Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 7. Звітність про виконання бюджету



4. Основні засади та завдання організації звітності про виконання бюджету.

5. Звітність бюджетних установ.

6. Звітність про виконання Державного та місцевих бюджетів.

1. Основним видами звітності про виконання бюджету є фінансова або бухгалтерська звітність. Фінансова звітність - це система взаємопов'язаних узагальнюючих показників, що відображає фінансовий стан бюджету та результати його виконання за звітний період.

Метою складання фінансової звітності є формування повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан виконання бюджетів та надання її користувачам для прийняття економічних рішень. Основні форми фінансової звітності -баланс, звіт про виконання бюджету, звіт про рух грошових коштів і додатки до звітів.

Для потреб окремих користувачів (Кабінету Міністрів, Міністерства фінансів, ДКУ, ДПА, органів статистики) можуть бути встановлені інші спеціальні звіти.

Звітний період для складання фінансової звітності - календарний рік. Місячна і квартальна звітність є проміжною і складається наростаючим підсумком із початку звітного року.

Загальноприйняті вимоги до фінансової звітності:

1) фінансова звітність складається на основі даних бухгалтерського обліку;

2) фінансова звітність має включати інформацію, - суттєву та своєчасну для користувачів, виходячи з принципів безперервності, обачливості, превалювання суті над формою та інших принципів міжнародних стандартів бухгалтерського обліку;

3) інформація фінансових звітів повинна бути зрозумілою, доречною, достовірною і порівнянною;

4) інформація повинна сприяти прийняттю правильних "7 економічних рішень шляхом оцінок минулих, теперішніх та майбутніх подій;

5) звіти різних періодів повинні бути порівнянними щодо різних суб'єктів бюджетного процесу.

Форми фінансової звітності та інструкції щодо заповнення цих форм, періодичність, способи та порядок їх надання затверджуються ДКУ з урахуванням вимог Міністерства фінансів та особливостей процесу виконання бюджету в поточному бюджетному році.

Зміни даних фінансової звітності внаслідок допущених помилок, що належать як до поточного, так і до минулого року (після затвердження цієї звітності), проводяться в тому звітному періоді, в якому були виявлені помилки.

Складанню річного звіту про виконання бюджетів має передувати обов'язкова інвентаризація активів, зобов'язань, включаючи і облік на позабалансових рахунках, під час якої перевіряються та документально підтверджуються їх наявність, стан та оцінка. Відповідальність за організацію інвентаризації покладається на керівника. Безпосередньо контролює проведення інвентаризації служба внутрішнього аудиту.

Об'єкти, строки проведення інвентаризації, склад інвентаризаційної комісії визначаються керівником бюджетної організації чи органу Казначейства. Інвентаризація проводиться не раніше 1 жовтня звітного року.

При виявленні розбіжностей застосовуються заходи щодо їх врегулювання. Інвентаризаційні різниці відображуються в бухгалтерському обліку після затвердження пропозицій інвентаризаційної комісії. Затвердження пропозицій прово­диться в тому місяці, коли була закінчена інвентаризація, але не пізніше звіту за грудень.

Для складання достовірної звітності органам ДКУ надається право щомісячно проводити коригуючі проведення при потребі. Коригуючі проведення можуть також проводитися у період складання річного бухгалтерського звіту з метою включення всіх операцій у фінансову звітність і виправлення помилкових записів минулого року. Особливості оформлення документів, перелік рахунків, порядок та строки проведення коригуючих проведень встановлюється Державним казначейством.

Органи ДКУ та розпорядники коштів складають консолідовану звітність за правилами встановленими окремими інструкціями, які передбачають:

1) мету консолідації;

2) процедури консолідації;

3) відповідальність за достовірність консолідованої фінансової звітності;

4) правила подання звітів для подальшої консолідації.

Консолідація фінансових звітів проводиться шляхом послідовного об'єднання відповідних статей окремих фінансових звітів. При цьому виключаються рахунки, що відображають внутрішні розрахунки.

Фінансова звітність про виконання бюджетів підписується керівником і головним бухгалтером, розглядається і затверджується у порядку, встановленому документами, що регла­ментують бюджетний процес. Керівники бюджетних установ та органів Казначейства несуть персональну відповідальність за перекручування фінансової звітності, порушення строків її подання та оприлюднення.

