Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Небезпечні вантажі та їх класифікація



Небезпечні вантажі – це речовини, матеріали, вироби, відходи виробничої та ін. діяльності, які внаслідок притаманних їм властивостей за наявності певних факторів можуть під час перевезення спричинити вибух, пожежу, пошкодження технічних засобів, пристроїв, споруд та ін. об’єктів, заподіяти матеріальні збитки та шкоду довкіллю, а також призвести загибелі, травмування, отруєння людей, тварин і які за міжнародними договорами, згода на зобов’язаність яких надана Верховною Радою України або за результатами випробувань в установленому порядку залежно від ступеня їх впливу на довкілля або людину віднесено до одного з класів небезпечних вантажів.

Клас 1 – Вибухові речовини і вироби

Клас 2 – Гази

Клас 3 – Легкозаймисті рідини

Клас 4 – Легкозаймисті речовини

Клас 5 - Окісники

Клас 6.1 – Токсичні речовини

Клас 6.2 – Інфекційні речовини

Клас 7 – Радіактивні матеріали

Клас 8 – Корозійні речовини

Клас 9 – Інші небезпечні речовини і вироби

58 Типи та принцип дії ваговимірювальних приладів, які використовуються на залізничному транспорті. Їх властивості

До ваговимірювальних приладів відноситься велика група приладів, що серійно випускаються промисловістю. Пов'язані спільністю призначення (вимір маси) ці прилади за умовами експлуатації і конструктивного виконання відрізняються друг від друга. Для зважування застосовують такі типи ваг:

- за принципом дії: дискретні та безперервні (дискретні - визначається фактична маса вантажу у вагоні із зупинкою;із безперервним зважуванням - визначають масу вантажу за безперервним зважуванням;

- за зважувальною масою ваги діляться на малі (від часток міліграм до 2 г), середні (від 2 г до 20 кг); великі (більше 20 кг);

- за ступенем автоматизації (ручної дії, напівавтоматичні та автоматичні);

- за ступенем руху - стаціонарні (урізні), пересувні;

- за ступенем точності: точні (для визначення маси коштовних матеріалів та каменів, хімікатів та ліків), загального призначення (застосовуються в торгівельних, складських та транспортних операціях), технологічні (застосовуються для забезпечення вірного ведення технологічного процесу);

- за призначенням: вагонні - для зважування навалочних, насипних і деяких наливних вантажів разом із вагоном, у якому вони завантажені; автомобільні - для вантажів, перевезених автомобільним транспортом; товарні - для тарних і штучних вантажів, стаціонарні (урізні) і пересувні; елеваторні бункерні (ковшові), установлювані на складах (елеваторах) для зернових вантажів; елеваторні автоматичні порціонні.

Найбільше поширення мають ваги підйомного типу, принцип роботи яких заснований на рівновазі важелів: один із них одержує навантаження від гир, а другий - від вантажу. Відношення плечей коромисла ваг практично приймають у межах від 1/5 до 1/100. Для зважування вантажів вагою більш 2т використовують ваги з відношенням плечей підйомної системи 1/200, 1/500, і т.д., тому що на сотенних вагах необхідний для цього великий набір гир, та і розміри вагової площадки на них невеличкі.

Властивості ваг:

1.Точність. Вона залежить від призначення встановленого виробником і корегується в межах норми під час перевірок.

2. Чутливість - здатність ваг показувати мінімальну зміну навантаження в момент рівноваги.

3. Стійкість - здатність ваг, виведених зі стану рівноваги, швидко повертатися до первісного положення.

4. Сталість показань - здатність ваг показувати ті самі результати при багаторазових визначеннях маси тіла, проведених на цих вагах у тих самих умовах.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1199 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...