Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 5. Виконання бюджетів



3. Платіжна система виконання бюджету.

4. Виконання бюджетів за доходами.

5. Виконання бюджетів за видатками.

1. Платіжна система (ПС) - це сукупність організаційних, технічних і програмних засобів, що забезпечує переказ грошей із дотриманням установлених правил та принципів.

Із 1 січня 1994 р. в Україні функціонує оперативна, ефективна і надійна внутрішньодержавна ПС – система електронних платежів (СЕП) НБУ, яка нині доповнена системою термінових переказів (СТП) НБУ. Роль платіжної організації в СЕП виконує НБУ, який свого часу ініціював та організував її створення. СЕП НБУ забезпечує здійснення розрахунків в електронній формі між банками як за дорученням клієнтів, так і за зобов'язаннями банків на всій території України.

Безготівкові розрахунки можуть забезпечуватися також внутрішньобанківською платіжною системою (ВПС), комбінацією систем ВПС і СЕП, міжнародними системами електронних розрахунків та кореспондентськими відносинами банків.

Розрахункові операції з бюджетними коштами мають, як правило, безготівковий характер, тому надзвичайно важливо забезпечити їх оперативність і надійність. Ця проблема розв'язалася з отриманням Державним казначейством України статусу члена СЕП НБУ (2001 рік). Для акумулювання бюджетних коштів, їх оперативного розподілу та використання, забезпечення інформації про здійснені операції та ефективного управління бюджетними коштами ДКУ відкритий єдиний казначейський рахунок. ЄКР об'єднує кошти субрахунків, відкритих у ДКУ його територіальним управлінням, і є одночасно кореспондентським рахунком ДКУ в НБУ.

Для виконання операцій у СЕП у регіональних розрахун­кових палатах (РРП) НБУ відкриває технічні рахунки ДКУ та його територіальним управлінням (ТУДК), а на балансі ДКУ - субрахунки ТУДК. Операції, проведені через СЕП, відображаються як на технічних рахунках, так і на ЄКР ДКУ і субрахунках ТУДК. Оперативну й достовірну інформацію про стан ЄКР та здійснені бюджетні операції ДКУ отримує шляхом складання щоденного оборотно-сальдового балансу.

Ефективне функціонування ВПС ДКУ вимагає наявності рахунків, які відкриваються розпорядникам бюджетних коштів та іншим клієнтам, що, згідно з вимогами чинного законодавства, обслуговуються в ДКУ. Всі рахунки відкриваються на балансі ДКУ у відповідності з Планом рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів та Порядком відкриття рахунків у національній валюті в органах ДКУ.

У ДКУ і його територіальних органах клієнтам відкриваються бюджетні та не бюджетні рахунки. За бюджетними рахунками проводяться зарахування надходжень до бюджетів, операції з бюджетними коштами, обслуговуються боргові зобов'язання, здійснюються видатки та операції з фінансування бюджетів. Ці рахунки відкриваються (перевідкриваються) щорічно з початком нового бюджетного року.

Відкриття інших бюджетних рахунків структурним підрозділам ДКУ для зарахування надходжень здійснюється за службовими записками керівників цих підрозділів. В особових справах зберігаються службові записки й зразки підписів керівника (заступника) структурного підрозділу. Казначейство інформує заявників та органи ДПС про відкриті рахунки.

Бюджетні рахунки відкриваються структурним підрозділам щорічно на початок нового бюджетного періоду. Підрозділи, яким особові справи вже заведені в минулі бюджетні періоди, подають необхідні документи лише в разі внесення змін до них. На кожний структурний підрозділ формується особова справа.

Бюджетні рахунки для операцій клієнтів із бюджетними коштами поділяються на реєстраційні, спеціальні реєстраційні рахунки розпорядників коштів та рахунки одержувачів коштів. Відкриваються вони за кодами бюджетної класифікації видатків для обліку операцій з виконання: перші - загального, другі - спеціального фонду кошторисів, треті - плану використання бюджетних коштів. Небюджетні рахунки відкриваються підприємствам, установам, організаціям для здійснення та обліку операцій, що не належать до операцій із виконання бюджетів.

Органи ДКУ забезпечують виконання клієнтських операцій на підставі відповідних договорів із розпорядниками коштів про розрахунково-касове обслуговування, що укладаються при відкритті рахунків з одночасним визначенням та доведенням лімітів залишку готівки в їхніх касах.

