'ї у вихованні дітей.

Завдання 8

Опишіть форми взаємодії педагогів з батьками, які спрямовані на підвищення культури сімейного виховання. Запропонуйте тематику систематичних зустрічей, дайте орієнтовний сценарій однієї з них.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 673 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...