Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інструментальні засоби для роботи користувача



Технічне забезпечення інформаційної системи

1.1. Загальна характеристика та класифікація засобів технічного забезпечення інформаційної системи

Персональні комп’ютери мають схожу структуру, спрощений вигляд якої показано на рис.4.1.

Рис. 4.1. Спрощена структура персонального комп’ютера

Центральний мікропроцесор, внутрішня пам’ять і системна шина розташовані в одному блоці, який називається системним. Пристрої зовнішньої пам’яті також розташовані в системному блоці. Всі пристрої вводу-виводу під’єднуються до системного блоку через спеціальні плати.

Всі пристрої введення-виведення можна поділити на дві групи:

1. Стандартні:

ü Дисплей (монітор) – призначений для відображення інформації на екрані. Поточне місце екрана, куди вводиться інформація, відмічається мерехтливим значком, який називається курсором. Характеристика дисплея:

- роздільна здатність - визначається кількістю точок по вертикалі та горизонталі екрана. Чим більше точок, тим більша роздільна якість, а отже якість зображення (1024х768). Кількість точок залежить від відеопам’яті. У сучасних комп’ютерах її об’єм складає 1 Мбат і більше.

- кількість кольорів — сучасний монітор відображає як правило 256 кольорів.

- розмір екрана вимірюється по діагоналі в дюймах, найпоширенішим розміром 14 дюймів. Використовують також 15-, 17-, 19-, 20-, 21- дюймові екрани.

ü Клавіатура – призначена для введення до Пк по символьної інформації, а також управління роботою ПК. Для кожного символу виділяється клавіша. Клавіатура поділена на 4 поля:

- клавіші літерами, цифрами, розділовими знаками, а також ряд управляючих клавіш;

- 12 функціональних клавіш [F1-F12], а також деякі управляючі клавіші;

- клавіші управління курсором v, >, ^, <, Home, End, PgUp, PgDown, Insert, Delete;

- четверте поле можна використовувати для набору цифр, управління курсором.

Крім одиноких клавіш використовуються також їх комбінації для управління програмою, наприклад, Ctrl+Alt+Del – перевантаження.

2. Нестандартні (периферійні):

ü магнітні та оптичні накопичувачі – до них відносяться дисководи, CD-ROM, про них розповідалось вище.;

ü принтери – засіб для друку. Найбільш розповсюджені такі типи: матричні, лазерні та струйні. Характеризуються швидкістю друку, якістю друку (визначається роздільною здатністю). Лазерні принтери є найшвидшими (20 стор на хвилину) та найякіснішими (300, 600, 1200 dpi)

ü сканер – призначені для введення комп'ютерних графічних об’єктів (малюнків, фото). Сканери поділяють на: ручні (користувач сам перемішує сканер по поверхні), планшетні (лист із зображенням лягає на поверхню, далі сканування здійснюється автоматично), роликові (лист формату А4 протягується через сканер і після зчитування аркуш викидається із сканера), проекційні. Вони відрізняються один від одного роздільною здатністю, кількістю кольорів, що сприймаються, або відтінків сірого кольору.

ü Трекбол — маніпулятор в формі кулі на підставці. Використовують для заміни миші, часто в портативних комп’ютерах.

ü модем — засіб для під’єднання до комп’ютерної мережі через телефонну лінію. За конструктивним виконанням модеми бувають вбудованими та зовнішніми (під’єднуються через комунікаційний порт комп’ютера). Модеми відрізняються:

- швидкістю передачі даних (1200, 2400, 9600 бод і більше, 1бод = біт / с);

- підтримкою засобів виправлення помилок (стандарти V42bis та MNP-5).

1.2. Мережеві технології на базі комплексів АРМ

Створення високоефективних інформаційних систем в сучасних умовах пов'язане з об'єднанням засобів обчислювальної техніки, яка обслуговує окремі підприємства, організації та їх підрозділи, за допомогою засобів зв'язку в єдину розподілену обчислювальну систему.

У даний час комп'ютерні мережі є вищою організаційною формою використання комп'ютерів. Комп'ютерна мережа — це об'єднання комп'ютерів, каналів зв'язку і засобів передачі даних.

Комп'ютерні мережі класифікуються за різними ознаками.

1. За характером реалізованих функцій виділяють мережі:

а) обчислювальні, призначені для вирішення задач управління на основі обчислювальної обробки вихідної інформації;

б) інформаційні, призначені для отримання довідкових даних по запиту користувача;

в) змішані, в яких реалізуються обчислювальні й інформаційні функції.

2. За способом управління комп'ютерні мережі діляться на мережі:

а) з децентралізованим управлінням, коли кожна ЕОМ, що входить до складу мережі, має повний набір програмних засобів для координації виконуваних мережевих операцій;

б) з централізованим управлінням, при цьому один комп'ютер в мережі є головним і координує роботу мережі;

в) із змішаним управлінням.

3. За структурою побудови (топології) (рис. 4.2) мережі поділяються на:

а) радіальні (зіркоподібні);

б) кільцеві;

в) ієрархічні;

г) загальна шина;

д) інші.

Рис. 4.2. Топологія комп’ютерних мереж

4. За ступенем охоплення території розрізняють мережі:

а) глобальні (WAN — Wide Area Network), які об'єднують абонентів; розташованих в різних країнах, на різних континентах Землі (наприклад, Інтернет);

б) регіональні (MAN — Metropolitan Area Network), які зв'язують абонентів, розташованих на значній відстані один від одного (наприклад, регіональна комп'ютерна мережа районних управ Москви);

в) локальні (LAN — Local Area Network), об'єднуючі абонентів, розташованих в межах невеликих територій (наприклад, на території одного підприємства або організації).

Комп'ютерні мережі різних видів взаємодіють один з одним. Причому до складу глобальної мережі можуть входити як регіональні, так і локальні мережі (рис. 4.3).

Рис. 4.3. Взаємодія комп’ютерних мереж

Комп'ютерна мережа Інтернет є найпопулярнішою глобальною мережею. В її склад входить безліч вільно сполучених мереж, усередині яких існує конкретна структура зв'язків і певна дисципліна управління. Сама назва Інтернет означає «між мереж». Інтернет забезпечує обмін інформацією між всіма комп'ютерами, які входять в мережі, підключені до неї.

Крім загальнодоступної інформації в комп'ютерних мережах зосереджується інформація, виняткове право на користування якої належить певним особам або групам осіб. Наприклад, в інформаційній базі локальної мережі підприємства може міститися інформація, що є його комерційною таємницею. Доступ до такої інформації обмежений, тому в комп'ютерних мережах велику увагу необхідно приділяти захисту інформації від несанкціонованого доступу.

Використовування комп'ютерних мереж в інформаційних системах управління економічними об'єктами на різних рівнях управління сприяє прискоренню взаємодії всіх учасників процесу управління, що позитивно позначається на зростанні ефективності управлінських рішень.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 500 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...