Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація інформаційних систем



Тема 1. Концептуальні засади

Управлінських інформаційних систем

Поняття і сутність управлінських (корпоративних) інформаційних систем

Комп’ютерна інформаційна система бухгалтерського обліку (КІСБО) – це система, в якій інформаційний процес бухгалтерського обліку автоматизований за рахунок застосування спеціальних методів обробки даних, що використовують комплекс обчислювальних, комунікаційних і інших технічних засобів, з метою отримання і доставки інформації, необхідної фахівцям-бухгалтерам для виконання функцій обліку.

КІСБО як складова частина УІС містить три основні компоненти:

- інформацію як предмет і продукт праці;

- засоби, методи і способи переробки інформації;

- персонал, який реалізовує інформаційний процес обліку, використовуючи наявні засоби обробки інформації.

Процедури збору, реєстрації, передачі, накопичення, зберігання і обробки інформації складають інформаційний процес бухгалтерського обліку. З технологічної точки зору процедури інформаційного процесу деталізуються, будуються в певній послідовності в технологічний процес і ре алізовуються за допомогою технічних і програмних засобів, методів і способів перетворення інформації, що і складає інформаційну технологію конкретної предметної області.

Виділимо загальні і найхарактерніші риси УІС:

1) охоплення великого числа завдань управління підприємством;

2) детальна розробка узагальненої моделі документообігу підприємства з урахуванням внутрішніх зв'язків документів і реалізація функцій системи як похідної міждокументальних зв'язків;

3) наявність розвинених вбудованих інструментальних засобів, що дозволяють користувачу самостійно розвивати можливості системи й адаптувати її до своїх потреб;

4) розвинена технологія об'єднання і консолідації даних віддалених підрозділів.

УІС автоматизує всі функції управління на всіх рівнях управління підприємством. Вона є розрахованою на багато користувачів і функціонує в розподіленій обчислювальній мережі. Впровадження такої системи під силу тільки крупному підприємству.

Класифікація інформаційних систем

Розмаїтість сфер економічної діяльності сприяє появі великої кількості інформаційних систем економічного характеру, які вбирають у себе всі особливості структури управління, схеми управлінських завдань і предметних технологій.

Відповідно до сфери застосування виділяють такі інформаційні системи:

- банківські,

- страхові,

- податкові,

- фондового ринку,

- промислових підприємств.

УІС можна класифікувати за різними ознаками:

1. За сферою діяльності

- державні

- територіальні (регіональні)

- галузеві

- об'єднань підприємств

- підприємств (організацій)

- технологічних процесів

2. За рівнем автоматизації процесів управління:

- інформаційно-пошукові та довідкові

- інформаційно-керуючі

- системи підтримки прийняття рішень

3. За ступенем централізації обробки інформації

- централізовані

- децентралізовані

- колективного використання

4. За ступенем інтеграції функцій

- багаторівневі з інтеграцією за рівнями управління

- багаторівневі з інтеграцією за функціями управління

Продуктом УІС, призначеної для завдань управління виробництвом, є перетворена інформація. Оперативність отримання цієї інформації має першочергове значення для оптимізації рішень, які приймаються, а також для контролю за їх виконанням. У зв'язку з цим вважається, що технічні засоби перетворення інформації є основним критерієм класифікації інформаційних систем.

Сучасна теорія класифікує економічні інформаційні системи за наступними ознаками:

- за рівнем функціональності і тісно пов'язаному з ним ступенем інтегрованості системи;

- за можливістю підтримки корпоративного управління;

- за ступенем реалізації можливостей підтримки рівнів управління - оперативного, тактичного, стратегічного.

Клас, до якого можна віднести УІС, багато в чому визначається масштабом підприємства, на якому вона упроваджена.

Рис. 1. Класифікація економічних інформаційних систем залежно від розмірів підприємства

Рівень функціональності ІС. Найпростіші ІС - локальні, що реалізовують окремі функції управління (бухгалтерський облік, логістика і т.д.). Такі ІС застосовуються в даний час в основному на малих підприємствах, проте вони витісняються багатофункціональними і повнофункціональними ІС, тобто системами, в яких реалізовані або більшість, або практично всі функції управління.

Досвід показує, що повнофункціональна ІС не може працювати ефективно, не будучи інтегрованою. Інтегрована інформаційна система (ІІС) заснована на єдиній програмно-апаратній платформі і загальній базі даних.

Можливість підтримки корпоративного управління (управління складними структурами – корпораціями). Нагадаємо, що корпорацією називають складний господарюючий суб'єкт, що має ієрархічну структуру і включає підприємства самого різного масштабу (у тому числі малі і середні) та профілю діяльності – виробничі, транспортні, торгові, фінансові, навчальні.

До корпоративних можна віднести середні і крупні інтегровані системи. Таким чином, обидва ці класи систем слід розглядати як інтегровані корпоративні інформаційні системи (ІКІС). Такі системи повинні бути безумовно повнофункціональними, але, крім того, володіти засобами підтримки корпоративного управління.

Підтримка управління корпорацією на різних рівнях. Виділяють наступні три основні рівні управління і відповідні їм системи:

- оперативний рівень (системи обробки даних/транзакцій (СОДИ));

- тактичний рівень (інформаційні системи управління (ІСУ));

- стратегічний рівень (системи підтримки ухвалення рішень (СППР)).

Системи обробки даних/транзакцій призначені для вирішення задач управління бізнес-процесами підприємства на оперативному рівні (в західній літературі використовується термін OLTP - On-line Transaction Processing - технології, орієнтовані на оперативну (транзакційну) обробку даних).

Інформаційні системи управління служать для вирішення задач управління бізнес-процесами підприємства на тактичному рівні, до якого відносяться процедури середньострокового (від декількох днів до декількох тижнів) планування, аналізу і організації робіт. Якщо на оперативному рівні ми маємо справу з окремим замовленням і супутніми його виконанню транзакціями, то на тактичному рівні розглядаються вже такі об'єкти, як, наприклад, зведення замовлень для формування виробничої програми. Результати рішення подібних задач призначені для менеджерів середньої ланки - начальників виробничих і транспортних цехів, керівників служб постачання і маркетингу, планово-фінансових відділів і т.д. У багатьох випадках безпосередніми виконавцями робіт, пов'язаних з функціонуванням ІСУ, є висококваліфіковані співробітники інформаційно-комп'ютерних підрозділів підприємства.

Системи підтримки прийняття рішень призначені для вирішення задач управління бізнес-процесами підприємства на стратегічному рівні, тобто на рівні топ-менеджерів (керівництво) фірм, підприємств, організацій, що ухвалюють стратегічні довгострокові рішення. На стратегічному рівні розглядаються питання випуску і просування на ринок нової продукції, пошуку нових ринків збуту, вибору джерел фінансування, залучення інвесторів, інжинірингу і ре інжинірингу бізнес-процесів.

Таблиця.1





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1157 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...