Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сервісні механізми в системі "1С: Підприємство 8.2"



Після реєстрації підприємства в інформаційній базі системи "1С: Підприємство 8.2" виникає потреба у введенні залишків по рахунках обліку. Якщо підприємство тільки створене і виробничі операції ще не здійснювались, тоді на рахунках обліку відсутні кошти і відразу можна приступати до введення операцій, повязаних із формуванням статутного капіталу підприємства. В цьому випадку операції з формування початкових залишків в системі проводити не потрібно.

Якщо підприємство існувало тривалий час і переходить на автоматизовану форму обліку, то необхідним є введення залищків по рахунках. Перед тим як вводити залишки по рахунках в системі "1С: Підприємство 8.2", бухгалтер повинний скласти спеціальну аналітичну таблицю, що враховує суму по рахунку для кожного об’єкта аналітичного обліку.

Дата операцій введення залишків в системі має випереджати дату звітного періоду. Найкраще розпочати введення залишків з початку року (це дозволить потім одержати звітну форму № 1 " Баланс " за будь-який звітний період даного року).

Залишки вводяться операціями, що містять проведення в кореспонденції зі спеціальним рахунком 00 "Допоміжний рахунок" Плану рахунків бухгалтерського обліку системи "1С: Підприємство".

Дебетові залишки вводяться як дебет конкретного рахунку в кореспонденції з кредитом рахунку 00. Кредитові залишки вводяться як дебет 00 рахунку і кредит певного рахунку. Рахунок 00 вважається додатковим і не може використовуватись в інших цілях, клім введення початкових залишків по рахунках бухгалтерського обліку.

Якщо в Плані рахунків бухгалтерського обліку системи "1С: Підприємство" не має рахунку 00, то його слід ввести. При цьому рахунок 00 "Допоміжний рахунок" не може бути забалансовим, оскільки він має кореспондувати з балансовими рахунками.

Залишки на рахунках, за якими в Плані рахунків передбачено ведення аналітичного обліку, вводяться по кожному аналітичному рахунку окремо. Не можливим є введення залишків по балансовому рахунку в цілому, якщо рахунок має субрахунки. Тобто, по кожному субрахунку вхідні залишки вводяться окремо.

Якщо по рахунку ведеться облік в іноземній валюті, то при введенні залишків слід вказати конкретну валюту, а у проводці задати валютний залишок та його гривневий еквівалент. Залишок по кожній валюті вводиться окремо.

Для полегшення роботи користувача із операціями по введенню залишків в системі передбачено сервісну процедуру обробки " Введення початкових залишків", яка викликається командою " Підприємство" (рис. 1.5.22).

Обробкою " Введення початкових залишків " облікові операції реєструються в інформаційній базі у розрізі розділів обліку. При відкритті документу система, відповідно обраному рахунку, автоматично визначає, до якого розділу обліку він відноситься. Кожному розділу обліку відповідає свій набір рахунків бухгалтерського обліку. При введенні залишків по конкретному розділу обліку, в списку доступних рахунків може бути відсутнім субрахунок, по якому потрібно ввести залишки (таке можливо якщо при введенні залишків був обраний рахунок-група). Це означає, що зазначений субрахунок включений в інший розділ обліку. Подібний підхід обумовлений тим, що окремі субрахунки можуть мати аналітику, відмінну від аналітики основного рахунку. У таких випадках рекомендується в списку рахунків вибрати конкретний субрахунок і натиснути кнопку " Ввести залишки по рахунку " (або натиснути клавішу Іnsert на клавіатурі). Відкриється форма документу " Введення початкових залишків " (рис. 1.5.23).

Рис. 1.5.22. Вікно команди "Введення початкових залишків"

Рис. 1.5.23. Вікно документу "Введення початкових залишків", розділ "Основні засоби (рахунки 10, 11, 13, 286)"

Екранна кнопка " Відкрити список документів " (F2), виводить на екран перелік документів, якими були уведені залишки по обраному рахунку. Список документів відкривається із установленим відбором по розділу обліку, тому що фактично введення залишків здійснюється в розрізі розділів обліку.