Для відкриття бюджетних рахунків розпорядники бюджетних коштів подають до органу ДКУ заяву про відкриття рахунків установленого зразка за підписом керівника та головного бухгалтера; копію довідки про включення до Єдиного Державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ); копію належним чином зареєстрованого Статуту (Положення); копію документа, що підтверджує довідку податкової інспекції про взяття клієнта на податковий облік; картку зі зразками підписів та відтиском печатки у двох примірниках, завірених нотаріально або вищестоящою організацією; довідку-повідомлення про реєстрацію в органах Пенсійного фонду; документ, що підтверджує повідомлення про реєстрацію клієнта як платника соціальних страхових внесків; затверджений кошторис розпорядника бюджетних коштів. Одержувач коштів замість кошторису подає план використання бюджетних коштів.

За кожним клієнтом у органі ДКУ формуються особові справи, в яких зберігаються всі вищезазначені документи. Якщо в минулі бюджетні періоди такі справи клієнтів вже були заведені, останні подають затверджені кошториси (плани використання) бюджетних коштів на відповідний рік і документи, в яких відбулися зміни.

Працівник Казначейства, який відповідає за формування особових справ, перевіряє документи, подані уповноваженими особами, які повинні мати при собі паспорт (документ, що його замінює), та робить копії сторінок паспорта й довідки про ідентифікаційний код цієї особи.

До отримання Казначейством повідомлення від податкового органу про взяття рахунка на облік здійснюються лише операції із зарахування коштів, після отримання повідомлення - операцій за видатками.

Процедури та необхідні документи для відкриття небюджетних рахунків підприємствам, установам, організаціям Практично повністю збігаються із вищеописаними для бюджетних рахунків.

Всі відкриті рахунки підлягають реєстрації в книзі відкритих рахунків, яка ведеться в розрізі балансових рахунків четвертого порядку. При цьому вказується номер балансового та номер особового рахунка, код і найменування контрагента, дата відкриття та закриття рахунка.

Відповідальність за правильність відкриття та ведення рахунків покладається на орган Казначейства, на балансі якого відкрито цей рахунок. Головний бухгалтер контролює і несе відповідальність за правильність відкриття аналітичних рахунків, що забезпечують відображення в обліку операцій із виконання бюджетів. Бюджетні рахунки, відкриті в поточному бюджетному періоді, закриваються не пізніше 31 грудня. За виняткових обставин Міністр фінансів може визначити інший термін закриття рахунків, який повинен настати не пізніше як через п'ять робочих днів після закінчення бюджетного періоду.

Рахунки за надходженнями закриваються на підставі заяв відповідних структурних підрозділів ДКУ. Рахунки роз­порядників коштів закриваються при реорганізації установи, зміні назви, організаційно-правової форми на підставі заяви власника рахунка або рішення органу, уповноваженого ліквідувати або реорганізувати установу. Залишок коштів на рахунку за платіжним дорученням власника перераховується на інший рахунок, відкритий цією установою, якщо інше не передбачено законодавством.

Особова справа за рахунком зберігається 5 років після закриття рахунка. Відповідальність за правильність відкриття та закриття рахунків несе головний бухгалтер (його заступник) органу ДКУ, на балансі якого відкрито та закрито ці рахунки.

2. Визначальну роль в організації виконання бюджетів відіграють органи Міністерства фінансів, ДКУ, ДПС, Держмиткому та інші. Саме Мінфін у місячний термін після затвердження бюджету складає розпис Державного бюджету, який містить річний та помісячний розписи доходів, фінансування й асигнувань. Причому помісячний розпис спеціального фонду (виділений у 2000 році і включає позабюджетні кошти розпорядників коштів) не складається.

Ці розписи складаються за кодами бюджетної класифікації доходів та видатків і лежать в основі виконання будь-якого бюджету.

Доходи Державного та місцевих бюджетів формуються у відповідності з бюджетним та податковим законодавством України. Бюджетний Кодекс, Закон про Державний бюджет, рішення органів місцевого самоврядування регламентують доходні джерела бюджетів та їх розмежування між бюджетами різних рівнів.

Кожне бюджетне надходження має свій код бюджетної класифікації доходів, ключ та символ звітності банку, які входять у код (номер) доходного рахунка. За кожним видом надходжень до відповідного бюджету вибудовується окрема модель доходного рахунка.

На окремі аналітичні рахунки, відкриті за балансовими рахунками Плану рахунків бухгалтерського обліку виконання бюджетів, зараховуються надходження до загального фонду державного бюджету - балансовий рахунок 3111 „Надходження коштів до загального фонду державного бюджету"; до місцевих бюджетів - 3141 „Надходження коштів до місцевих бюджетів"; повернення кредитів-3113; надходження коштів до спеціального фонду державного бюджету-3121; повернення кредитів - 3123; надходження коштів, що розподіляються між загальним та спеціальним фондами, -3131; кошти до розподілу між державним та місцевими бюджетами - 3311; кошти, віднесені на доходи державного бюджету та підлягають розподілу, - 3411; інші кошти, тимчасово віднесені на доходи Держбюджету, - 3412.

