Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації. Винайдення у середині ХV ст. Друкарського верстата з рухомими шрифтами стало найпотужнішим технічним фактором розвитку західноєвропейської журналістики у



Винайдення у середині ХV ст. друкарського верстата з рухомими шрифтами стало найпотужнішим технічним фактором розвитку західноєвропейської журналістики у ХVІ-ХVІІ ст. Тому історія книгодрукування варта детального вивчення у межах курсу.

1. Друкарський верстат вважають дітищем епохи Відродження, отож, особливу увагу треба звернути на культурно-іторичні, суспільні, економічні передумови його появи та розповсюдження в Європі. Удосконаленню цього винаходу І.Гутенбергом передувала багатовікова історія: слід згадати такі типи рукописних книг в античному світі, як давньогрецькі диптихи, триптихи, поліптихи, книги-сувої, тетради, давньоримські кодекси, середньовічні пергаментні книги, що виготовлялися в скрипторіях, а також ксилографічний друк, досягнення китайських майстрів, визначити роль попередників І.Гутенберга, які використовували змінні літери та рухомі шрифти, звернутися до історії винайдення паперу та вдосконалення паперового виробництва як важливої передумови розвитку книгодркуквання.

2. Попри численні версії щодо справжнього винахідника книгордрукування, увесь світ вважає ним І.Гутенберга. Слід визначити підготовчу роль страсбурзького періоду та зосередити увагу на майнцькому етапі діяльності книгодрукаря, назвати основні видання його типографії, у тому числі періодичні, визначити фактори, що сприяли та перешкоджали його роботі, розглянути сутність винаходу І.Гутенберга, охарактеризувати роботу над головною працею – 42-рядковою Біблією.

3. Ще за життя І.Гутенберга друкарський верстат розповсюдився майже в усіх європейських державах. Усупереч існуючим сьогодні стереотипам, першодрукарі насправді зустрічали схвалення та підтримку правителів і урядів своїх країн, однак таке ставлення досить швидко змінилося на протилежне. Варто назвати не тільки імена відомих першодрукарів Італії, Франції, Німеччини, Англії, а й головні досягення, винаходи та видання (Див. книгу італійських дослідників «От кремня до кремния»). Хоча продуктивність праці перших типографів була невисокою, за 40 останніх років ХV ст. не менше 1100 типографій випустили в світ близько 40 тис. видань загальним тиражем 10-12 млн. екз.

4. Роль книгодрукування для активізації подальших інформаційних процесів є незаперечною. Наголос слід зробити, перш за все, на тому, що винахід І.Гутенберга сприяв пришвидшеному розповсюдженню політичних, релігійних, культурних ідей та рухів у ХVІ ст., а по-друге, визначити його вплив на розповсюдження нових інформаційних форм – листівок, бюлетнів, газет тощо.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 793 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...