Оновлення інформації у формі введення залишків здійснюється автоматично. Однак у деяких випадках, якщо введення залишків здійснюється одночасно декількома користувачами, для оперативного відновлення інформації варто скористатися кнопкою "Оновити ". Введення залишків по ПДВ здійснюється одночасно з введенням залишків по розділу " Взаєморозрахунки c контрагентами ".

Дані про залишки основних засобів вводяться в спеціальній екранній формі, яка автоматично відкривається при додаванні нового або редагуванні існуючого рядка табличної частини (рис. 1.5.24.

Рис. 1.5.24. Вікно форми введення початкових залишків основних засобів

У шапці форми слід вибрати основний засіб з довідника " Основні засоби ". Якщо об'єкт відсутній, інформацію про нього слід додати в довідник " Основні засоби ", при цьому достатньо тільки вказати найменування об'єкта;

На закладці "Облікові дані" вводиться інформація, необхідна для ведення бухгалтерського обліку основних засобів (ОЗ):

- рахунок обліку ОЗ;

- поточна (первісна або переоцінена) вартість ОЗ на момент введення залишків;

- рахунок обліку та сума накопиченої амортизації;

- прапорець " Нараховувати амортизацію" заповнюється для осноних засобів, вартість яких амортизується; проте не заповнюється для земельних ділянок, основних засобів, підготовлених до продажу (рахунок 286) і основних засобів, залишкова вартість яких дорівнює нулю;

- спосіб відображення витрат по амортизації вибирається з однойменного довідника; спосіб відображення витрат визначає один або кілька рахунків витрат при амортизації ОЗ, а також аналітику витрат: наприклад, підрозділ, статтю витрат тощо;

- метод нарахування амортизації - вибирається один з методів, передбачених П(С)БО " Основні засоби". Залежно від обраного методу, вводяться параметри, необхідні для нарахування амортизації. Наприклад, для прямолінійного методу нарахування зносу, методу зменшення заліку, прискореного зменшення залишку, кумулятивного методів будуть активовані реквізити:

- "строк корисного використання, міс. (БО)";

- "ліквідаційна вартість (БО)";

- "графік амортизації по року" - задаються коефіцієнти розподілу амортизації об'єкта по місяцях протягом року.

Для методів зменшення залишку, прискореного зменшення залишку та кумулятивного включається реквізит " Дата введення в експлуатацію".

Для виробничого методу нарахування амортизації користувачу потрібно вказати такі реквізити:

- "параметр виробітку" - одиниця виміру передбачуваного обсягу продукції;

- "об’єм виробітку" - передбачуваний обсяг продукції, що виробляється з використанням основних засобів; вводиться той обсяг продукції, який був визначений при розрахунку ставки амортизації для даних ОЗ, незалежно від того, скільки продукції вже було вироблено до моменту введення залишків;

- "ліквідаційна вартість (БО)".

У формі початкового введення залишків для основних засобів визначається податкова група через реквізит " Податкова група ОЗ", який відкриває перелік з 16 груп основних засобів, визначених чинним Податковим кодексом України.

Реквізит " Податкове призначення" визначає операції, у яких використовується ОЗ стосовні до господарської або негосподарської діяльності; в оподатковуваних або неоподатковуваних ПДВ операціях

Прапорець " Нараховувати амортизацію" встановлюється для виробничих основних засобів 1-й групи, балансова вартість яких підлягає амортизації і не заповнюється для тих, що тимчасово виведені з експлуатації;

Для основних засобів 1-ї групи додатково вводяться відомості про балансову вартість и суму витрат на поліпшення, зокрема:

- балансова вартість на момент введення залишків;

- балансова вартість на початок року - буде використовуватись для обчислення суми витрат на поліпшення, що перевищує ліміт;

- вартість поліпшення основних фондів із початку року - буде використовуватись для обчислення і розподілу суми витрат на поліпшення, що перевищує ліміт;

- вартість витрат на поліпшення, включених у балансовому вартість основних засобів - вводиться лише у випадку, якщо до моменту введення залишків вже перевищені ліміт и збільшена балансова вартість ОЗ. Введення інформації здійснюється тільки після встановлення прапорця " Ввести суми поліпшення, включені до балансової вартості ОЗ " (кнопка " Режим введення залишків»). Інформація використовується для перерозподілу сум, спрямованих на поліпшення основних засобів у майбутніх періодах.