У 2000 р. розроблено і запроваджено Порядок виконання Державного бюджету України за доходами, а з 2002 р. - порядок виконання органами ДКУ місцевих бюджетів за Доходами. Дані документи регламентують взаємовідносини органів ДКУ, ДПС, фінансових органів, а також платників податків та інших органів, служб і відомств у процесі виконання бюджетів за доходами і є обов'язковими до застосування для всіх учасників бюджетного процесу.

У процесі виконання державного та місцевих бюджетів за доходами органи ДКУ виконують такі функції:

1) встановлюють порядок відкриття і відкривають рахунки для зарахування податків і зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів та цільових фондів у розрізі видів платежів;

2) ведуть бухгалтерський облік виконання доходів бюджетів;

3) здійснюють розподіл надходжень та перераховують кошти за призначенням;

4) повертають надмірно або помилково сплачені платежі до бюджетів за висновками органів ДПС, рішеннями суду та компетентних органів;

5) відшкодовують ПДВ за висновками органів ДПС і рішенням суду;

6) готують звітність за доходами відповідно до кодів бюджетної класифікації доходів та подають її відповідним органам, які здійснюють контроль за нарахуванням і сплатою платежів до бюджетів.

Рахунки для зарахування доходів відкриваються на балансі обласного управління ДКУ відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевого бюджетів. Платники податків здійснюють належні платежі через банківські установи, в яких вони обслуговуються, готівкою або шляхом безготівкового перерахування.

Операції з опрацювання платежів проводяться в певній послідовності: повертаються зайво або помилково сплачені кошти; відшкодовуються суми ПДВ, що підлягають поверненню; розподіляються кошти між бюджетами; відраховуються дотації місцевим бюджетам; перераховуються трансферти до державного бюджету; відраховуються дотації і субвенції відповідним бюджетам.

Платежі до загального фонду бюджету зараховуються на аналітичні рахунки в управліннях ДКУ (за балансовим рахунком 3111 „Надходження до загального фонду державного бюджету") з одночасним відображенням їх (за вирахуванням повернених сум) на рахунку 6111 „Доходи загального фонду державного бюджету". Кредитовий залишок цього рахунку дає інформацію про доходи загального фонду з початку року з врахуванням повернених платежів та відшкодованих сум ПДВ.

Надходження до загального фонду місцевих бюджетів зараховуються аналогічно на рахунок 3141 „Надходження до загального фонду місцевих бюджетів" і одночасно відобра­жаються з урахуванням повернень помилково сплачених платежів за рахунком 6121 „Доходи загального фонду місцевих бюджетів".

Платежі до спеціального фонду бюджетів зараховуються на аналітичні рахунки, відкриті в управління ДКУ за балансовим рахунком 3121 „Надходження коштів спеціального фонду державного бюджету, які направляються на спеціальні видатки" і 3151 „Надходження коштів спеціального фонду місцевих бюджетів, які направляються на спеціальні видатки". Інформація про надходження і повернення платежів одночасно відображається на рахунках 6112 „Доходи спеціального фонду державного бюджету, які направляються на спеціальні видатки" - за доходами спеціального фонду державного бюджету і 6122 „Доходи спеціального фонду місцевих бюджетів, які направляються на спеціальні видатки" - за доходами спеціального фонду місцевих бюджетів. Кредитовий залишок на цих рахунках дає інформацію про надходження коштів з урахуванням повернення по кожному виду доходів.

Залишки коштів на рахунках 3121 (державний бюджет) і 3151 (місцевий бюджет) списуються відповідно на рахунки 3122 і 3152 -» надходження коштів спеціального фонду державного (місцевого) бюджету, які направляються на спеціальні видатки". За допомогою програмного забезпечення у встановлений регламентом час кошти, які належать держав­ному бюджетові, перераховуються до ДКУ на рахунок 8212 кошти спеціального фонду державного бюджету, передані вищестоящим органам Державного казначейства".

Кошти місцевих бюджетів використовуються за призна­ченням, відповідно до рішень органів місцевого самовряду­вання. Ці операції здійснюються після перерахування міжбюджетних трансфертів, передбачених рішеннями відповідних рад.

Надходження, що формують доходи Державного і місцевих бюджетів, згідно з чинним законодавством чи рішеннями органів місцевого самоврядування, можуть розподілятися між загальним і спеціальним фондами Державного бюджету, можуть розмежовуватися між державним та місцевими бюджетами і рівнями місцевих бюджетів і, нарешті, можуть тимчасово відноситись на доходи Державного бюджету з подальшим перерозподілом.

Платежі, які, відповідно до закону України про Державний бюджет на відповідний бюджетний період або рішень місцевих рад, підлягають розподілу між загальним і спеціальним фондами, обліковуються на балансових рахунках, відповідно, 3131 і 3161 Надходження коштів, що розподіляються між загальним і спеціальним фондами державного (місцевого) бюджету".

