Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Марк Аврелій



Особливість бізнесової діяльності полягає в тому, що в су­часних економічних умовах зазвичай не буває ситуацій, за яких фірма не має дебіторської заборгованості, що є результатом купівлі-продажу, отримання послуг, відвантаження продук­ції, попередньої оплати тощо. Звичайно, сама по собі дебітор­ська заборгованість не є серйозною небезпекою чи загрозою, однак складність полягає у ставленні до заборгованості дебіто­ра (боржника).

Якщо поведінка боржника свідчить про його небажання ви­конувати власні боргові зобов’язання, то звертатися по допомогу до атлетично сформованих хлопців означає остаточну втрату грошей (боргу), а можливо, й виникнення у кредитора відно­син із працівниками установ виконання покарань. Зважаючи на це, варто врахувати специфіку вітчизняного законодавства та практику цивілізованого вирішення проблем дебіторської заборгованості фірми та окремих громадян.

Насамперед керівнику фірми треба переконатися в юридич­ному існуванні заборгованості та боржника. Якщо серед фізич­них осіб заборгованість виникає на рівні передачі грошової су­ми чи матеріальних активів, то на рівні фірми такий перехід права власності на матеріальні чи фінансові ресурси зазвичай має відображення в документах бухгалтерського обліку і звіт­ності. Саме тому юридично значущими документами, що засвідчують факт дебіторської заборгованості фірми, є:

– акт звірки дебіторської заборгованості;

— гарантійне зобов’язання;

— вексель тощо.

Наступним кроком є проведення заходів, пов’язаних зі зби­ранням інформації про дебітора (боржника), що передбачає отримання відомостей про:

— наявність у боржника нерухомості, що засвідчується да­ними бюро технічної інвентаризації та реєстрації права влас­ності на об’єкти нерухомого майна;

— наявність у боржника автотранспорту, – через базу да­них ДАІ шляхом встановлення особистих стосунків з її праців­никами, або ж із бази даних, що продаються на розкладках;

— наявність у боржника іншої нерухомості;

— прикмети боржника, стиль його життя, сімейний стан, життєві цінності, авторитет, репутацію та інші відомості, які можна отримати від сусідів, колишніх партнерів, колег дебіто­ра (боржника);

— зв’язки дебітора з представниками судових і правоохо­ронних органів, органів державної влади, а також із криміналь­ними елементами;

— наявність кредиторської заборгованості у боржника пе­ред іншими кредиторами.

Важливо лише зазначити, що збирати вказані відомості потрібно з дотриманням вимог чинного законодавства і заходів безпеки, інакше значущість цих відомостей буде мізерною, біль­ше того, цими діями можна скомпрометувати себе і стати об’єк­том переслідування з боку дебітора (боржника).

Може виникнути питання: навіщо збирати ці відомості про боржника? Відповідь проста: треба визначити слабкі і сильні сторони дебітора, тобто варто з’ясувати для себе, чого він боїться і що він цінує понад усе. Така інформація є досить важливою, ад­же незалежно від соціального і майнового рівня, займаної поса­ди, рівня і кількості зв’язків, людей, які нічого і нікого не боять­ся не буває, адже страх є фізіологічною особливістю людини.

Отже, кожна людина чогось (більше чи менше) боїться, і са­ме залежно від того, чого найбільше боїться дебітор (боржник), потрібно сформулювати реальну для нього загрозу. Варто відра­зу ж застерегти, що загрозу не кримінальну, а таку, що є законно обумовленою, і при цьому саме така загроза стимулюватиме дебітора до виконання ним боргового зобов’язання. А тому всі

подальші заходи щодо впливу на дебітора повинні бути спря­мовані на реалізацію загрози для нього, однак ще раз варто повторитися, що загроза дебітору не повинна носити кримі­нальний характер, але вона має бути для нього обов’язково значущою. Це означає, що за умови її здійснення, інтереси де­бітора (боржника) постраждають на значно більшу суму, ніж сума боргу.

Прикладом може служити випадок, коли один із підприєм­ців, отримавши під реалізацію будівельні матеріали не зміг роз­рахуватися з постачальником, оскільки склад, де зберігалися будматеріали, було обікрадено. Вважаючи, що це його звільняє від виконання власних зобов’язань, підприємець категорично відмовився платити за викрадений товар, мотивуючи це тим, що він і так серйозно фінансово постраждав. На пропозицію кредитора відкласти на розумний термін сплату боргу, він від­повів рішучою відмовою, стверджуючи, що в його діях умислу немає, а відтак міліції він не боїться, господарський суд йому – іграшки, оскільки на його фірмі активів немає, порожній роз­рахунковий рахунок теж можуть арештовувати, а його особис­те майно стягнути законним шляхом неможливо. Більше того, він пригрозив: якщо до нього застосовуватимуться інші про­типравні методи, він одразу ж звернеться до правоохоронців із заявою про вимагання і погрози розправою.

Фірма-кредитор повелася досить грамотно. З позовом до су­ду звертатися не стала, розуміючи низьку ефективність цього способу в даному випадку, як до речі, і не зверталася по допомо­гу до хлопців-атлетів. Усі зусилля були спрямовані на збирання та аналіз інформації про боржника. І як виявилося, боржник дуже пізно одружився на жінці, яку вельми кохає (до речі, вона тримає свою перукарню і магазин), має доньку-студентку (ве­лику боягузку), сам є дуже недовірливий, амбіційний, збира­ється балотуватися на чергових виборах до районної ради і бага­то чого іншого.

