Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Додаткові конструктивні елементи



При розробці функцій і інтерфейсу КОМПАС-3D враховувалися прийоми роботи, властиві машинобудівному проектуванню. Орієнтація системи на формування моделей конкретних деталей, що містять типові конструктивні елементи, спрощує виконання деяких характерних операцій. До них відносяться операції створення фаски, скруглення, круглого отвору, нахилу і ребра жорсткості.

Для спрощення задання параметрів цих елементів їхнє створення виділене в окремі команди. Так, для побудови фаски не потрібно малювати ескіз, переміщати його уздовж ребра і віднімати об’єм, що вийшов, з основного тіла. Досить указати ребра для побудови фаски і ввести її параметри – величину катетів чи величину катета і кут.

Команда Фаска

Ця команда дозволяє створити фаску на зазначених ребрах деталі.

Команда не виконується для ребер, утворених гладко сполученими гранями.

Для виклику команди натисніть кнопку Фаска на Інструментальній панелі.

Після виклику команди на екрані з'являється діалог для введення параметрів фаски.

Виберіть спосіб побудови фаски – по стороні і куту чи по двох сторонах, увімкнувши відповідну опцію діалогу.

Якщо фаска будується по стороні і куту, уведіть довжину сторони фаски і кут між цією стороною і поверхнею фаски.

Якщо фаска будується по двох сторонах, вкажіть їхні довжини в полі L1 і L2.

Не закриваючи діалог, вкажіть у вікні деталі ребра, на яких потрібно побудувати фаску. Якщо потрібно побудувати фаски на всіх ребрах якої-небудь грані, вкажіть цю грань. Якщо який-небудь об'єкт (ребро чи грань), вибраний для побудови фаски, вказати у вікні деталі повторно, виділення з нього буде знято, і при побудові фаски він враховуватися не буде.

Після вказання першого ребра у вікні деталі виникає фантом – стрілка, спрямована уздовж однієї з граней.

Якщо фаска будується по стороні і куту, то стрілка вказує напрямок, у якому буде відкладена зазначена довжина сторони фаски; у цьому ж напрямку буде відкладатися і зазначений кут. Якщо потрібно змінити напрямок, натисніть кнопку Змінити напрямок першої сторони діалогу. При однократному натисканні на цю кнопку напрямок стрілки-фантома (а значить, і напрямок сторони фаски) змінюється.

Якщо кут фаски дорівнює 45 градусів, то результат її побудови не буде залежати від напряму сторони.

Якщо фаска будується по двох сторонах, то стрілка вказує напрям, у якому буде відкладатися сторона фаски з довжиною L1. Якщо ця сторона повинна бути відкладена в іншому напрямі (уздовж іншої грані), натисніть кнопку Змінити напрям першої сторони діалогу. При однократному натисканні на цю кнопку напрям стрілки-фантома (а значить, і напрям першої сторони фаски) змінюється.

Зауваження. Якщо сторони фаски рівні, то результат її побудови не буде залежати від напряму першої сторони.

Порада. Не треба будувати фаску для кожного ребра окремо; якщо це можливо, то при створенні фаски треба вказувати якомога більшу кількість ребер, параметри фаски для яких однакові.

Зауваження. З виконання попередньої поради можуть бути труднощі, якщо фаска нерівностороння. Якщо ребра, обрані для побудови такої фаски, відносяться не до однієї грані, то вибір єдиного напряму фаски для всіх ребер може призвести до невірного результату побудови. У цьому випадку рекомендується вказувати для побудови фаски ребра, що відносяться до однієї грані, і створювати окрему фаску для кожної грані.

Якщо кілька ребер, на яких будується фаска, гладко з'єднуються (мають загальну дотичну в точці з'єднання), треба вказати одне з них і включити опцію Продовжувати по дотичній діалогу параметрів фаски. У цьому випадку система автоматично визначить інші ребра, на які потрібно продовжити фаску.

Після задання всіх параметрів фаски натисніть кнопку Створити для її побудови.

Перервати побудова фаски можна, натиснувши клавішу <Esc> чи кнопку Скасування.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 196 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...