Після проведення операцій із повернення зайво або помилково сплачених платежів ТУДК перераховують ці кошти на рахунок 3132 "Кошти, що розподіляються між загальним і спеціальним фондами державного бюджету"(державний бюджет) із наступним розподілом їх на рахунки 3121 і 3111 „Надходження коштів до спеціального (загального) фонду державного бюджету", а для місцевих бюджетів - на рахунок 3141 „Надходження коштів до загального фонду місцевих бюджетів" і 3151 „Надходження коштів спеціального фонду місцевих бюджетів, які направляються на спеціальні видатки".

Платежі до бюджету, які, згідно із законом України про Державний бюджет на відповідний рік, розподіляються між Державним бюджетом і бюджетами АРК, обласними, міста Києва і Севастополя, зараховуються на аналітичні рахунки, відкриті в ТУДК за балансовим рахунком 3311 „Кошти, які підлягають розподілу між державним та місцевими бюд­жетами". У кінці операційного дня кошти, що підлягають розподілу після повернення зайво або помилково сплачених платежів, програмне розподіляються і перераховуються до Державного бюджету на рахунок 3111, а кошти, які належать місцевим бюджетам, - на доходні рахунки місцевих бюджетів.

Платежі, що тимчасово відносяться на рахунки місцевих бюджетів і підлягають розподілу, зараховуються на аналітичні рахунки, відкриті за балансовим рахунком 3421 „Кошти, тимчасово віднесені на доходи місцевого бюджету, що підлягають розподілу". Після повернення зайво внесених платежів кошти за допомогою програмного забезпечення в кінці операційного дня перераховуються на відповідні аналітичні рахунки, відкриті за балансовим рахунком 3141 „Надходження до загального фонду місцевих бюджетів" і 3151 „Надходження коштів до спеціального фонду місцевих бюджетів".

Платежі, які тимчасово віднесені на доходи Державного бюджету і підлягають розподілу, зараховуються на аналітичні рахунки за балансовим рахунком 3411 „Кошти, тимчасово віднесені на доходи державного бюджету і підлягають розподілу". Інформація щодо надходження і повернення коштів обліковується одночасно за балансовим рахунком 6411 „Кошти, тимчасово віднесені на доходи державного бюджету".

Кошти, зараховані на рахунок 3411, по закінченні операційного дня розмежовуються за встановленими нормативами за визначеними напрямками. Так, частина коштів єдиного податку зараховується на рахунок 3111 загального фонду і перераховується далі на рахунок 3112; частина коштів, що належить фонду сприяння зайнятості населення, зараховується на відповідний аналітичний рахунок, відкритий за балансовим рахунком 3121 і далі на рахунок 3122; кошти, які належать місцевому бюджету, перераховуються на рахунок 3142 і пенсійному фонду.

Власні надходження бюджетних установ і організацій включають спеціальні кошти бюджетних установ і організацій, кошти, отримані бюджетними установами і організаціями на виконання окремих доручень, та інші власні надходження.

Субвенції з місцевих бюджетів зараховуються безпосередньо на реєстраційні рахунки, відкриті за балансовим рахунком 3522 "Реєстраційні рахунки розпорядників за коштами спеціального фонду державного бюджету" в органах ДКУ. Інформація щодо власних надходжень відображається за рахунком 6114 „Власні кошти розпорядників коштів державного бюджету".

Органи ДКУ щоденно складають Звіт про виконання бюджету за доходами. До 9 годин наступного операційного дня готуються виписки з аналітичних рахунків, відкритих за балансовими рахунками 3111, 3121, 3131, 3141 і 3412 у вигляді електронного реєстру розрахункових документів та паперових копій цих документів. На підставі даних про рух коштів формуються сальдові і оборотно-сальдові відомості.

За доходними рахунками місцевих бюджетів відділення ДКУ щоденно звітує місцевим фінансовим органам. Звіти про виконання місцевих бюджетів на електронних і паперових носіях, а також виписки із рахунків по зарахуванню коштів у розрізі платників подаються органам ДПС, для проведення аналітичного обліку сплати податків, зборів та інших платежів у розрізі платників.

Казначейське виконання бюджетів передбачає тісну співпрацю та взаємодію фінансових, казначейських, податкових та інших не фінансових органів виконавчої та законодавчої влади. Конкретна взаємодія органів ДКУ та Мінфіну визначається їхніми нормативно-правовими актами і здійснюється з питань оперативного управління виконання бюджетів, міжбюджетних трансфертів, дотацій та субвенцій місцевим бюджетам, призупинення бюджетних операцій.