Коли всю інформацію було зібрано й проаналізовано – настав час «X». Раптом, до місцевого торгового відділу адмініст­рації посипалися скарги на дуже погане обслуговування в перу­карні дружини. До місцевої санепідемстанції – скарги про огидну якість продуктів її ж магазину, а до податкової – шквал заяв про те, що й там і там не видають касових чеків.

Далі більше. До доньки-студентки в електричці підсідають одні й ті самі молодики не зовсім охайної зовнішності і просто мовчать, дивлячись на дівчину, як удав на кролика. Звернення до міліції з цього приводу нічого не дають – нічого протиправ­ного не коїться, а хлопці, незважаючи на свій моторошнуватий зовнішній вигляд, виявляються юридично підкованими й ма­ють адвоката, що готовий прибути будь-куди за першим теле­фонним дзвінком.

З наближенням дня виборів місцевій пресі стає відомим факт непорядної ділової поведінки цього кандидата в депута­ти, що відразу ж відзеркалюється в серії відповідних статей.

Саме в цей гострий момент представник кредитора зустрі­чається з дебітором і пропонує йому на вибір два варіанти: пер­ший – дебітор все ж таки виконує свої зобов’язання і борг, з урахуванням штрафних санкцій, повертає; другий – кошмар, що має місце, триває, він тільки доповнюється заявою до мілі­ції про факт злісного ухилення від виконання кредитного зо­бов’язання; позовом до господарського суду; зверненням через місцеву і центральну пресу до інших кредиторів і ділових парт­нерів боржника; розміщенням від імені кредитора на правах реклами звернення до виборців про ділову некоректність їх кандидата в депутати; проведення «роз’яснювальної» бесіди з дружиною на тему її подальших бізнесових проблем та їх зв’язку з аморальною поведінкою чоловіка та іншим посилен­ням існуючого впливу. Як результат – борг було повернуто впродовж доби. Варто зазначити, що кредитор жодного разу не порушив норми закону, але умудрився створити нестерпні і в перспективі досить небезпечні для боржника умови.

Відносини з дебітором мають бути максимально формалізо­ваними, стосуватися тільки питань, пов’язаних із борговими зобов’язаннями останнього. Крім цього, варто всіляко уникати зустрічей з боржником без свідків, адже будь-яка бесіда з ним дає серйозні переваги дебітору, а саме: право стверджувати, що документи ним підписані під тиском, що йому погрожували, що його катували тощо. Причому боржник може фантазувати навіть на рівні теоретично можливих комбінацій, а його заяви добросовісно прийматимуть правоохоронні органи. Тому важ­ливо прораховувати кожен крок і кожне слово, що має стосу­нок до дебітора.

Корисно також враховувати, що вітчизняне законодавст­во передбачає право купівлі-продажу чи інших угод із борго­вими зобов’язаннями, тобто не виключена ситуація, коли у виконанні боргових зобов’язань буде зацікавлений інший суб’єкт.

Практика виконання боргових зобов’язань свідчить і про ймовірну можливість зіткнення з «дахом» боржника, більше того, буває так, що проблема боргового зобов’язання змодельована саме «дахом» боржника, тим часом як сам боржник може розраховувати максимум на 20% суми боргового зобов’язання. У такий спосіб боржник може відпрацьовувати перед посеред­никами старі борги, або ж це є способом зекономити на боргах. У такому разі варто виявляти особливу обережність у стосун­ках із дебітором, оскільки його політика спрямована не лише на пасивне невиконання зобов’язань, а й на пошук компромату, який дасть змогу забути про борги.

Особливо обережним треба бути при отриманні грошей, адже саме на цьому етапі боргових відносин дебітор може карди­нально змінити хід справи, якщо він заздалегідь написав заяву до міліції про факт вимагання. Тому краще за все отримати ці гроші у безготівковій формі, надавши дебітору реквізити бан­ківського рахунку.

Суттєво зменшить ризик проблем у стосунках із дебітором проведення зустрічей з ним у себе в офісі, або ж незапланованих заздалегідь з ним місцях і не в обговорений час. Доцільним є також проведення попереднього огляду боржника з метою ви­явлення апаратури звукозапису або радіопередачі. У такий спосіб стає можливим переконатися хто перед вами, «криса» чи просто боржник, а також здобути психологічну перевагу пе­ред боржником, демонструючи перед ним свою впевненість і спрямованість отримати борг будь-якою ціною, дотримую­чись обережності і передбачливості.

Якщо ж апаратуру все ж виявлено, то розбивати її об голо­ву дебітору не варто, доцільніше покласти її на стіл поруч зі своєю апаратурою і демонстративно приступити до перегово­рів. Цим можна переконати боржника, що йти всупереч зако­ну ви не збираєтеся, а відтак боятися запису переговорів нічо­го. Тим часом виявлення у боржника апаратури свідчить про його задуману підлість, тобто намагання спровокувати вас до застосування фізичної сили чи інших протиправних заходів і з такими даними звернутися до правоохоронців. У такому разі думати про порядність дебітора вже не варто і розійтися «безконфліктно» не вдасться, а тому треба сміливо використовува­ти всі свої можливості і ресурси щодо «переконання» дебітора в доцільності виконання його боргових зобов’язань, адже не тільки закон, але й етика будуть на вашій стороні.

Розділ 7. ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА ПІДПРИЄМСТВА (ФІРМИ)





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 289 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...