Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Команда Скруглення



Ця команда дозволяє скруглити зазначені ребра деталі.

Команда не виконується для ребер, утворених гладко сполученими гранями.

Для виклику команди натисніть кнопку Скруглення на Інструментальній панелі.

Після виклику команди на екрані з'являється діалог для задання параметрів скруглення.

Вкажіть радіус скруглення у відповідному полі діалогу.

Не закриваючи діалог, вкажіть у вікні деталі ребра, які потрібно скруглити. Якщо потрібно скруглити всі ребра якої-небудь грані, вкажіть цю грань. Якщо який-небудь об'єкт (ребро чи грань), вибраний для скруглення, вказати у вікні деталі повторно, виділення з нього буде зняте, і при побудові скруглення він враховуватися не буде.

Порада. Не виконуйте скруглення для кожного ребра зокрема; якщо це можливо, вказуйте при створенні скруглення якомога більшу кількість ребер, що потрібно скруглити з однаковим радіусом. У цьому випадку розрахунки при перебудові моделі будуть виконуватися швидше.

Якщо кілька ребер, що потрібно скруглити, гладко з'єднуються (мають загальну дотичну в точці з'єднання), вкажіть одне з них і включіть опцію Продовжувати по дотичній діалогу параметрів скруглення. У цьому випадку система автоматично визначить інші ребра, на які потрібно поширити скруглення.

Після задання всіх параметрів скруглення натисніть кнопку Створити для побудови скруглення.

Перервати побудову скруглення можна, натиснувши клавішу <Esc> чи кнопку Скасування.

Команда Отвір

Ця команда призначена для створення круглого отвору зі складним профілем.

Перед викликом команди потрібно виділити плоску грань, на якій повинен розташовуватися отвір.

Команда Отвір доступна як при побудові деталі, так і при побудові зборки.

Для виклику команди натисніть кнопку Отвір на Інструментальній панелі побудови деталі чи Інструментальній панелі побудови зборки.

Після виклику команди на екрані з'являється діалог для вибору профілю отвору і задання його геометричних розмірів (цей діалог дуже схожий на діалог Бібліотекаря фрагментів КОМПАС-ГРАФІК).

Виберіть зі списку, розташованого посередині діалогу, тип (форму) отвору. Коментар до обраного типу отвору відображається в полі під списком; зазвичай він містить якісний опис форми отвору. Ескіз профілю обраного типу отвору відображається у вікні перегляду ліворуч від списку типів. Цей ескіз – параметричний. Тому параметри отвору керують значеннями відповідних їм розмірів в ескізі. Список змінних параметрів отвору відображається в правій частині діалогу.

Для того, щоб змінити який-небудь параметр отвору, виділіть його в списку, натисніть кнопку Змінити і введіть нове значення розміру.

Не всі значення розмірів можна змінювати в довільному порядку. Наприклад, не можна зробити діаметр різьби більшим від номінального діаметра отвору. Якщо потрібно збільшити діаметр отвору, спочатку змініть номінальний діаметр, а потім – діаметр різьби.

Задайте потрібні значення всіх параметрів отвору.

Якщо серед параметрів обраного отвору в ескізі є загальна глибина H, то стає доступною опція Спосіб побудови. Вона дозволяє вказати, яким способом визначається глибина отвору. Якщо зі списку Спосіб побудови вибраний рядок На глибину, то глибина отвору дорівнює заданому в списку параметрів значенню. Якщо обраний рядок До вершини чи Через усі, то параметр H зникає зі списку параметрів, а глибина отвору визначається автоматично. Якщо обраний варіант До вершини то потрібно вказати цю вершину.

Фантом отвору з заданими параметрами відображається у вікні моделі. Точка прив'язки отвору (вона позначена на ескізі червоним кольором) за замовчуванням розташовується в початку локальної системи координат грані, на якій створюється цей отвір.

Для того, щоб розмістити отвір у потрібному місці грані, розфіксуйте поле (p) у Рядку параметрів об'єктів (натисніть кнопку ліворуч від назви поля) і вкажіть положення отвору чи мишею введіть координати центра отвору в поле (p).

Після завдання всіх параметрів отвору натисніть кнопку Створити діалогу для його побудови.

Перервати побудова отвору можна, натиснувши клавішу <Esc> чи кнопку Скасування діалогу.

Команда Нахил

Ця команда дозволяє надати нахил плоским чи циліндричним граням, перпендикулярним до основи.

Для виклику команди натисніть кнопку Нахил на Інструментальній панелі.

Після виклику команди на екрані з'являється діалог для введення параметрів нахилу.

Вкажіть у діалозі кут і напрямок нахилу.

Не закриваючи діалог, вкажіть у вікні деталі основу і грані. Щоб вибрати основу, включіть опцію Основа діалогу і вкажіть потрібну грань у вікні деталі. Щоб вибрати грані включіть опцію Грані діалогу і вкажіть потрібні грані у вікні деталі.

Основа завжди одна, а граней може бути декілька. Грані повинні бути суміжні з основою; між собою вони можуть бути не суміжні.

Якщо обрану грань вказати у вікні деталі повторно, виділення з неї буде знято, і при виконанні операції вона враховуватися не буде.

Після завдання всіх параметрів нахилу натисніть кнопку Створити для надання нахилу зазначеним граням.

Перервати виконання команди можна, натиснувши клавішу <Esc> чи кнопку Скасування.

Команда не виконується, якщо система визначить, що грані, перебудовані відповідно до заданих параметрів нахилу, не утворять тіло.

Порада 1. Якщо основа обрана невірно, її можна вказати повторно, не виходячи з команди, просто клацнувши мишею на потрібній грані; виділення з раніше вказаної грані буде знято, обраною для виконання операції виявиться знову вказана грань.

Порада 2. Не нахиляйте кожну грань зокрема; якщо це можливо, вказуйте при виконанні команди Нахил якомога більшу кількість граней, що потрібно нахилити під однаковим кутом до основи. У цьому випадку розрахунки при перебудові моделі будуть виконуватися швидше.

Зауваження 1. Іноді як основу можна вказати різні грані, причому результат виконання команди буде залежати від взаємного положення основи і грані.

Зауваження 2. Якщо застосувати команду Нахил до грані, вже нахиленої до основи під яким-небудь кутом, то цей кут враховуватися не буде (тобто результат буде таким, якби команда була застосована до грані, перпендикулярної основи).

Зауваження 3. Якщо потрібно скруглити одне чи декілька ребер, що обмежують грань зробіть це після надання грані нахилу.

Застосування команди Нахил найефективніше на завершальних етапах проектування литих деталей, коли окремим граням потрібно додати невеликий нахил для полегшення виймання виливків з форм.

Взагалі кажучи, нахил бічним граням елемента видавлювання можна додати шляхом редагування параметрів цього елемента. Однак цей спосіб принципово відрізняється від виконання операції нахилу:

Ø команда Нахил дозволяє нахилити окремі грані, а при видавлюванні з нахилом нахиляються всі бічні грані елемента;

Ø при виконанні команди Нахил не міняється положення елементів, підлеглих граням, а при редагуванні елемента видавлювання з доданням нахилу його граням об'єкти, підлеглі цим граням, “нахиляються” разом з ними.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 535 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...