Перевірка достовірності звітності поєднує логічний та арифметичний контролі, а також передбачає звірку з іншими формами звітності. Контроль за дотриманням правил відображення операцій у бухгалтерському обліку та звітності окремими бюджетними установами та органами Казначейства здійснюється ДКУ та державними контролюючими органами.

Окрім фінансової звітності, органи ДКУ складають і Управлінську звітність. Управлінська звітність узагальнює інформацію про стан та результати діяльності Державного казначейства і використовується для планування, контролю та прийняття відповідних управлінських і економічних Рішень. Метою управлінської звітності є формування Можливостей для оперативного управління бюджетними Ресурсами та оцінювання ризиків.

Порядок складання і формування управлінської звітності Встановлюється окремими інструкціями.

2. Звітність бюджетної установи - це спосіб узагальнення та систематизації інформації про її діяльність із метою контролю за рухом бюджетних коштів та поліпшення управління ними. Звітність складається за встановленою методикою на підставі даних бухгалтерського обліку установи. Регулювання питань щодо переліку форм фінансової звітності бюджетних установ та порядку їх складання покладено на ДКУ.

Звіти бюджетних установ за строками складання поділяються на місячні, квартальні та річні складаються наростаючим підсумком із початку року.

Фінансова звітність установ, що фінансуються з державного бюджету, включає такі форми:

1) № 1 „Баланс";

2) № 2д, 2м "Звіт про виконання загального фонду кошторису установи";

3) № 2 - валюта "Звіт про виконання загального фонду кошторису установи";

4) № 4-1д, 4-1м "Звіт про надходження і використання коштів, отриманих як плата за послуги, що надаються бюджетними установами";

5) № 4-2м, 4-2д "Звіт про надходження і використання коштів, отриманих за іншими джерелами, власних надходжень бюджетних установ";

6) № 4-Зм, 4-Зд "Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду";

7) № 4-Зм.І, 4-Зд.1"Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду (позики міжнародних фінансових організацій)";

8) № 4-4д "Звіт про надходження і використання коштів, отриманих на використання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів";

9) № 7д, 7м "Звіт про заборгованість бюджетних установ";

10) № 7д.1, 7м. 1 "Звіт про заборгованість бюджетних установ за окремими програмами".

Із 2006 року бюджетні установи, що фінансуються з місцевих бюджетів, подають фінансову звітність за аналогічними формами. Отже, звітність установ, що отримують кошти з різних бюджетів, є максимально уніфікованою, готується і подається за єдиними методиками. Це дає можливість консолідувати звітні дані як за окремими головними розпорядниками бюджетних коштів, так і за окремими адміністративно-територіальними одиницями, а також по країні в цілому.

Головні розпорядники бюджетних коштів та бюджетні установи, які мають підвідомчі установи, зведені квартальні фінансові звіти про виконання кошторисів складають у такому самому обсязі.

„Звіт про виконання загального фонду кошторису установи” (ф.№2д,2м) складається установами, що отримують кошти загального фонду Державного або місцевих бюджетів про отримані й використані асигнування згідно з кошторисом та планом асигнувань. Звіт складається за кожним кодом програмної класифікації видатків та кредитування державного бюджету або тимчасової класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів у розрізі кодів економічної класифікації видатків бюджету та класифікації кредитування бюджету. Крім того, складається зведений звіт форми №2д, №2м за всіма кодами програмної класифікації видатків та кредитування державного бюджету або за всіма кодами тимчасової класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів.

„Звіт про виконання загального фонду кошторису установи” (ф.№2-валюта) складається установами, що отримують кошти загального фонду Державного бюджету в Іноземній валюті. Звіт складається за кожним кодом програмної класифікації видатків та кредитування державного бюджету в розрізі кодів економічної класифікації видатків бюджету та класифікації кредитування бюджету. При цьому операції, здійснені в іноземній валюті, відображаються в національній валюті України в сумах, які визначаються шляхом перерахунку іноземної валюти за офіційним курсом гривні, визначеним НБУ до іноземних валют.