Фіноргани надають ТУДК, ВДК рішення місцевої ради про зміни в розписі доходів місцевого бюджету та помісячний розпис доходів загального фонду місцевого бюджету. Органи ДКУ реєструють довідки і вносять ці зміни у свій облік. Щоденний звіт про виконання місцевих бюджетів за доходами складається органами ДКУ за кожним місцевим бюджетом і подається фінансовим та податковим органам, як і інформація про фактичне надходження доходів загального фонду державного бюджету.

Розподіл додаткових дотацій між місцевими бюджетами здійснюється органами Мінфіну щодекадно і відображаються у звітності як дотації, отримані понад обсяг дотації вирівнювання.

ТУДК за погодженням із фінуправліннями визначають дату і на підставі узгоджених документів проводять розрахунки за нарахованими пільгами та субсидіями по заборгованості населення за природний газ і теплопостачання, здійснюють перерахування субвенцій місцевим бюджетам на виконання державних програм соціального захисту населення та інші цілі, передбачені законодавством.

Для забезпечення повноти надходжень органи ДПС до 1 грудня кожного року подають відповідним ТУДК списки платників податку, які перебувають у них на податковому обліку. Органи ДКУ надають органам ДПС та Держмиткому інформацію про відкриті рахунки за надходженнями, а останні повідомляють реквізити цих рахунків платникам.

Митні органи контролюють і забезпечують справляння до Державного бюджету відповідних платежів та інших податків і зборів, які зараховуються на рахунки, відкриті для окремих митниць у ТУДК за кодами бюджетної класифікації.

ТУДК, ВДК щодня передають органам ДПС дані про зарахування та повернення коштів, звіти про виконання бюджетів за видами надходжень, розподіл надходжень між державним та місцевими бюджетами, між місцевими бюджетами та виписки з рахунків у вигляді електронного реєстру розрахункових документів (останні - і органам Держмиткому). Органи ДПС подають органам ДКУ інформацію про надлишкове сплачені податки, збори (обов'язкові платежі) та невідшкодовані суми ПДВ.

Щомісячно органи ДКУ та відповідні органи ДПС і Держмиткому проводять звірку даних про надходження до бюджетів та розподіл коштів, що оформляється актами звірки, які разом зі звітами про виконання бюджетів надсилаються до органів вищого рівня. ДКУ та ДПА проводять відповідну звірку надходжень платежів до державного бюджету та бюджетів областей, міста Києва і Севастополя. Таку ж звірку й проводить ДКУ з Держмиткомом.

3. За рахунок видатків Державного бюджету держава утримує власні законодавчі, виконавчі та судові органи, органи соціальної сфери, фінансує заходи в соціальній сфері, а також направляє значні кошти в інвестиційну діяльність на розширене відтворення суспільного виробництва.

Із місцевих бюджетів фінансуються видатки на утримання органів місцевого самоврядування, загальноосвітніх, медичних та культурних закладів, що знаходяться у віданні відповідних рад.

Всі видатки розмежовуються між бюджетами різних рівнів залежно від розподілу функцій між державою й органами місцевого самоврядування і поділяються на видатки з фінансування державних повноважень та фінансування власних повноважень.

Порядок виконання державного бюджету за видатками за умови функціонування внутрішньої платіжної системи (2001 р.) регламентує організаційні взаємовідносини ДКУ та його клієнтів. Всі видатки бюджету здійснюються в національній валюті шляхом проведення грошових розрахунків.

Асигнування з бюджету отримують головні розпорядники коштів і доводять їх до розпорядників нижчого рівня, які розподіляють виділені їм асигнування одержувачам бюджетних коштів. Головні розпорядники формують мережу розпорядників та одержувачів за територіями і не пізніше ніж за 15 днів до початку бюджетного року подають у ДКУ, де вона перевіряється, узагальнюється і доводиться до його територіальних управлінь.

Розпорядники коштів II ступеня подають управлінням ДКУ дані про мережу підпорядкованих їх розпорядників коштів III ступеня та одержувачів у територіальному розрізі. Управління узагальнюють ці дані, групують їх за територіями (місто, район) і доводять до своїх відділень. Вся інформація звіряється з базою даних про фактично зареєстровані бюджетні установи та організації.

Міністерство фінансів направляє затверджений річний розпис призначень та розпис асигнувань загального фонду державного бюджету до ДКУ, яке протягом трьох днів доводить відповідні витяги з цих розписів до головних розпорядників коштів. Згідно з витягами установи та організації

вищого рівня затверджують кошториси доходів і видатків та плани асигнувань своїм підвідомчим установам та організаціям. Головні розпорядники протягом трьох днів після отримання витягу з розпису бюджету подають до ДКУ розподіл показників зведених кошторисів доходів і видатків та розподіл показників зведених планів асигнувань із загального фонду бюджету в розрізі розпорядників коштів нижчого рівня та одержувачів за територіями відповідно до мережі. Порядок доведення асигнувань показано на рис.1.

