Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Причини виникнення неточностей (помилок) у середовищі КІСП



Використання клієнтом комп'ютерних систем обробки даних вносить додаткові аудиторські ризики. Ці ризики пов'я­зані з такими чинниками:

• технічні аспекти;

• програмна система обробки інформації;

• організація обліку і контролю при використанні КІСП;

• кваліфікація самого аудитора.

Технічні аспекти стосуються ризиків, викликаних поганою роботою апаратних засобів, використанням нелегального про­грамного забезпечення, невідповідністю характеристик апарат­ного і програмного забезпечення, відсутністю належного техніч­ного обслуговування і контролю. Ризик аудиту підвищується, якщо комп'ютерна система децентралізована, комп'ютерні при­строї географічно рознесені.

Аудитор повинен перевірити програмне забезпечення на предмет за­конності придбання програм. Аудитор повинен оцінити:

· дотримання клієнтом діючого законодавства, в тому числі й виконання вимог щодо охорони авторських прав на про­грамні продукти;

· коригування програм відповідно до змін законодавства.

Ризики, пов'язані з програмною системою обробки даних, мо­жуть бути викликані помилками при розробці системи, її ма­лою тиражністю, використанням не за призначенням. Програ­ми широко розповсюджені, застосовувані на сотнях підприємств і в різних умовах, як правило, не мають помилок, тому що їх було виявлено в процесі впровадження на багатьох об'єктах і усунуто. Аудиторський ризик у цьому разі знижується. І навпа­ки, в системі, створеній в одиничному екземплярі програмістом, який не має економічної підготовки, скоріш за все, є багато поми­лок. Природно, вона підвищує ризик при аудиторській перевірці. Не виключаються випадки застосування програм, явно не при­значених для бухгалтерського обліку (наприклад, Excel). Обов'язок аудитора з'ясувати, чи використовується сис­тема клієнта за призначенням.

Ризики, пов'язані з організацією обліку і контролю при вико­ристанні КІСП, викликані недостатньою підготовкою персоналу клієнта до роботи із системою обробки облікових даних, відсут­ністю чіткого розмежування обов'язків і відповідальності пер­соналу клієнта, незадовільною організацією системи внутріш­нього контролю, слабкою системою захисту від несанкціонова­ного доступу до бази даних або її відсутністю, втратою даних.

Ризики, пов'язані з кваліфікацією аудитора, можливі в зв'яз­ку з неправильною оцінкою системи обробки облікових даних, некоректністю побудови тестів, помилковим тлумаченням ре­зультатів.

Окрім того, ризик може зростати через помилки або шахрайство як у програмних модулях, так і в базах даних. На­приклад, треба вжити необхідних заходів, які попереджають виникнення помилок у системах, у яких виконується складний алгоритм розрахунків, оскільки виявити такі помилки дуже важко. Слід розуміти, що деякі системи більше зазнають впли­ву помилок внаслідок неправильних дій оператора, а інші — внаслідок навмисного перекручення інформації, яка вводиться, залежно від вказівок вмонтованого контролю програмного комплексу.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 265 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...