„Звіт про надходження і використання коштів, отриманих як плата за послуги, що надаються бюджетними установами” (форма №4-Ід, 4-їм), складається установами, що отримують плату за послуги, які надаються бюджетними установами відповідно до законодавства України. Вони мають постійний характер і обов'язково плануються в кошторисі. Включає плату за послуги, надання яких пов'язане з виконанням основних функцій та завдань бюджетної установи; кошти, що отримуються бюджетними установами від господарської та/або виробничої діяльності; плату за оренду майна бюджетних установ; кошти, що отримуються бюджетними установами від реалізації майна. Бюджетні установи використовують ці кошти за цільовим призначенням згідно з кошторисом.

„Звіт про надходження і використання коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень бюджетних установ” (ф. №4-2 д, 4-2м), складається установами, що отримують гранти та дарунки, благодійні внески, а також кошти на виконання окремих доручень. Сюди також належать інвестиції, що згідно, із законодавством України отримують бюджетні установи, в тому числі на будівництво житла. Ці кошти не мають постійного характеру та плануються лише у випадках, що попередньо обумовлені рішеннями Кабінету Міністрів або за вже укладеними договорами. При надходженні грантів, дарунків, благодійних внесків та інвестицій вносяться відповідні зміни до кошторисів.

„Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду” (ф.№4-3д,4-3м) складається бюджетними установами, які за розподілами головних розпорядників бюджетних коштів отримують кошти, що належать до інших надходжень спеціального фонду бюджету за кодами програмної класифікації видатків та кредитування Державного бюджету, тимчасової класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів у розрізі кодів економічної класифікації видатків бюджету та класифікації кредитування бюджету, в тому числі надходження від реалізації майна, визначеного Законом України „Про Державний бюджет України на відповідний рік”.

„Звіт про надходження і використання коштів, отриманих на виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів” (ф. №4-4д), складається установами, які утримуються за рахунок коштів Державного бюджету й отримують субвенцію з місцевого бюджету на виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів.

Для відображення передачі бюджетних асигнувань, передбачених у місцевих бюджетах, розпорядникам коштів Державного бюджету (виконавцям програм) на виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів до бюджетної класифікації введено відповідні коди.

„Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду (позики міжнародних фінансових організацій)” (ф. № 4-Зд. 1,4-Зм. 1) складається установами, які отримують кошти міжнародних фінансових організацій для підготовки та реалізації проектів економічного і соціального розвитку України.

„Звіт про заборгованість бюджетних установ” (ф. № 7д,7м) складається установами, що отримують кошти Державного або місцевих бюджетів на підставі даних бухгалтерського обліку про фактичну дебіторську та кредиторську заборгованість, яка виникла в установі при виконанні кошторису за поточний та минулі роки. Звіт складається в розрізі кодів програмної класифікації видатків та кредитування Державного бюджету або тимчасової класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів і кодів економічної класифікації видатків бюджету та містить інформацію про заборгованість бюджетних установ як за видатками, так і за нарахованими доходами.

„Звіт про заборгованість бюджетних установ за окремими програмами” (ф. №7д.1, №7м.1) складається за сумами заборгованості установи за звітний період, що виникла при виконанні кошторису за поточний та минулі роки за окремими кодами програмної класифікації видатків та кредитування Державного бюджету або окремими кодами тимчасової класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів (за придбані та відпущені матеріальні цінності, надані пільгові Довготермінові кредити тощо).

До форм квартальної фінансової звітності додається пояснювальна записка, яка включає текст та додатки. Пояснювальна записка повинна містити інформацію про:

1) назву установи та її місцезнаходження;

2) основну діяльність установи;

3) назву органу управління, у віданні якого перебуває установа;

4) середню чисельність працівників;

5) форму ведення бухгалтерського обліку;

6) виявлені помилки минулих років та пов'язані з ними коригування;

7) основні фактори, що вплинули на невиконання кошторису, причини виникнення заборгованості за заробітною платою та іншими соціальними виплатами;

8) зміни у фінансовому стані бюджетної установи за звітний період;

9) реструктуризовану заборгованість бюджетної установи та підстави для неї; анульовані та відновлені протоколи взаємозаліків і відмінені та відновлені векселі минулих періодів (дата і номер протоколу (векселя), загальна сума, підприємство-учасник, у рахунок якої заборгованості проведено);