Всі дані на вкладці "Облікові дані" обов'язкові для заповнення.

На вкладці " Загальні відомості (інші)" вводиться інформація, яка використовується задля ведення регламентованого обліку, а також для формування і друку звітів по основних засобах. Дані на цій закладці необов'язкові для заповнення.

За допомогою документу " Введення початкових залишків " у розділ обліку " Малоцінні активи в експлуатації (рахунки 1112, 1122, 1322, МЦ)" вводяться дані про залишки бібліотечних фондів і малоцінних необоротних матеріальних активів, введених в експлуатацію, для яких не ведеться пооб'єктний облік (ведеться кількісний облік у розрізі груп активів), а також малоцінних швидкозношуваних предметів в експлуатації (рис. 1.5.25).

Рис. 1.5.25. Вікно документу "Введення початкових залишків", розділ "Малоцінні активи в експлуатації (рахунки 1112, 1122, 1322, МЦ)"

Облік необоротних і оборотних малоцінних активів у конфігурації організований однаково. Кожному найменуванню (групі) активів ставиться у відповідність елемент довідника " Номенклатура ", розрізняються тільки рахунки обліку. Тому при введенні початкових залишків вказується однакова інформація:

- " Рахунок " - для необоротних активів вказується рахунок 1112 (бібліотечні фонди) або 1122 (малоцінні необоротні матеріальні активи); для МШП в експлуатації вказується позабалансовий рахунок МЦ;

- " Малоцінний актив " - номенклатурна позиція довідника " Номенклатура ";

- " Підрозділ " - підрозділ організації, у якому актив перебуває в експлуатації;

- " Працівник " - матеріально відповідальна особа;

- " Кількість " – кількість активів одного найменування, що перебувають у матеріальній відповідальності одного працівника;

- " Вартість " – вартість для МШП в експлуатації, що враховують на позабалансовому рахунку, вказівка вартості необов'язково;

- "Строк корисного використання" - вказується в місяцях.

У розділі обліку "Нематеріальні активи (рахунки 12, 133)" дані про залишки нематеріальних активів (НМА) вводяться в спеціальній формі, що автоматично відкривається при додаванні нової або редагуванні існуючого рядка табличної частини. Вся введена інформація виводиться в табличній частині документу.

Дані про НМА вводяться за допомогою електронної форми (рис. 1.5.26):

у шапці форми вибирається нематеріальний актив з відповідного довідника "Нематеріальні активи". Якщо актив відсутній у довіднику, інформацію про нього варто додати, при цьому досить тільки вказати найменування активу;

на закладці "Облікові дані" вводяться дані, необхідні для ведення бухгалтерського обліку НМА:

- рахунок обліку НМА;

- первісна або переоцінена вартість НМА на момент введення залишків;

- рахунок обліку та сума накопиченої амортизації;

- прапорець " Нараховувати амортизацію " заповнюється для НМА, вартість яких амортизується, і не заповнюється для прав постійного користування земельними ділянками;

- спосіб відображення витрат по амортизації вибирається з однойменного довідника і визначає один або кілька рахунків витрат при амортизації НМА, а також аналітику витрат, наприклад, підрозділ, статтю витрат тощо;

- спосіб нарахування амортизації - вибирається один з методів, передбачених П(с)БО "Нематеріальні активи". Залежно від обраного методу, вводиться інформація, необхідна для нарахування амортизації:

- строк корисного використання;

- ліквідаційна вартість;

- передбачуваний обсяг продукції, яка виробляється з використанням НМА (для виробничого методу амортизації); при цьому вводиться той обсяг продукції, що був визначений при розрахунку ставки амортизації для НМА, незалежно від того, скільки продукції вже було вироблено до моменту введення залишків;

- дата уведення НМА в експлуатацію (для методів зменшення залишку, прискореного зменшення залишку та кумулятивного).

Рис. 1.5.26. Вікно форми документу "Введення початкових залишків",

розділ "Нематеріальні активи (рахунки 12, 133)"

На закладці "Облікові дані" організації-платники податку на прибуток уводять дані, необхідні для податкового обліку нематеріальних активів, зокрема, - податкове призначення визначає операції, у яких використовується НМА: що відносяться до господарської або негосподарської діяльності; приймають участь в оподатковуваних або неоподатковуваних ПДВ операціях;

Всі дані закладки "Облікові дані" обов'язкові для заповнення.

