Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Трудове виховання дошкільників з вадами слуху



Праця є історично первинним видом людської діяльності і становить основу для розвитку людини в філогенезі і онтогенезі. У процесі праці людина не тільки здійснює вплив на навколишню дійсність, а й активно змінює свою власну природу.
Завдання трудового виховання дітей з вадами слуху
Трудове виховання - складний, багатогранний процес, що передбачає залучення дітей з вадами слуху у різноманітну трудову діяльність. Завдання трудового виховання формулюються з урахуванням об'єктивних вимог, що пред'являються до підростаючого покоління соціалістичним суспільством, і особливостей розвитку дітей з вадами слуху.
Такими завданнями є моральна, психологічна, практична підготовка глухих школярів до праці; подолання наслідків, пов'язаних з первинним дефектом.
Ці завдання нерозривно пов'язані один з одним. Їх рішення сприяє загальному розвитку дітей з вадами слуху, підготовці їх до активної участі в суспільно корисній праці і формування комуністичного ставлення до праці.
Моральна підготовка дітей з вадами слуху на увазі прагнення до формування моральних якостей, таких, як колективізм, взаємодопомога, ощадливість, творче і сумлінне ставлення до роботи та ін
Дослідження сурдопедагогів доводять, що через недорозвинення мови, словесно-логічного мислення глухі з великими труднощами оволодівають знаннями прохарактерні ознаки морального ставлення до праці.
Цілеспрямована педагогічна робота, проведена з урахуванням особливостей глухих, дозволяє подолати недоліки їх готовності до праці.
Психологічна підготовка включає виховання прагнення охоче виконувати будь-яку роботу, корисну для інших, для суспільства, від початку до кінця з повною віддачею сил, добровільно, за власним бажанням, з розумінням суспільної значущості дорученої.
В основі психологічної підготовки дітей з вадами слуху лежать соціально значущі мотиви участі школярів у суспільно корисній праці, які представляють внутрішньо усвідомлені спонукання до діяльності. Вони надають їй суб'єктивний, особистісний сенс.
Вивчення мотивів трудової діяльності глухих старшокласників дозволяє виявити кілька груп учнів, які відрізняються за характером домінуючих мотивів (громадські, колективістські, особисті та престижні). Найбільш характерні для учнів мотиви особисті і колективістські. Учнів з колективістськими мотивами спонукає до участі у праці прагнення принести успіх свого класу, групі або потреба в спілкуванні зі своїми товаришами.
Старшокласники, у яких переважають особисті мотиви праці, виходять або з утилітарно-практичного інтересу, або з практичного результату діяльності, який оцінюється ними з позиції особистої значущості.
Число глухих, у яких домінують суспільні мотиви, незначно. Це свідчить про необхідність цілеспрямованої роботи педагогічного колективу школи щодо формування таких мотивів.
Практична підготовка до праці спрямована на озброєння дітей з вадами слуху знаннями основ наук, вміннями і навичками, необхідними в трудовому процесі. До них відносяться загальнотрудові вміння (планувати, оцінювати, організовувати діяльність і т.д.) і технічні вміння (різати, пиляти, стругати і ін.)
У роботах сурдопедагогів (А. П. Гозова, В. А. Влодавец, Т. С. Зикова, Л. А. Новосьолов та ін) розкриваються особливості глухих школярів в оволодінні трудовими вміннями і навичками. Показано, що процес формування умінь відбувається у глухих повільніше і з великими труднощами, ніж у ті, що слухають, що пояснюється зниженням слуху, порушенням анатомо-фізіологічних функцій деяких систем, зокрема вестибулярного апарату.
У трудовому вихованні дітей з вадами слуху особливо виділяються корекційні завдання, вирішення яких дозволяє подолати наслідки первинного дефекту. Вони включають розвиток мови і закріплення навичок мовного спілкування, а також виправлення недоліків фізичного розвитку школярів.
Таким чином, завдання трудового виховання відображають об'єктивні потреби соціалістичного суспільства у підготовці молодого покоління до праці. Успішному їх вирішення сприяють зміст, форми, загальні вимоги до організації праці школярів.
Зміст трудового виховання
Зміст трудового виховання дітей з вадами слуху розкривається в різноманітних видах праці - розумовому (навчальному), на спеціальних уроках, суспільно корисній.
Навчальний праця спрямована на оволодіння знаннями основ наук в обсязі шкільної програми. Він сприяє виробленню матеріалістичного світогляду, формування моральних якостей, розвитку творчих здібностей школярів. Вчення представляє активний процес засвоєння учнями знань, умінь, навичок під керівництвом сурдопедагога. Як і будь-який вид праці, вчення супроводжується витратою фізичних сил, напругою, тому від учнів вимагається організованість, сила волі, активна самостійна позиція у навчальній діяльності. Інтелектуальна праця відрізняється тим, що головним його результатом є не виробництвоматеріальних і духовних цінностей, а зміна самого учня, що включає якісно новий рівень розумового і морального розвитку. Його особливістю в спеціальній школі є тісна єдність процесу оволодіння знаннями з формуванням і розвитком словесної мови.
