Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вступне слово вчителя



УРОК З


Тема.

Катерина Перелісна «Осінні танці».

Мета: збагачувати словниковий запас, удосконалювати навички виразного читання; учити дітей аналізувати твори; розвивати пізнавальний інтерес, образне мислення, мовлен­ня дітей, уяву, спостережливість, уміння спостерігати за природою; виховувати любов до природи, естетичні почуття.

Обладнання: малюнки осінньої тематики, сопілка, аудіозапис «Осінньої пісні» П. І. Чайковського з циклу «Пори року». @

«Хід уроку І. ОРГАНІЗАЦІЯ КЛАСУ

II. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ, 0 1. Зачитування учнями ознак осені, які вони помітили. 02. Перевірка виконання вправи в робочому зошиті.

!!!•мотивація навчальної діяльності

0 Відгадування загадки з елементами бесіди.

У лірах, гаях блукає, Жовті шати одягає. Золотисту стелить постіль — Жде сестрицю білу в гості. В. Кравчук

- Про яку пору» року йдеться в загадці?
— Які слова ста.гіи підказкою?

- Яку сестрицю Чекає в гості'осінь?

IV. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ ТА МЕТИ УРОКУ

На уроці ми будемо спостерігати за осінніми танцями з вірша Катерини Перелісної. Саме таку чудову назву має твір поетеси. Бу­демо вчитися виразно читати вірш, розповідати за ілюстрацією, ма­лювати словесні картини осені.

у. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

0 1. Робота з правилом «Вчися працювати з підручником» (с. 7).

Продовжимо працювати з підручником «Літературне читання».

а) Читання правил роботи з підручником учителем із.пояснен­
нями до кожного правила.

б) Читання правил учнями (по одному правилу кожним учнем)
«ланцюжком».

в) Запитання до учнів.

- Що таке зміст книжки? Чи знаєте ви, де він знаходиться?

- Що таке заголовок твору?

- Чи є якісь відомрсті про книгу на форзаці? Що таке форзац?

Вступне слово вчителя.

Осінь — унікальна пора року. Після бурхливого літнього росту розвиток рослин уповільнюється. Відчуваючи швидке наближення холодної зими, вони віддають природі'й людині всю свою пишність І неповторну красу. Зелене листя дерев забарвлюється в усі відтінки І.овтого та червоного. За листям, що поволі опадає з осінніх дерев, можна спостерігати годинами. Укриваючи всю землю навколо дерев, чі-іпііє листя утворює різнокольоровий килим, гуляти по ньому -

• І к> задоволення. Часті осінні дощі змивають увесь літній пил, осіннє І н ніітря — чисте і наповнене свіжістю. Передзимове згасання природи п.м.І- поволі, й коли дерева стоять уже зовсім голі, тільки вічнозелений І шіопліт і газони нагадують про те, що в природі існує зелений ко­пр, (/[емонстрація ілюстрацій осінньої тематики.) Й 3. Розповідь учителя про життєвий і творчий шлях К. Перелісної.

Катерина Перелісна — українська поетеса й письменниця, ав-

' • > р І.: І * І; І гаТЬОХ ТВОрІВ ДЛЯ ДІТЄЙ.

11 а родилась Катерина 1902 року в Харкові. Навчалася в Харків-п гімназії ім. Б. Грінченка, у якій викладали кращі харківські Іїп істи. На заняттях літературного гуртка чимало уваги приділя-І р.пигі.кій народній творчості, зокрема, пісні.

Молода Катерина займалась письменницькою та педагогічною діяльністю, була редакторкою українських книг. Пізніше вона була вимушена емігрувати до Північної Америки. Катерина Переліска збе­регла свій талант письменниці й на чужині продовжувала писати для дітей. Вона переймалась тим, щоб діти української діаспори, відірва­ні від своєї рідної мови, учили її та не забували.

0 4. Опрацювання вірша К. Перелісної «Осінні танці» (с. 7-8, підручник).

а) Виразне читання вірша вчителем.

б) Читання вірша учнями мовчки.

в) Виразне читання віріїїа учнями вголос «ланцюжком».

г) Перевірка розуміння змісту прочитаного за запитаннями
в підручнику с. 8. •

- Які дерева згадано у вірші?

- Чому не танцювали жоржини?

- Як зображено вітер на малюнку (с. 7)?

- Який настрій передає цей малюнок?

- А чи знаєте ви, який вигляд має сопілка? Зімітуйте гру на
сопілці. (Демонстрація сопілки.)

Історична довідка. Сопілка — народний духовий музичний ін­струмент. Виготовляється з калини, бузини, ліщини, очерету тощо. Довжина 30-40 см, у нижньому кінці просвердлюють 5-6 дірочок.

Сопілка зустрічається в усіх народів світу, тільки по-різному нази­вається. В Україні вона стала національним інструментом, їй, як і скрип­ці, належить велика роль у становленні й розвитку народної інструмен­тальної музики. На Поділлі сопілку називають ще дудкою або дудочкою, а виконавця на ній — дудариком. Маленька сопілочка й тепер, як і ко­лись, залишається улюбленим інструментом українського народу.

0 5. Робота з картиною Йосипа Бокшая «Золота осінь» (с. 8, підручник).

- Якими фарбами передано красу природи?

- Який настрій створює картина?

(Слухання аудіозапису «Осінньої пісні» П. І. Чайковського з циклу «Порироку», імітація рухами осіннього танцю). @

В б.Фізкультхвилинка.


УРОК № 1


Тема. Мета:

Обладнання:


Різноманітність природи. Пізнання природи людиною

закріпити поняття природа, нежива природа, жива природа, формувати уяв­лення про моральну, естетичну, пізнавальну, валеологічну, практичну цінність природи для людей; розвивати вміння розрізняти предмети живої та неживої природи та предмети, зроблені людьми; формувати вміння робити схематичні записи (моделювати), спостерігати за живою і неживою природою; виховувати почуття відповідальності за природу рідного краю, країни, прагнення берегти, примножувати, охороняти її.

ілюстрації із зображенням об'єктів живої та неживої природи; мікроскоп, зо­браження телескопа, гномона, спідометра, калібру та ін., таблиці та схеми, ч


І. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ УЧНІВ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Природознавство дає нам багато цікавої інформації про світ, що нас оточує. На цих уроках ви будете дізнаватись, які багатства захо­вані під землею, куди мандрує вода, для чого і від чого потрібно охо­роняти річки та озера, почуєте різноманітні цікаві історії про тварин

!!• П.9.Ш9.МЛЕ.!1Н.?. Т.Е.М.И.й. МІ™ у..р.9^.у.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 435 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...