Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні поняття та терміни. Банківська система виконання бюджету –виконання бюджету забезпечується банками, які отримують право на відкриття та ведення бюджетних рахунків



Банківська система виконання бюджету – виконання бюджету забезпечується банками, які отримують право на відкриття та ведення бюджетних рахунків, за якими акумулюються, розподіляються і використовуються бюджетні кошти держави.

Бюджетні рахунки - відкриваються в органах ДКУ для зарахування надходжень, здійснення бюджетних операцій, загальнодержавних видатків та операцій Із фінансування бюджетів, для обслуговування боргових зобов'язань держави.

Бюджетний розпис - документ, в якому встановлюється розподіл доходів та фінансування бюджету, бюджетних асигнувань головним розпорядникам бюджетних коштів по певних періодах року відповідно до бюджетної класифікації.

Виконання бюджету - забезпечення повного І своєчасного надходження всіх передбачених у бюджеті доходів і спрямування цих коштів на фінансування видатків бюджету.

Власні надходження бюджетних установ та організацій - плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з функціональними повноваженнями, надходження від господарської та/або виробничої діяльності, плата за оренду майна бюджетних установ, кошти від реалізації майна.

Грант - фінансова допомога, що надається донором отримувачу на безповоротній основі, для реалізації певної програми чи виконання конкретних робіт.

Головний розпорядник бюджетних коштів -бюджетна установа в особі його керівника, якому надане головне право розпоряджатися виділеними бюджетними асигнуваннями, а також направляти їх для використання за бюджетними призначеннями.

Дефіцитне фінансування - забезпечення видатків бюджету за рахунок державних позик або емісії грошей в умовах дефіциту бюджету.

Дотація вирівнювання - міжбюджетний трансферт на вирівнювання доходної спроможності бюджету, який його отримує.

Доходи бюджету - всі податкові, неподаткові та інші надходження на безповоротній основі, справляння яких передбачено законодавством України (включаючи трансферти, дарунки, гранти).

Доходи від операцій із капіталом - надходження від продажу основного капіталу, державних запасів товарів, землі і нематеріальних активів.

Доходи за витратами майбутніх періодів -кошти за надані послуги, що надійшли і не використані у звітному році за незакінченими договорами з фізичними чи юридичними особами, які будуть використані в наступному році на видатки, передбачені цими договорами.

Доходи за іншими джерелами власних надходжень бюджетних установ - надходження для виконання установою окремих доручень, гранти, дарунки, благодійні внески, інвестиції та все інше, що отримують бюджетні установи.

Змішана система виконання бюджету -передбачає можливість відкриття та ведення рахунків бюджету, мобілізацію коштів, як в установах банківської системи, так і в Казначействі.

Єдиний казначейський рахунок (ЄКР) це рахунок, відкритий ДКУ в НБУ для обліку бюджетних коштів та здійснення розрахунків, який об'єднує кошти субрахунків, відкритих у ДКУ (центральний рівень) його управлінням в АРК, областях, містах Києві та Севастополі.

Казначейська система касового виконання бюджету -передбачає відкриття та ведення рахунків бюджету, мобілізацію коштів та фінансування видатків через спеціалізовану структуру - Державне казначейство.

Касове виконання бюджету - передбачає приймання та зарахування доходів на рахунки бюджету, зберігання і перерахування коштів із цих рахунків на фінансування видатків бюджету.

Кошторисне фінансування - виділення коштів на утримання закладів, установ і організацій, виконання певних програм і реалізацію певних заходів на підставі спеціального фінансового документа - кошторису.

Ліміт ЄКР - максимально можливий залишок коштів на кінець операційного дня за рахунками управлінь ДКУ.

Міжбюджетний трансферт - кошти, які безоплатно і безповоротно передаються з одного бюджету до іншого.

Надходження до бюджету - доходи бюджету та кошти, залучені в результаті взяття боргових зобов'язань органами державної влади, органами влади АРК або органами місцевого самоврядування.

Неподаткові надходження - добровільні компенсаційні платежі, штрафи і пені, не пов'язані з податковим законодавством, доходи від власності та підприємницької діяльності, адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційного та побічного продажу, надходження від штрафів та фінансових санкцій тощо.

Небюджетні рахунки - відкриваються органами ДКУ підприємствам, установам, організаціям для здійснення та обліку операцій, що не належать до операцій із виконання бюджетів.

Операційний день - час, протягом якого казначейство чи банк здійснює розрахунково-касове обслуговування клієнтів, виконує перекази грошей, за допомогою СЕП проводить інші банківські операції, які відображаються на його кореспон­дентському рахункові на ту саму дату.

Особові рахунки - відкриваються в органах ДКУ головним Розпорядникам та розпорядникам бюджетних коштів нижчого рівня, що мають підвідомчі установи, для зарахування виділених бюджетних асигнувань без зазначення кодів бюджетної класифікації видатків і подальшого їх розподілу і зарахування на реєстраційні рахунки.