10) розбіжності між даними різних форм звітності, а також між показниками звітності на кінець минулого і на початок наступного року (якщо такі розбіжності мали місце);

11) сплату до бюджету штрафів (сума, підстава, винні особи);

12) надходження коштів для виконання окремих доручень, благодійних внесків, грантів, дарунків та інвестицій у національній та іноземній валюті, підставу та мету їх отримання, номер розпорядчого документа, назву юридичної особи та строк погашення;

13) поточні рахунки в установах банків, підстави для наявності таких рахунків із зазначенням залишків на них та виду коштів.

До пояснювальної записки додається довідка про депозитні операції бюджетних установ (підстави для проведення таких операцій та залишки на рахунках), інформація за коштами, що отримані як плата за послуги, які надавались бюджетними установами (крім надходжень у натуральній формі), довідка про суми дебіторської та кредиторської заборгованості установи за операціями, які не відображаються у формі №7д, №7м „Звіт про заборгованість бюджетних установ”.

Місячні звіти (форми №7д, №7м та №7д. 1, №7м. 1) подаються до органу ДКУ, у якому обслуговується установа, де вони перевіряються і візуються. Терміни подання звітів установлюється органами ДКУ, до яких ці звіти подаються.

Квартальна звітність розпорядників коштів Державного і місцевих бюджетів включає всі вищезазначені форми місячної звітності.

Вищестоящі органи складають зведені звіти по своїй системі. При цьому звіти підвідомчих установ та організацій, що консолідуються, мають бути перевірені і завізовані органами ДКУ. Зведена звітність головних розпорядників коштів повинна повністю відповідати даним органів ДКУ.

Конкретні терміни подання звітів у період з 10-го до 31 числа місяця, наступного за звітним кварталом, встановлюються листом ДКУ, який надсилається відповідним розпорядникам коштів.

Річна звітність бюджетних установ включає в себе форми квартальної звітності та, крім цього, наступні звітні форми:

1) № 5д(м) „Звіт про рух необоротних активів";

2) № 6 „Звіт про рух матеріалів і продуктів харчування";

3) № 9 „Звіт про результати фінансової діяльності";

4) № 15 „Звіт про нестачі і крадіжки грошових коштів та матеріальних цінностей в бюджетних установах".

Ці форми звітності бюджетні установи складають і подають з 10-го лютого до 1-го березня року, наступного за звітним. Конкретний термін подання звіту, як і у випадку з квартальною звітністю, повідомляється індивідуальним листом ДКУ.

Баланс бюджетної установи (ф. № 1) складається за коштами загального і спеціального фондів бюджету у цілому за даними синтетичного й аналітичного обліку на кінець року. До балансу додаються „Довідки про рух асигнувань загального фонду та спеціального фонду", де в розрізі відповідних фондів показуються: залишки асигнувань на початок року, асигнування, виділені вищестоящим органом по видах коштів, та кошти, перераховані на збільшення або зменшення асигнувань.

Більшість річних звітних форм є одночасно і формами квартальної звітності і порядок їх складання залишається незмінним. До складу річної звітності включені нові форми: „Звіт про рух необоротних активів” (ф. № 5), в якому показується вартість необоротних активів установи на початок і кінець року та їх рух протягом звітного року, а також результати щорічної індексації та переоцінки необоротних активів.

У „Звіті про рух матеріалів і продуктів харчування” (ф. № 6) показується рух матеріалів і продуктів харчування протягом року з визначенням їх надходження шляхом придбання за грошові кошти, а також результати проведення переоцінки запасів.

Обсяги асигнувань, отриманих установою, та обсяги проведених нею видатків відображаються у „Звіті про результати фінансової діяльності” (ф.№9). Дані подаються окремо по загальному і спеціальному фондах сумарними цифрами без розподілу за напрямками асигнувань чи видатків.

Дані „Звіту про нестачі та крадіжки грошових коштів та матеріальних цінностей у бюджетних установах” (ф. № 15) засвідчують обсяги втрат через нестачі та крадіжки коштів і матеріальних цінностей на початок і кінець року, також протягом року із зазначенням заходів щодо усунення причин та обставин їх появи.