На закладці " Загальні відомості " вводиться інформація, що використовується не для ведення регламентованого обліку, а для формування друкованих форм і звітів по НМА. Наприклад, визначається матеріально відповідальна особа, закріплена за нематеріальним активом і дата введення в експлуатацію НМА.

У розділі обліку " Капітальні інвестиції (рахунки 15 (крім 155))" документу "Введення початкових залишків " фіксуються дані про залишки капітальних інвестицій на рахунках 151 – 154 (рис. 1.5.27).

Рис. 1.5.27. Вікно документу "Введення початкових залишків", розділ "Капітальні інвестиції (рахунки 15 (крім 155))

Перед введенням початкових залишків по запасах виробництва усі номенклатурні картки запасів попередньо повинні бути внесені в довідник " Номенклатура ".

Для запасів усіх видів вводиться наступна інформація (рис. 1.5.28):

- рахунок обліку;

- номенклатура;

- склад, на якому перебуває запас;

- кількість і складська собівартість запасів одного найменування;

- дата прибуткування, яку доцільно вказувати, якщо на підприємстві використається метод списання запасів ФІФО. Вказівка дати придбання не є обов'язковою і здійснюється тільки після включення прапорця " Вводити залишки в розрізі дат оприбуткування " (кнопка " Режим введення залишків "). При зазначенні дат оприбуткування, буде вестися відокремлений облік партій запасів, оприбуткованих у різні періоди; і для цього будуть автоматично сформовані документи " Партія (ручний облік)". Якщо дату оприбуткування не зазначити, то всі запаси будуть обліковуватись як ті, що надійшли в день введення початкових залишків.

Рис. 1.5.28. Вікно документу "Введення початкових залишків", розділ "Запаси за собівартістю"

Є особливості при введенні запасів окремих видів.

Для покупних запасів може бути вказаний постачальник. Інформація про постачальника буде корисною, наприклад, для наступного порівняння прибутковості товарів різних постачальників, а також у випадку повернення товарів. Введення інформації про постачальника не є обов'язковим і здійснюється лише після заповнення прапорця " Вводити залишки в розрізі постачальників " (кнопка "Режим введення залишків").

Залишки продукції, виробленої з давальницької сировини (рахунок 234) вводяться так само, як залишки продукції виробленої із власної сировини (рахунок 26). Але для продукції з давальницької сировини не ведеться облік у розрізі складів, тому при введенні залишків відповідно склад не заповнюється.

Для бланків суворої звітності може бути зазначена номінальна ціна, за якою бланки обліковуються на рахунку 08. Для цього в номенклатурній картці бланку повинні бути включені прапорці "Бланк суворої звітності " і " Враховується по номінальній вартості ". У випадку, якщо номінальна ціна не зазначена, бланки обліковуються на рахунку 08 за бухгалтерською собівартістю.

Організації-платники податку на прибуток додатково вводять дані, необхідні для податкового обліку запасів. Тому:

- для запасів всіх видів вводиться податкове призначення, що визначає операції, у яких будуть використовуватися запаси, що відносяться до звичайної господарської або негосподарської діяльності; приймають участь в оподатковуваних або неоподатковуваних ПДВ операціях;

- для покупних запасів (рахунки 20, 22, 28) можуть бути зазначені сума ПДВ, сплаченого при придбанні, і загальна сума витрат на придбання запасів. Обов'язкова вказівка суми витрат на придбання запасів у випадку, якщо при придбанні були нараховані валові витрати, для того, щоб коректно визначити приріст-зменшення запасів. Для запасів, придбаних для негосподарської діяльності або поліпшення основних засобів, суму витрат на придбання рекомендується вказувати, якщо можливо використання цих запасів у господарській діяльності й нарахування валових витрат;

- для запасів власного виробництва (рахунки 26, 25) сума витрат визначається автоматично й дорівнює їхній бухгалтерській собівартості, сума ПДВ не розраховується.

Розділ обліку "Транспортно-заготівельні витрати (200, 2801, 2802)" в документі "Введення початкових залишків" забезпечує введенняданих про залишки транспортно-заготівельних витрат (ТЗВ), що враховують на окремих субрахунках рахунків обліку запасів.