Платіжна система - платіжна організація, члени платіжної системи та сукупність відносин, що виникають між ними, що забезпечують проведення переказу грошей.

Платіжні інструменти - засіб, певної форми на паперовому, електронному чи інші види носіїв інформації визначеної форми, застосування яких ініціює переказ грошей із відповідного рахунка платника.

Податкові надходження-обов'язкові, безповоротні платежі до бюджету, передбачені податковим законодавством України, а також штрафи і пені за порушення податкових зобов'язань.

Принцип єдності каси - зарахування всіх доходів держави в єдиний фонд публічних фінансів і здійснення всіх передбачених бюджетом витрат із цього фонду.

Рахунки для зарахування платежів -відкриваються для зарахування платежів до бюджетів на балансі обласних управлінь ДКУ.

Рахунки для обліку операцій із фінансування бюджетів - відкриваються для обліку операцій із фінансування бюджетів, передбачених Законом України про Державний бюджет України на відповідний рік.

Рахунки одержувачів коштів - відкриваються одержувачам коштів бюджету за відповідними кодами бюджетної класифікації видатків для обліку операцій із виконання плану використання бюджетних коштів.

Реєстраційні рахунки - відкриваються в органах ДКУ розпорядникам бюджетних коштів за кодами бюджетної класифікації видатків для обліку операцій із виконання загального фонду кошторисів.

Річний розпис асигнувань державного бюджету розпис асигнувань загального і спеціального фондів державного бюджету на рік у розрізі головних розпорядників коштів за програмною та повною економічною класифікацією видатків бюджету без розподілу за періодами року.

Розасигнування кредитів - розподіл коштів головними розпорядниками кредитів підпорядкованим підприємствам, установам й організаціям.

Розмежування видатків - розподіл видатків між ланками бюджетної системи відповідно до розподілу функцій держави між рівнями державної влади й управління.

Розмежування доходів - розподіл установлених податків та обов'язкових платежів між ланками бюджетної системи.

Розпис бюджетних асигнувань (видатків бюджету) - детальне відображення запланованих видатків бюджету відповідно до бюджетної класифікації з розбивкою по місяцях.

Розпис доходів державного бюджету -план розподілу доходів згідно з бюджетною класифікацією і термінами надходження і витрачання бюджетних коштів протягом року.

Розпорядники бюджетних коштів -бюджетні установи в особі їх керівників, уповноважені на отримання бюджетних асигнувань, взяття бюджетних зобов'язань та здійснення видатків із бюджету.

Спеціальні реєстраційні рахунки -відкриваються в органах ДКУ розпорядникам бюджетних коштів за кодами бюджетної класифікації видатків для обліку операцій із виконання спеціального фонду кошторисів.

Система електронних платежів (СЕП) НБУ -державна платіжна система, що забезпечує переказ грошей у межах України між банками на виконання зобов'язань їх клієнтів, а також власних зобов'язань цих банків. Єдиними небанківськими членами СЕП є ДКУ та його територіальні управління.


Питання для самопідготовки та самоконтролю

2. Охарактеризуйте основні етапи процесу виконання бюджету.

3. У чому суть виконання бюджету?

4. Поясніть взаємодію органів, що забезпечують виконання Доходної частини бюджету.

5. З якою метою і хто складає бюджетний розпис доходів і видатків?

6. Охарактеризуйте систему стягнення доходів до бюджетів в Україні.

7. Як взаємодіють органи ДКУ і органи ДПА при виконанні доходної частини бюджету?

8. Поясніть систему касового виконання бюджету.

9. Які етапи розвитку пройшла казначейської система виконання бюджетів в Україні?

10. Чим зумовлений перехід на казначейську систему виконання бюджету?

11. Як здійснюється перерахування коштів ДКУ своїм територіальним управлінням?

12. При яких умовах органи ДКУ здійснюють обслуговування бюджетних установ?

13. Охарактеризуйте платіжну систему виконання бюджетів.

14. Як органи ДКУ організовують акумулювання надходжень до бюджетів?

15. Який порядок роботи з надходженнями в органах ДКУ?

16. Як здійснюється розподіл доходів між бюджетами?

17. Як здійснюється оплата рахунків клієнтів в органах ДКУ?

18. Охарактеризуйте порядок видачі клієнтам готівки в органах ДКУ.

19. У яких випадках призупиняється фінансування бюджетних установ?

20. Які принципи покладені в основу розмежування доходів і видатків між бюджетами?

21. Як здійснюється розмежування видатків між бюджетами?

22. Що таке бюджетні трансферти та які їх види існують?

23. Що таке дотація вирівнювання і як вона розраховується?

24. Що таке бюджетне субсидіювання і які його форми?

25. Які види субвенцій використовуються в Україні?

26. Дайте визначення бюджетного фінансування. Назвіть принципи фінансування витрат.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 664 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...