Протягом п'яти днів ДКУ узагальнює одержані дані, формує річний розпис призначень та помісячний розпис асигнувань загального фонду державного бюджету за територіями, в розрізі розпорядників коштів, відображає цю інформацію в обліку і доводить її до своїх управлінь та протягом трьох днів доводять витяги до розпорядників та одержувачів коштів.

Розпорядники коштів усіх рівнів наступного робочого дня після отримання витягу з розпису подають затверджені кошториси доходів та видатків і плани асигнувань відповідним органам ДКУ, де вони звіряються з даними розпису і відображаються в обліку. До кошторису додається зведення показників спеціального фонду кошторису на відповідний рік, яке відображається на рахунках позабалансового обліку.

Доведені обсяги бюджетних призначень є підставою для прийняття розпорядниками та одержувачами коштів зобов'язань на здійснення бюджетних видатків. ДКУ здійснює операції за видатками згідно із затвердженими кошторисами, планами асигнувань та планами використання бюджетних коштів своїх клієнтів. При змінах у розписі державного бюджету, які вносяться в межах невикористаних планових показників, Мінфін надає ДКУ довідки про зміни річного розпису призначень та про зміну помісячного розпису асигнувань загального фонду бюджету і всі вищеописані процедури повторюються.

Органи ДКУ приймають від своїх клієнтів зобов'язання у межах залишків на бухгалтерських рахунках „Асигнування на взяття зобов'язань" та реєстри фінансових зобов'язань - у межах залишків невиконаних зобов'язань, які обліковуються у відповідних картках обліку зобов'язань та фінансових зобов'язань. Розпоряднику бюджетних коштів необхідно зареєструвати зобов'язання протягом трьох робочих днів з дня їх виникнення.

Для ефективного управління коштами державного бюджету ця інформація узагальнюється по ДКУ. На підставі ресурсного балансу, бюджетних призначень та неоплачених фінансових зобов'язань складаються пропозиції про виділення асигнувань головним розпорядникам коштів. Затверджені пропозиції відображаються в позабалансовому обліку і ДКУ готує розпорядження про виділення бюджетних асигнувань, які зараховуються на особові рахунки головних розпорядників коштів.

Наступного дня ГРК подають до ДКУ розподіли виділених асигнувань за територіями в розрізі розпорядників коштів нижчого рівня та одержувачів, де вони реєструються, перевіряються та групуються за територіями. Складаються реєстри на виділення бюджетних асигнувань, які передаються ТУДК. Розпорядження про підкріплення коштами приймається за даними про залишки коштів на рахунках окремих ТУДК і платіжного календаря області.

ТУДК за реєстрами готує меморіальні документи для зарахування виділених бюджетних асигнувань на рахунки розпорядників, одержувачів коштів і надає останнім виписки з рахунків за результатами попереднього операційного дня.

На спеціальні реєстраційні рахунки розпорядників бюджетних коштів зараховуються кошти, що надходять як від вищих та підвідомчих установ, так і від будь-яких інших юридичних та фізичних осіб на утримання, виконання певних доручень, здійснення певних видатків, поновлення касових видатків тощо.

Власні надходження бюджетних установ та субвенції не конкретизуються за кодами економічної класифікації видатків при зарахуванні на спеціальні реєстраційні рахунки, але видатки здійснюються згідно з кошторисом уже за кодами з урахуванням змін до розпису. Перерахування коштів вищим та підвідомчим установам, що не передбачені кошторисами, відображаються як отримання або зменшення доходів.

Інші видатки із спеціальних реєстраційних рахунків проводяться в порядку, установленому для загального фонду Державного бюджету.

Кошти державного та місцевих бюджетів, що надаються одержувачам бюджетних коштів, повинні бути враховані в показниках їхніх зведених кошторисів та планах асигнувань. Розпорядник надає одержувачу річні призначення та погоджує помісячні плани асигнувань. Ці плани подаються одержувачем до ДКУ і є підставою для здійснення видатків із його рахунка.

Окремі особливості мають місце в процесі казначейського обслуговування розпорядників коштів місцевих бюджетів.

Після прийняття рішення органом місцевого самоврядування про місцевий бюджет на відповідний бюджетний період фінансові органи в десятиденний термін направляють річний розпис асигнувань загального фонду місцевих бюджетів і помісячний розпис асигнувань загального фонду місцевих бюджетів органам ДКУ, які реєструють їх на відповідних рахунках позабалансового обліку, і в тижневий термін доводять до головних розпорядників витяги із затвердженого річного розпису асигнувань відповідних місцевих бюджетів і помісячного розпису асигнувань загального фонду місцевих бюджетів, які є підставою для затвердження кошторисів і планів асигнувань розпорядниками бюджетних коштів. Головні розпорядники впродовж трьох робочих днів після отримання витягу з річного розпису асигнувань з місцевих бюджетів подають органам ДКУ, які їх обслуговують, розподіл показників зведених кошторисів і планів асигнувань із загального фонду в розрізі розпорядників коштів нижчого рівня.