Умовами організації навчального праці дітей з вадами слуху є наступні:
1) поступово мінливий характер навчальної діяльності (на початку виконавська, потім активно виконавська, далі активно самостійна, потім творчо самостійна), що сприяє зміні позиції учня в ході навчання;
2) зв'язок процесу оволодіння знаннями, вміннями, навичками з цілеспрямованою роботою з формування і розвитку словесної мови і мовного слуху;
3) режим розумової праці на уроці (вчення повинно бути ритмічним і передбачати розумний відпочинок учнів).
Трудове навчання - спеціальний навчальний предмет, що входить у навчальний план шкіл глухих та слабочуючих. Праця на спеціальних уроках - цілісний процес, органічно поєднує навчання і виховання дітей з вадами слуху. Він спрямований на озброєння школярів політехнічними знаннями, трудовими уміннями і навичками, на розвиток технічного мислення та творчих здібностей учнів. У процесі виховання здійснюється формування комуністичного ставлення до праці, відповідальності за доручену справу. Трудове навчання здійснюється на основі шкільних програм, в яких визначені завдання, зміст, методи і форми роботи на різних етапах навчання. У них послідовно реалізується принцип політехнізма і передбачається зв'язок уроків праці з загальноосвітніми предметами.
Праця дітей з вадами слуху на спеціальних уроках характеризується певними особливостями. З одного боку, він є розумовою працею і служить поглибленню, розширенню і закріпленню знань учнів з різних навчальних предметів, з іншого - на основі практичних дій у школярів формуються загальнотрудові, технічні вміння і навички.
Організація і методика навчання дітей з вадами слуху на всіх вікових етапах будується виходячи з таких вимог, як включення школярів у різноманітні види праці, в тому числі і суспільно корисний, продуктивну працю, доступність технології виготовлення кожного виробу, вміле інструктування учнів і правильне керівництво їх діяльністю з боку педагога.
Трудове навчання дітей з вадами слуху здійснюється в різних формах, основною з яких є урок. Поряд з цим проводяться екскурсії на підприємства, організується навчально-виробнича практика.
Суспільно корисна праця дітей з вадами слуху - це різностороння, посильна доцільна діяльність учнів в інтересах суспільства, пов'язана з активною участю їх у життя класу, школи, району, міста, країни. За своєї суспільної значимості він ділиться на побутовому, продуктивний, власне суспільно корисний.
Побутовий праця - один з простих видів праці, в який систематично залучаються всі діти. Постійна зайнятість школярів побутовим працею визначається специфікою навчально-виховного закладу, який для своїх вихованців є і школою і будинком. У школах-інтернатах для дітей з вадами слуху даний вид праці організується дитячим колективом, і його результати також належать колективу, що надає побутовому праці суспільно корисний характер.
Побутовий працю найбільш доступний для дітей з вадами слуху та має для них величезне значення. Він формує у школярів такі якості, як дбайливе ставлення до речей, взаємодопомога, ініціатива, сумлінне ставлення до дорученої справи. Особлива цінність побутової праці для дітей з вадами слуху полягає в тому, що він привчає їх виконувати повсякденні справи, позбавлені емоційної привабливості, виховуючи тим самим завзятість і наполегливість.
В умовах школи-інтернату для дітей з вадами слуху побутової працю включає самообслуговування і домоведення. У зміст роботи по самообслуговуванню входять: особиста гігієна, догляд за одягом, взуттям, житлом, приготування їжі, миття посуду, виготовлення і ремонт потрібних для особистого користування речей. Самообслуговування включає також роботу з підтримання санітарно-гігієнічного режиму: турботу про чистоту і оформленні свого класу, кабінету,майстерні та інших приміщень школи, догляд за рослинами, тваринами в куточку живої природи Праця з самообслуговування може бути ручним і механізованим, простим і складним, індивідуальним, груповим або колективним. Оволодіння трудовими вміннями і навичками відбувається на основі наслідування діям однолітків, старших товаришів і сурдопедагога. Важливу роль відіграє словесний звіт вихованця про виконане дії.
Трудові вміння дітей з вадами слуху з самообслуговування і домоведенню поглиблюються і розширюються на позакласних заняттях (додаток 2). На них школярів знайомлять з правилами догляду за одягом, приготування їжі, догляду за посудом, приміщеннями і т.д. Тривалість занять у молодших класах 30 хвилин, у середніх - 45 хвилин.




Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1056 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...