Вводяться залишки ТЗВ по наступних рахунках:

200 "Транспортно-заготівельні витрати (матеріали)" – розподіляються ТЗВ на списання запасів з рахунку 20;

2801 "Транспортно-заготівельні витрати (товари)" – відображуються ТЗВ на придбання товарів, для яких ведеться кількісний облік в оптовій і роздрібній торгівлі, тобто розподіляються ТЗВ на списання товарів з рахунку 28 (крім субрахунку 2822);

2802 "Транспортно-заготівельні витрати (у НТТ по продажній вартості)" – відображуються ТЗВ на придбання товарів у роздріб, для яких ведеться тільки сумовий облік, тобто розподіляються на списання товарів з рахунку 2822.

При введенні залишків на субрахунках 200 і 2801 вказуються номенклатурні групи запасів, придбання яких супроводжувалось транспортно-заготівельними витратами (рис. 1.5.29). Зазначення номенклатурних груп на цих рахунках обов'язкове, тому що ТЗВ, що відносяться до певної номенклатурної групи, розподіляються на списання тільки тих запасів, які відносяться до цієї ж номенклатурної групи. ТЗВ, для яких номенклатурна група не зазначена, розподіляються на списання запасів з "порожньою" номенклатурною групою.

Рис. 1.5.29. Вікно документу "Введення початкових залишків", розділ "Транспортно-заготівельні витрати (рахунки 200, 2801, 2802)

Організації-платники податку на прибуток вводять залишки ТЗВ у розрізі податкових призначень. Реквізит " Податкове призначення " для транспортно-заготівельних витрат визначає, для участі в яких операціях придбані запаси. ТЗВ певного податкового призначення розподіляються на списання запасів того ж податкового призначення.

В документі " Введення початкових залишків " у розділі обліку " Запаси передані (рахунки 206, 283)" вводяться дані про залишки матеріалів у переробці й товарів на комісії. Номенклатурні картки запасів попередньо повинні бути внесені в довідник " Номенклатура".

Для запасів уводиться наступна інформація:

- рахунок обліку;

- номенклатура;

- переробник, якому переданий матеріал, або комісіонер, якому переданий товар;

- договір, у рамках якого переданий запас;

- кількість і собівартість запасів;

- постачальник. Інформація про постачальника може бути корисна, наприклад, для наступного порівняння прибутковості товарів різних постачальників, а також у випадку повернення товарів. Уведення інформації про постачальника не є обов'язковим і здійснюється тільки після заповнення прапорця " Вводити залишки в розрізі постачальників" (кнопка "Режим введення залишків").

Організації-платники податку на прибуток додатково вводять дані в реквізит "Податкове призначення ", необхідні для податкового обліку запасів.

Для покупних запасів можуть бути зазначені сума ПДВ, сплаченого при придбанні, і загальна сума витрат на придбання запасів. Для запасів власного виробництва сума витрат визначається автоматично й дорівнює їхній бухгалтерській собівартості, сума ПДВ вхідного не розраховується.

В документі " Введення початкових залишків " у розділі " Hезавершене виробництво " (рахунки 231 - 233)" вводяться дані про залишки незавершеного виробництва у розрізі виробничих підрозділів і номенклатурних груп. При визначенні обсягу незавершеного виробництва по номенклатурних групах, потрібно пам'ятати, що випуск продукції згодом повинен бути відображений по тим же номенклатурним групам.

Організаціям - платникам податку на прибуток потрібно вказати податкове призначення кожної номенклатурної групи в однойменному довіднику до початку введення залишків.

Залишки коштів у касі підприємства, на банківських рахунках і в дорозі вводяться через рахунки третього розділу з назвою "Грошові кошти (рахунки 30, 31, 333, 334)" (рис. 1.5.30). Організації, що не мають відокремлених підрозділів, залишок наявних коштів у національній валюті вводять одним рядком по рахунку 301, субконто рахунку при цьому не заповнюється.