Розпорядники бюджетних коштів беруть бюджетні зобов'язання за загальним фондом у межах бюджетних асигнувань, установлених кошторисом, за спеціальним фондом - у межах фактичних надходжень до цього фонду та бюджетних асигнувань. Ці зобов'язання реєструються органом ДКУ протягом трьох робочих днів із дня їх виникнення. Якщо умовами бюджетного зобов'язання передбачається застосування конкурсних процедур, то одночасно подаються документи про проведення відповідних тендерів.

Видатки здійснюються за платіжними дорученнями власників рахунків та документами, які підтверджують цільове спрямування коштів (рахунки, рахунки-фактури, накладні, товарно-транспортні накладні, трудові угоди, договори на виконання робіт, акти виконаних робіт, звіти про результати закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти тощо). Порядок оформлення і подання цих документів визначається ДКУ.

Платіжні доручення приймаються в межах зареєстрованих зобов'язань, відповідно до кошторису чи плану використання бюджетних коштів та в межах їх залишку на рахунку.

Платіжні доручення подаються у двох примірниках і перевіряються щодо правильності заповнення реквізитів та відповідності підписів і відтиску печатки зразкам. Дата доручення має відповідати даті його подання або даті наступного дня, якщо документи подаються в післяопераційний час. Розпорядники та одержувачі бюджетних коштів мають право зазначити в платіжному доручені дату валютування, яка повинна бути в межах одного бюджетного періоду та строку дії платіжного доручення (10 календарних днів із дня виписки, не враховуючи день заповнення). У полі „призначення платежу" платіжного доручення проставляється реєстраційний номер зобов'язання, код оплати й код економічної класифікації видатків бюджету. Дозвіл на оплату ставиться на першому примірнику платіжного доручення штампом казначея "Підлягає оплаті". Після проведення платежу на дорученні та підтвердних документах ставиться штамп казначея „Сплачено".

Платіжне доручення не приймається до виконання, якщо виявлені неправильно заповнені реквізити, не заповнено принаймні один із реквізитів, відсутні підтвердні документи, надання яких є обов'язковим. На зворотному боці платіжного доручення робиться напис про причину повернення, зазначається дата його повернення за підписами головного бухгалтера (заступника) і виконавця, засвідчується і не пізніше наступного робочого дня повертаються клієнту, від якого вони надійшли.

В окремих випадках, при виявленні порушення розпорядником коштів бюджетного законодавства, органи ДКУ мають право відмовити в оплаті рахунків, про що оформляється письмова відмова.

З усіх операцій за рахунками розпорядників, одержувачів бюджетних коштів та інших клієнтів, здійснених попереднього операційного дня, Казначейство надає виписки власникам цих Рахунків про рух коштів.

Готівкове обслуговування клієнтів здійснюється через банк, з яким відділення чи управління ДКУ уклали договір про готівкове обслуговування коштів бюджетів. Клієнт ДКУ укладає з цим банком договір про розрахунково-касове обслуговування..

Для отримання заробітної плати, стипендії, допомоги, видатків на службові відрядження та інших коштів, що не можуть бути проведені безготівковою оплатою, клієнти подають до ДКУ заявку на видачу готівки та її перерахування на вкладні рахунки. Один примірник повертається клієнту з відбитком штампа казначея, зберігається в бухгалтерських регістрах і підтверджує обсяг та цільове спрямування бюджетних коштів, інший залишається в ДКУ. Заявки виписуються на працівників, які мають право роботи з готівкою і несуть повну матеріальну відповідальність за її збереження.

При отриманні заробітної плати разом із заявкою на видачу готівки клієнти подають платіжні доручення на перерахування платежів, що утримуються із заробітної плати працівників та нарахованих на фонд оплати праці податків до бюджету і зборів до державних цільових фондів.

За перевіреною заявкою Казначейство виписує грошові чеки на отримання готівки на уповноважених осіб, які отримують готівку з поточних рахунків, відкритих в установах банків на ім'я органів ДКУ. Кошти на ці рахунки зараховуються на підставі узагальнених заявок розпорядників коштів. Для проведення операцій із застосуванням банківських платіжних карток бюджетна установа відкриває в установі банку картковий рахунок, на який перераховуються кошти шляхом їх переказу з відповідних рахунків бюджетної установи на підставі заявки розпорядника коштів.

