Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація бухгалтерського обліку. дійсної шкоди, якщо її завдано підприємству протиправними діями (бездіяльністю) працівника



дійсної шкоди, якщо її завдано підприємству протиправними діями (бездіяльністю) працівника. Чинним законодавством встановлено недопустимість покладання на працівника відповідальності за шкоду, яка може відноситися до категорії нормального виробничо-господарського ризику, за дії, вчинені в результаті крайньої необхідності.

Матеріальна відповідальність працівника та матеріальна відповідальність власника (керівника) підприємства відрізняються за розміром відшкодованої шкоди, порядком відшкодування, характером правових норм, які їх регулюють. Так, матеріальна відповідальність працівника залежить від розміру завданої шкоди в межах середньої місячної заробітної плати працівника. Власник (керівник) підприємства відшкодовує завдані працівником збитки в повному обсязі.

Шкода, завдана власником (керівником) працівнику при виконанні трудових обов'язків, зумовлюється:

О незаконним звільненням, переведенням, відстороненням працівника від виконання трудових обов'язків;

<=> порушенням законодавчо встановленої процедури розірвання трудового договору;

^ затримкою виконання судового рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого працівника;

=> недотриманням вимог законодавства про охорону праці, що призвело до трудового каліцтва або іншого ушкодження здоров'я працівника.

Матеріальна відповідальність власника (керівника) може бути також наслідком псування, знищення або крадіжки особистих речей працівника під час роботи.

Розмір шкоди, заподіяної підприємству, та шкоди, належної до відшкодування винною особою, не співпадають. Для визначення розміру завданої шкоди необхідно керуватися положеннями законодавчих актів.

Основою для визначення розміру шкоди є дані бухгалтерського обліку. Для розрахунку суми шкоди, завданої підприємству, визначається розмір відсутнього, зіпсованого або викраденого майна в натурі, а потім його вартість. Розрахунок розміру шкоди до відшкодування розглядається в курсі "Контроль і ревізія"2.

2 Бутинець Ф.Ф., Виговська Н.Г., МалюгаН.М, Петренко Н.І. Контроль і ревізія: Підручник для студентів спеціальності "Облік і аудит" вищих навчальних закладів. / За ред. проф. Ф.Ф. Бутинця. — 3-те вид., доп. і перероб. - Житомир: ПП "Рута", 2002. - 544 с.






Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 215 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...