Рис. 1.5.30. Вікно документу "Введення початкових залишків",

розділ "Грошові кошти (рахунки 30, 31, 333, 334)"

Організації, які мають відокремлені підрозділи, вводять по рахунку 301 залишки в касах головної організації та кожного відокремленого підрозділу. Для того, щоб одержати можливість вести облік грошових коштів у розрізі відокремлених підрозділів, потрібно:

при налаштуванні параметрів обліку встановити прапорець " Інший аналітичний облік" - " Вести аналітичний облік грошових коштів по відокремлених підрозділах";

при формуванні параметрів облікової політики організації встановити прапорець " Вести облік коштів по відокремлених підрозділах ";

заповнити довідник " Відокремлені підрозділи організацій ".

Після цього на рахунку 301 з'являється субконто – " Відокремлений підрозділ". Субконто заповнюється при введенні залишків грошових коштів у касах відокремлених підрозділів. При введенні залишку в касі головної організації субконто залишається порожнім.

Залишки наявних грошових коштів в іноземній валюті (рахунок 302) уводяться в розрізі валют, якщо є потреба, то й у розрізі відокремлених підрозділів. Вказується залишок готівки грошових коштів в іноземній валюті та курс валюти на дату введення залишків. Курси іноземних валют на дату введення залишків рекомендується попередньо ввести в довідник " Валюти ".

Залишки безготівкових коштів на рахунках 311-314 вводяться у розрізі банківських рахунків. Для банківських рахунків в іноземній валюті, як і для готівкових грошових коштів, вводяться залишки в іноземній валюті та курс валюти.

Залишки коштів у дорозі вводяться у розрізі банків, на рахунки яких перераховані грошові кошти, що перебувають в дорозі.

Залишки дебіторської й кредиторської заборгованості в розрахунках з покупцями, постачальниками й іншими контрагентами в національній і іноземній валютах вводяться за допомогою документу "Введення початкових залишків", розділу обліку з назвою "Взаєморозрахунки з контрагентами (рахунки 36, 371, 3771, 3772, 63, 681, 6851, 6852, 643, 644, ПДВ)".

Обов'язковим документом в обліку взаєморозрахунків є договір з контрагентом. Форма документу " Введення початкових залишків" для розділу " Взаєморозрахунки з контрагентами" представлена на рис. 1.5.31.

Рис. 1.5.31. Вікно документа "Введення початкових залишків",

розділ "Взаєморозрахунки з контрагентами"

Інформація про контрагентів і договори з ними повинна бути внесена у відповідні довідники. Для кожного договору з контрагентом вноситься наступна інформація:

"Вид заборгованості" - дебіторська або кредиторська заборгованість;

"Сума боргу" - у валюті договору, а також курс цієї валюти на дату введення залишків. Для договорів в іноземній валюті також заповнюється реквізит " Сума боргу" як сума в національній валюті;

"Рахунок" - вказується той рахунок обліку заборгованості, на якому враховується сформована заборгованість, автоматичне виділення авансів не виконується; наприклад, для обліку авансу, що надійшов від покупця, вказується рахунок 681, а не 36;

"Документ розрахунків" - зазначається, якщо за договором ведеться облік за документами розрахунку. При введенні початкових залишків документ розрахунків може бути визначений одним зі способів:

1) вказується "Документ розрахунків із контрагентами (ручне введення)", що спеціально сформований для введення по ньому залишків. При погашенні заборгованості буде зазначений той же документ розрахунків;

2) документ розрахунків не вказується, якщо документом розрахунків виступає сам документ " Введення початкових залишків ". Він теж буде зазначений при погашенні заборгованості;

"Тип контрагента" - вказується, якщо сформована заборгованість у результаті операцій купівлі або продажу товарів (робіт, послуг):

- для договорів з покупцями й постачальниками завжди вказується відповідний тип;

- комісіонер - виступає як покупець, якщо реєструється заборгованість за реалізовані йому товари, і як постачальник, якщо реєструється заборгованість по нарахованій комісійній винагороді;

- комітент - виступає як постачальник, якщо реєструється заборгованість за реалізовані товари, і як покупець, якщо реєструється заборгованість по нарахованій комісійній винагороді;

- для договорів з іншими контрагентами тип контрагента не має значення;

"Вид розрахунків" може приймати значення:

- вид " розрахунки " вказується, якщо заборгованість сформована в результаті операції купівлі-продажу або передоплати, що надійшла;

- вид "повернення " вказується, якщо заборгованість сформована в результаті повернення товарів або оплати за товари, що підлягають поверненню.