Після придбання матеріальних цінностей за готівку в термін протягом двох робочих днів, а на закупівлю сільськогосподарської продукції та заготівлю вторинної сировини - до десяти днів до ДКУ подаються документи, які підтверджують ці видатки та взяття на облік (при потребі) матеріальних цінностей. У випадку придбання продуктів харчування, господарських товарів та медикаментів за готівку розпоряд­нику коштів необхідно отримати на це дозвіл головного розпорядника коштів. Такі документи подаються протягом трьох робочих днів. При порушенні цих термінів подачі звітів про використання готівки Казначейство надалі припиняє видачу чеків на отримання готівки.

Невикористана готівка повертається клієнтами за відповідними документами, при заповненні яких обов'язково вказується номер реєстраційного (спеціального реєстраційного) рахунка, на який Казначейством і зараховуються невикористані кошти.

Для забезпечення клієнтів готівкою ДКУ готує та подає до банку касові заявки на отримання готівки. Клієнти за 55 днів до початку планового кварталу подають Казначейству, у якому їм відкриті рахунки, касові заявки на отримання готівки, які звіряються з кошторисами доходів і видатків установ та узагальнюються.

Розпорядникам бюджетних коштів можуть відмовити в оплаті поданих рахунків при нестачі коштів на рахунку клієнта, відсутності кошторису, бюджетних призначень, підтвердних документів тощо. Бюджетне асигнування може бути призупинене як санкція за бюджетне правопорушення: несвоєчасне і неповне подання звітності, незадовільне ведення обліку, звітності та фінансового контролю, порушення порядку перерахування коштів, порушення вимог щодо прийняття бюджетних зобов'язань, нецільове використання коштів.

Рішення про призупинення бюджетних асигнувань приймається Мінфіном України, а за коштами місцевих бюджетів відповідними фінансовими управліннями на підставі протоколу про бюджетне правопорушення.

Розпорядження про призупинення асигнувань складається в п'яти примірниках: оригінал - органу, який прийняв рішення про зміни помісячного розпису асигнувань загального фонду бюджету; перша копія і довідка про зміни розпису асигнувань -ДКУ; друга - порушнику; третя - головному розпорядникові бюджетних коштів, до мережі якого належить порушник; Четверта - органу, що ініціював розпорядження.

Бюджетні асигнування призупиняються з 1-го числа місяця, наступного за датою прийняття розпорядження про призупинення бюджетних асигнувань, на термін від одного до трьох місяців у межах поточного бюджетного періоду в обсязі 50 відсотків асигнувань, затверджених у плані асигнувань розпорядника бюджетних коштів. Орган ДКУ не пізніше наступного робочого дня після отримання розпорядження зупиняє операції з бюджетними операціями за відповідними рахунками і направляє уповноваженому органу підтвердження.

За наявності документального підтвердження про усунення бюджетного правопорушення приймається рішення - розпорядження про відновлення бюджетних асигнувань, яке є підставою для внесення з 1-го числа місяця, наступного за датою прийняття розпорядження, змін до помісячного розпису асигнувань загального фонду бюджету (плану асигнувань із загального фонду бюджету відповідного розпорядника) та наступного взяття зобов'язань.

Розпорядження про відновлення бюджетних асигнувань складається у чотирьох примірниках: оригінал залишається органу, який прийняв рішення про внесення змін до помісячного розпису асигнувань загального фонду бюджету; перша копія з довідкою про внесення змін до помісячного розпису асигнувань - ДКУ; друга - головному розпорядникові бюджетних коштів; третя - розпорядникові чи одержувакористувачу бюджетних коштів.

Органи ДКУ зупиняють операції з бюджетними коштами за окремими рахунками розпорядників коштів на термін до ЗО днів на підставі розпорядження уповноваженого контролюючого органу.

Розпорядження про відновлення операцій із бюджетними коштами приймається уповноваженим органом, який його прийняв, або установою вищого рівня на підставі інформації про усунення бюджетного правопорушення.

Орган ДКУ, не пізніше наступного дня з дати одержання розпорядження або закінчення терміну зупинення операцій, відновлює операції на рахунках клієнта, про що повідомляє уповноважений орган.

Відповідальність за правильність, обґрунтованість та своєчасність прийняття рішень про зупинення чи відновлення операцій із бюджетними коштами несе керівник уповноваженого органу, що прийняв таке рішення.

У 2002 р. спільний наказ ДКУ і ДПА встановив Порядок взаємодії їхніх органів у процесі виконання бюджетів. Спільні накази ДКУ і ГоловКРУ (2002, 2003 рр.) визначили Порядок надання інформації про обсяги коштів бюджетів, що виділені розпорядникам бюджетних коштів центрального та регіонального рівнів.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 694 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.019 с)...