Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Слово вчителя. Вода — найбільш поширена і найдивовижніша речовина на Зем лі



Вода — найбільш поширена і найдивовижніша речовина на Зем лі. Вода є всюди: в повітрі, у ґрунті, в океанах, озерах, річках, морях, болотах. Більше половини земної поверхні вкрито водою. Займає вода 3/4 поверхні Землі. У товстому шарі повітря, що суцільною оболоп кою огортає всю земну кулю, є багато води у вигляді пари й хмар. Води входить до складу всіх живих організмів. Більше половини людський > організму становить вода. Якщо ваша маса становить 26 кг, то в нпг 20 кг води і лише 6 кг твердих речовин. Майже 2/3 нашого тіла ста

новить вода. Вона входить до складу крові, яка розносить по всьому організму поживні речовини. А в організмах рослин води ще більше. У цьому можна переконатися, якщо, наприклад, вичавити сік із на­тертого на тертці яблука.

У природі вода перебуває у трьох станах: рідкому, твердому (сніг, лід) та газоподібному (у вигляді пари). Як же вода переходить з одного стану В інший? Якщо стане холодно, тобто температура повітря буде нижча від О °С, то вода переходить із рідкого стану у твердий (сніг, лід). Сніг і лід починають розтавати при температурі О °С. А якщо її палити в посудину, то за день або два її зовсім не стане або залишить­ся дуже мало. Вода випарувалася під дією Сонця і повітря, тобто пере-йшла із рідкого стану в газоподібний. Під впливом Сонця з поверхонь річок, озер, морів, океанів, суходолу, рослин постійно випаровується нода. Водяна пара легка, вона піднімається над землею. У повітрі во­дяна пара охолоджується і перетворюється на дрібні краплі води або на кристалики льоду. З них утворюються хмари. Вітер їх переганяє з од­ного місця в інше. Влітку з хмар іде дощ, інколи — град, а взимку — см і І'. Після дощу або навесні після танення снігу частина води просо-•Іусться в землю, частина випаровується, частина її потрапляє в річки, м<)|>я й океани. Звідти вона випаровується в повітря. Це випаровування ^причиняє опади. З водяної пари утворюються хмари. І знову іде дощ, ті падає сніг. Вода у природі постійно рухається. Перехід води з одно­го стану в інший і переміщення її в природі називається кругообігом.

Доки на Землі існує вода, а над Землею — Сонце, існуватиме мииіфовування крапельок, скупчення їх у хмари і повернення назад v Іш гляді дощу або снігу, тобто відбувається кругообіг води у природі.

Якщо воду поставити на вогонь, то при температурі 100 °С вона її мить. @

Й 2. Бесіда.

- Чи має вода запах, колір, чи вона прозора? (Водапрозора
І'іііинн без запаху і кольору.)

- Чи має вода якусь форму? (Рідка вода текуча, вона набуває
ні/ тієї посудини, в яку її наливають.)

Ллє це не всі властивості води. Вода — найголовніший розчин-І Іл:<<умлі, тобто може розчиняти в собі багато різних речовин. Щоб І о матися в цьому, проведемо досліди.

І. Проведення дослідів.

Дослід 1. Насиплемо у склянку з водою ложку цукру і розміша-НІ,о иідбулося із цукром? Куди він зник? (Цукор не зник, ароз-І І/ поді.)

Дослід 2. Насиплемо у склянку з водою ложку борошна. Чи роз­чинилося воно? (Борошно не розчинилося у воді. Це видно з того, що вода стала каламутною, а згодом борошно осіло на дно.)

Отже, вода може розчиняти різноманітні речовини. Тоді утво­рюється розчин.

Ми вже знаємо, що вода не має смаку. Але чи можна порівняти воду з водопровідного крана з родою із джерела чи криниці? Вода і; джерела видається смачнішою. То в чому ж причина? Справа в тому що смаку не має лише чиста вода — дистильована вода, яку добуваюті у лабораторіях. У природі ж чистої води немає. Коли вода тече по по верхні Землі або просочується в ґрунт і гірські породи, вона частко во розчиняє і вимиває з них окремі речовини. Від розчинених у вод твердих речовин і газів залежить її смак. Ось чому вода в кожній кри ниці чи джерелі має свій смак.

0 4.Фізкультхвилинка (за вибором учителя).

IV.

0 1. Робота з підручником.

- Опрацювання розділу «Які незвичайні властивості має зви чайна вода?» (с. 10-12).

0 2. Робота в зошиті.

Вправа 1 (с. 2).

0 3. Гра «Закінчи речення».

Тверда вода — це...

Газоподібна вода — це...

Щоб перетворити лід чи сніг на рідку воду, їх потрібно...

Якщо воду заморозити, вона стане...

Якщо воду нагріти, вона стане...

Водяна пара переходить у рідкий стан, якщо її...

V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1. Опрацювати розділ у підручнику (с. 10-12).

2. Дати відповіді на запитання і виконати завдання (с. 12).

3. Виконати вправи 2—4 (с. 3).

4. Індивідуальне завдання: підготувати відомості для гри «Хви-
линка-цікавинка».

VI. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

0 1. Бесіда.

- У яких станах перебуває вода?

— Перелічіть властивості води.

- Чи є в природі чиста вода? Чому?

- Що таке розчин?

— Що таке розчинник?

- Що таке випаровування?

- Як ви розумієте вислів Водавічна мандрівниця?

- Яка сила змушує воду рухатися?

0 2. Читання вірша.

Отже, вода три стани має.

В газоподібному — літає:

Ось уяви: із самовара

Гаряча з свистом рветься пара,

Та тільки пару остуди —

Враз стане краплею води;

В рідкому — вже перетікає,

З високих гір мерщій тікає,

Збігає з пагорбів в долини

І до морів широких лине.

А ще й турбіни оберта

На гідростанціях вода!

Коли вода в твердому стані —

Це сніг і лід при замерзанні.

На полюсах Землі холодних

Лежать запаси снігу й льоду.

Від них також залежить дуже

Наш звичний клімат, юний друже.

Інтернету) - Про які стани води йдеться у вірші? (Рідкий, твердий, газо-





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 378 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...