Організації-платники податку на прибуток додатково вводять дані, необхідні для податкового обліку заборгованості:

"Розрахунки за тару" - прапорець вмикається, якщо заборгованість сформована в результаті передачі зворотної тари або внесення за неї застави;

"Немає ПН" - прапорець вмикається, як правило, при розрахунках з постачальниками у випадку, якщо від них на момент введення залишків не надійшла податкова накладна на поставлені товари або за отриману передоплату. В окремих випадках прапорець може вмикатись при розрахунках з покупцями, з якими укладено угоди, але за якими не виписані податкові накладні;

"Взаєморозрахунки закриті" - не отримана (не виписана) податкова накладна може бути у двох випадках:

1) угода завершена, здійснене відвантаження (поставка), є оплата, немає тільки податкової накладної. Прапорець "В заєморозрахунки закриті " заповнюється;

2) угода не завершена, відбулась тільки перша подія. Прапорець не заповнюється;

" Податкове призначення " - точна вказівка податкових реквізитів потрібна у випадку, якщо фіксується передоплата, що надійшла за договором, який передбачає складний податковий облік. У такому випадку, для коректного закриття операції в податковому обліку при реєстрації відвантаження (поставки) потрібно буде вказати те ж саме податкове призначення й ту ж статтю.

У розділі " Взаєморозрахунки з підзвітними особами (рахунки 372)" документу "Введення початкових залишків" вводяться залишки розрахунків з підзвітними особами в національній та іноземній валютах.

Дебетовий залишок по рахунку вводиться як значення реквізиту " Заборгованість підзвітної особи у валюті авансу", кредитовий залишок – як значення реквізиту " Заборгованість перед підзвітною особою у валюті звіту ".

Одночасно в обох реквізитах вказувати суму залишку не можна.

При введенні залишків розрахунків з підзвітними особами в іноземній валюті (рахунок 3722) вказується валюта й курс валюти на дату уведення залишків. Курси іноземних валют на дату введення залишків рекомендується попередньо ввести в довідник " Валюти ".

Розділ обліку "Зарплата й відрахування (рахунки 65, 66)" документу "Введення початкових залишків" забезпечує відображення наявних залишків розрахунків за страхуванням і заборгованостей по заробітній платі.При веденні заборгованості по заробітній платі, потрібно враховувати, що дебіторська заборгованість за рахунком 661 " Розрахунки по заробітній платі" вказується зі знаком "мінус".

При відображенні залишків по депонентах на 662 " Розрахунки по депонентах " потрібно вказати відомість по який зазначений депонент відображений в обліку. Якщо відомість відсутня, то її потрібно створити, але заповнювати й проводити її при введенні залишків не треба.

У реквізиті "Місяць нарахування" потрібно вказати період, за який була нарахована заробітна плата. Слід враховувати, що якщо заборгованість по розрахункам із працівником утворилася за кілька місяців, залишок потрібно вводити окремо за кожен місяць нарахування.

При введенні залишків розрахунків за депонованими сумами вказувати місяць нарахування не потрібно.

Системою "1С: Підприємство" не включеним в окремий розділ є введення залишків по рахунку обліку 40 "Статутний капітал", По даному рахунку інформація вводиться за допомогою форми " Інші рахунки бухгалтерського обліку" документу "Введення початкових залишків" (рис. 1.5.32).

Рис. 1.5.32. Вікно документу "Введення початкових залишків",

розділ "Інші рахунки бухгалтерського обліку"

У табличній частині даного документу потрібно вибрати рахунок бухгалтерського обліку, заповнити значення субконто, вказати кількість (якщо необхідно) і суму.

Таким же чином може вводитися інформація про активні й пасивні рахунки й залишки можуть бути як дебетовими так і кредитовими, суму залишку варто вказувати в такий спосіб:

"Залишок по дебету" - варто заповнювати, якщо залишок дебетовий;

"Залишок по кредиту" - варто заповнювати, якщо залишок кредитовий.

Одночасно в обох колонках вказувати суму залишку не можна.

Стовпчик "Кількість" доступний для редагування тільки якщо по обраному рахунку ведеться кількісний облік.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 10629 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.026 с)...