Місячні, квартальні та річні звіти подаються розпорядниками коштів вищестоящим розпорядникам та відповідним органам ДКУ, в яких вони обслуговуються. Узагальнена звітність по системі подається головним розпорядникам коштів та територіальним управлінням ДКУ. Останні, отримуючи відповідні дані від своїх відділень, проводять їх звірку і узагальнення, формують зведені звіти і подають їх ДКУ. Такі ж зведені звіти подаються до ДКУ і головними розпорядниками коштів, де вони піддаються остаточній звірці.

3. Звітність про виконання бюджетів поділяється на періодичну (місячна і квартальна) та річну і формується органами ДКУ.

Зведені місячні звіти про виконання Державного бюджету подаються територіальними управліннями ДКУ до ДКУ в термін із 8 до 25-го числа місяця, наступного за звітним. Звіти про виконання Державного бюджету складаються за показниками бюджетної класифікації наростаючим підсумком із початку року, в тисячах гривень.

Місячна звітність про виконання Державного бюджету включає такі форми:

1) № Імдб „Сальдовий баланс рахунків”;

2) № 2мдб „Звіт про виконання Державного бюджету”;

3) № 2-валюта „Звіт про використання коштів Державного бюджету з міжнародної діяльності України”;

4) № 7мдб „Звіт про бюджетну заборгованість”;

5) Довідка про повернення кредитів, наданих із Державного бюджету;

6) Інформація про виконання захищених статей видатків Державного бюджету України;

7) Звіт про використання коштів із резервного фонду Державного бюджету України;

8) Довідка про суми залишків коштів, перерахованих у поточному році.

Сальдовий баланс рахунків складається на підставі даних обліку за всіма рахунками Плану рахунків бухгалтерського обліку виконання Державного та місцевих бюджетів.

Звіт про виконання Державного бюджету (ф. № 2мдб) складається з трьох розділів: доходи, видатки та погашення кредитів, наданих із державного бюджету в минулі роки.

Доходи Державного бюджету (перший розділ ф. № 2мдб) відображаються окремо за загальним та спеціальним фондами відповідно до кодів бюджетної класифікації за даними аналітичного обліку доходів, попередньо звіреними з органами ДПА та Держмитслужбою.

Видатки (другий розділ) показують у розрізі кодів програмної та економічної класифікації видатків за даними аналітичного обліку і перевірених звітів бюджетних установ (форми № 2мд, № 4-1мд, № 4-2мд, № 4-Змд), із виділенням видатків за загальним та спеціальним фондами бюджету.

Третій розділ відображає залишок непогашених кредитів на І січня року, наступного за звітним, загальну суму погашених кредитів із початку року та залишок непогашених кредитів на звітну дату.

За звітами головних розпорядників коштів, про отримані бюджетні асигнування в іноземній валюті, складається звіт про використання коштів Державного бюджету з міжнародної діяльності України (ф. № 2-валюта).

Звіт про бюджетну заборгованість (ф. № 7мдб) складається за звітами бюджетних установ (ф. № 7мд та ф. № 8мд) у розрізі кодів програмної та економічної класифікації і має два розділи: „Дані про наявність дебіторської та кредиторської заборгованості розпорядників коштів (обсяги на початок року, на звітну дату та обсяг зареєстрованої і простроченої кредиторської заборгованості)" та „Дані про фінансові зобов'язання розпорядників бюджетних коштів (обсяги невиконаних фінансових зобов'язань розпорядників бюджетних коштів)".

За даними аналітичного обліку коштів, що надійшли на повернення бюджетних кредитів складається Довідка про повернення кредитів, наданих із Державного бюджету, окремо за загальним та спеціальним фондами.

Інформацію про виконання захищених статей видатків та Звіт про використання коштів із резервного фонду Державного бюджету готують на рівні ДКУ за даними обліку в розрізі кодів програмної та економічної класифікації видатків.

Територіальні управління ДКУ за звітами відділень ДКУ та даними власного обліку складають зведені місячні звіти про виконання Державного бюджету і подають до ДКУ, яке остаточно перевіряє та уточнює звітність, готує зведені форми і не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним,

подає їх до Мінфіну, Рахункової палати, Кабінету Міністрів та Верховної Ради. У ці ж інстанції органи стягнення подають зведену місячну звітність про надходження до Державного бюджету податків, зборів та інших обов'язкових платежів.

