Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 10. Організація юридичної відповідальності. У випадку виникнення конфліктної ситуації, коли працівник відмовляється вступати до бригади з колективною матеріальною відповідальністю




У випадку виникнення конфліктної ситуації, коли працівник відмовляється вступати до бригади з колективною матеріальною відповідальністю, така відмова не є підставою припинення трудового договору за ініціативою керівництва підприємства.

Склад колективу (бригади) з матеріальною відповідальністю встановлюється залежно від конкретних умов роботи та профілю (типу) підприємства (спеціалізації, кількості робочих місць і змін, обсягу товарообороту, навантаження на одного працівника тощо).

Матеріально відповідальні працівники мають право брати участь у прийманні, обробці, складуванні, зберіганні, відпуску (реалізації) ТМЦ, здійснювати взаємний контроль у такому процесі, бути присутніми під час проведення інвентаризації товарно-матеріальних цінностей, за незбереження яких вони несуть повну матеріальну відповідальність.

За умови вибуття з бригади окремих працівників або прийняття до складу бригади нових працівників договір не переоформлюється. У цих випадках в договорі напроти підпису члена бригади, який вибув, вказується дата вибуття, а новий працівник підписує договір та вказує дату вступу до складу бригади. Обов'язкове переоформлення договору відбувається у випадку зміни бригадира або вибутті з бригади більше 50 % її первинного складу.

Поняття і порядок відшкодування матеріальної шкоди

З матеріальною відповідальністю тісно пов'язане поняття матеріальної шкоди, розмір якої залежить від виду правопорушення і ступеня вини працівника.

Під матеріальною шкодою розуміють зменшення або знищення майнових благ, які охороняються законодавством та мають певну економічну цінність і виражаються у грошовій оцінці.

Відповідно до законодавства до матеріальної шкоди, яка підлягає відшкодуванню, не відносяться неодержані прибутки в результаті неналежного виконання працівником трудових обов'язків.

Підприємство має право вимагати відшкодування шкоди від матеріально відповідальною особою за наявності всіх ознак правопорушення, а також прямої дійсної шкоди: недостачі, псування активів, витрат на ремонт зіпсованого майна, витрат на його заміну, понаднормових витрат сировини, паливо-мастильних матеріалів тощо.

Для покладання на працівника матеріальної відповідальності за шкоду власник або уповноважений ним орган повинен довести наявність прямої






Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 258 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...