Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Наведіть спільні та специфічні характеристики ринково-орієнтованих підприємств. Як враховуються загальні та специфічні риси окремих організацій при виборі систем управління ними?



Як уже зазначалося, кожне підприємство чи організація є унікальною, «відкритою» системою, що має певні особливості, які вирізняють її серед інших. Проте всі підприємства є соціально-економічними системами, а отже, мають спільні характе­ристики, до яких належать:

· використання основних елементів виробництва (предмета, засобів праці та праці);

· основні функції управління (загальні та специфічні);

· змінність окремих параметрів і системи загалом упродовж періоду існування;

· здатність до формування власної поведінки, унікальність, нерідко — непередбачуваність її в конкретній ситуації;

· здатність адаптуватися до змін у середовищі, встановлювати ефективні зв’язки;

· здатність до протидії тенденціям, які можуть зруйнувати систему;

· властивість змінювати структуру й механізм функціонування на власний розсуд;

· здатність і спрямованість на цілевстановлення та цілереалізацію.

Незважаючи на схожість характеристик підприємств як соціаль­но-економічних систем, кожне підприємство самостійно розв’язує проблеми, що пов’язані з налагодженням зв’язків у системі «підприємство —середовище» та «підприємство — держава», урахуванням наявних чи можливих «технологічних проривів», зі струк­турною перебудовою на макро- та мікрорівні; із соціальними процесами в суспільстві тощо.

Загальні та специфічні особливості окремих організацій ураховуються при виборі систем управління, впливаючи на їх складність. Так, наприклад, залежно від розміру організації, масштабу її діяльності, здатності адаптуватися до змін тощо обирається система управління від простої як лінійна та лінійно-функціональна до більш складного типу матричної та дивізіональної.

Чи можуть існувати, на ваш погляд, ідентичні системи стратегічного управління на різних підприємствах? Обґрунтуйте свою відповідь.

Не може бути двох ідентичних систем стратегічного управління на різних підприємствах, навіть якщо вони належать до однієї й тієї самої галузі. Це пояснюється умовами функціонування кожного з підприємств: особливостями адаптації внутрішнього середовища до вимог зовнішнього оточення, а також ступенем активності впливу керівництва на формування середовища функціонування організації взагалі.

Загальний висновок: немає двох однакових організацій, що мають однакові можливості пристосування до особливостей середовища їхнього функціонування, тому не може бути двох однакових «стратегічних наборів» та двох однакових систем СУ.






Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 761 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...