Місячна звітність органів ДКУ про виконання місцевих бюджетів включає:

1) № 1ммб „Сальдовий баланс рахунків”;

2) № 2ммб „Звіт про виконання місцевих бюджетів”;

3) № 7ммб „Звіт про бюджетну заборгованість”.

Місячні звіти про виконання місцевих бюджетів Мінфін АРК та головні фінансові управління державних адміністрацій областей, міст Києва та Севастополя подають до 12-го числа місяця, наступного за звітним. У звіті наростаючим підсумком подається інформація про доходи, що надійшли, і видатки, здійснені з початку року за кодами бюджетної класифікації.

Місячний звіт про виконання місцевого бюджету має три розділи:

1) Доходи (податкові, неподаткові надходження, державні цільові фонди, трансферти) - складається за даними аналітичного обліку в розрізі кодів бюджетної класифікації;

2) Видатки (за функціональною класифікацією, за економічною класифікацією) - за аналітичним обліком касових видатків;

3) Джерела фінансування дефіциту (кошти бюджетів різних рівнів та державних фондів, позики НБУ, інших банків, зміна обсягів цінних паперів, інше внутрішнє фінансування).

Звіт про бюджетну заборгованість складають за звітами Розпорядників коштів.

Квартальна звітність органів ДКУ про виконання Державного бюджету складається в основному з розглянутих вище форм місячної звітності. Новими звітними формами є:

1) № Ікдб „Звіт про фінансовий стан Державного бюджету України (баланс)";

2) № Зкдб „Звіт про рух грошових коштів";

3) Інформація про стан державного боргу;

4) Звіт про кредити та операції, що стосуються державних гарантійних зобов'язань.

Звіт про фінансовий стан Державного бюджету складають за даними обліку за рахунками 1-5 класів Плану рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів.

Звіт про рух грошових коштів (ф. № Зкдб) має чотири розділи: операційна діяльність, інвестиційна діяльність, нерозподілені видатки та фінансова діяльність.

Інформацію про стан державного боргу складається на рівні ДКУ за загальним та спеціальним фондами Державного бюджету за даними аналітичного обліку державних боргових зобов'язань, які виникли і погашені у звітному періоді, за кодами класифікації боргу та типом кредитора. На рівні ДКУ складається також Звіт про кредити та операції, що стосуються державних гарантійних зобов'язань.

Зведені квартальні звіти подаються до 30-го числа першого місяця кварталу, наступного за звітним. Не пізніше 35 днів після закінчення звітного кварталу ДКУ подає квартальний звіт про виконання Державного бюджету, а органи стягнення - квартальний звіт про виконання доходної частини до Мінфіну, Рахункової палати, Кабінету Міністрів та Верховної Ради.

Квартальна звітність місцевих фінансових органів включає:

1) № 1к „Баланс виконання бюджету";

2) № 2 „Звіт про виконання бюджету";

3) № 3 „Звіт про виконання плану по мережі, штатах і континген­тах установ, що знаходяться на місцевих бюджетах";

4) № 7кдк „Звіт про заборгованість бюджетних установ, що утримуються за рахунок загального фонду місцевих бюджетів";

5) № 7кдк „Звіт про заборгованість бюджетних установ, що утримуються за рахунок спеціального фонду місцевих бюджетів";

6) №15 „Звіт про нестачі та крадіжки грошових коштів і матеріальних цінностей у бюджетних установах, що знаходяться на місцевих бюджетах”.

У балансі (ф. № 1к) показують залишки на рахунках з обліку виконання бюджету на кінець звітного періоду. У формі № 2 фіксують виконання бюджету за доходами і видатками з початку року за загальним та спеціальним фондами і всього. Звіт (ф. № 3) засвідчує фактичну наявність на кінець звітного періоду установ, дітей, учнів, громадян, штатних одиниць установ і організацій тощо.

Терміни подання звітів вищестоящим фінансовим органам встановлюються листами ДКУ у період з 23-го числа першого місяця до 27-го числа другого місяця кварталу, наступного за звітним. Фінансові органи нижчого рівня складають звітність у тому ж обсязі й до 10-го числа місяця, наступного за звітним кварталом, подають вищестоящим фінансовим органам.

Органи ДКУ складають звіти про виконання місцевих бюджетів і подають їх відповідним фінансовим органам, які готують пояснювальну записку і разом із звітом направляють до вищого фінансового органу і своїм вищестоящим органам, які подають їх до ДКУ, а останнє готує зведений звіт про виконання місцевих бюджетів для Мінфіну.

Квартальна звітність органів Казначейства про виконання місцевих бюджетів включає такі форми:

1) № Ікмб „Звіт про фінансовий стан (баланс)”;

2) № 1к „Сальдовий баланс рахунків”;

3) № 2кмб „Звіт про виконання місцевих бюджетів”;

4) № Зкмб „Звіт про рух грошових коштів”;

5) № 7кмб „Звіт про бюджетну заборгованість”;

6) Інформації про надходження коштів спеціального фонду місцевих бюджетів.

Порядок складання цієї звітності розглянутий вище, термін її складання і подання визначається наказами ДКУ.

Річна звітність про виконання Державного бюджету включає:

1) № 1 „Звіт про фінансовий стан Державного бюджету України (баланс)”;

2) № 1-1 „Сальдовий баланс рахунків”;

3) № 2дб „Звіт про виконання Державного бюджету”;

4) № 2 „Звіт про результат виконання Державного бюджету”;

5) № 2-валюта „Звіт про використання асигнувань із Державного бюджету з міжнародної діяльності України”;

6) № 3 „Звіт про рух грошових коштів”;

7) № 7 „Звіт про бюджетну заборгованість”.

Разом із вищезазначеними формами звітності готують:

1) звіт про виконання закону України про Державний бюджет України.

2) інформація про виконання захищених статей видатків Державного бюджету України;

3) звіт про використання коштів із резервного фонду Державного бюджету України;

4) інформація про стан державного боргу;

5) звіт про кредити та операції, що стосуються державних гарантійних зобов'язань;

6) зведеш показники звітів про виконання бюджетів;

7) інформація про виконання місцевих бюджетів;

8) інша інформація, визначена Кабінетом Міністрів.

Річний звіт про виконання закону України про Державний бюджет України подається Кабінетом Міністрів до Верховної Ради не пізніше 1-го травня року, наступного за звітним. Рахункова палата до 15 травня готує і подає Верховній Раді висновки щодо використання коштів Державного бюджету. Верховна Рада розглядає звіт у двотижневий термін з дня отримання висновків Рахункової палати. Із доповіддю про Звіт виступає міністр фінансів, зі співдоповідями - голова бюджетного комітету та голова Рахункової палати.

Річні звітні документи з виконання місцевого бюджету містять такі форми:

1) № 1 „Баланс виконання бюджету”;

2) № 2 „Звіт про виконання бюджету”;

3) № 3 „Звіт про виконання плану по мережі, штатах і контингентах установ, що знаходяться на місцевих бюджетах”;

4) № 6 „Дані про наявність та рух основних засобів установ, що знаходяться на місцевих бюджетах”;

5) № 7 „Звіт про бюджетну заборгованість установ, що знаходяться на місцевих бюджетах України по загальному і спеціальному фондах”.

До зазначених форм звітності додаються:

1) довідка про надходження і використання коштів фонду всеобучу;

2) довідка про видатки на оплату безплатно наданих робітникам квартир і комунальних послуг;

3) звіт про нестачі та крадіжки грошових коштів і матеріальних цінностей у бюджетних установах, що фінансуються з місцевих бюджетів (ф. № 15);

4) довідка про видатки з фонду оплати праці працівників установ, що фінансуються з місцевих бюджетів;

5) довідка про суми, що надходять на видатки за рахунок цільових коштів.

У формі звітності № 6 відображається вартість основних засобів на початок року, вартість придбаних, вибулих засобів протягом року та їх вартість на кінець року в цілому і в розрізі установ: освіти, культури і засобів масової інформації, охорони здоров'я тощо.

У Довідці про надходження і використання коштів фонду всеобучу показують залишок коштів на початок року, їх надходження та використання та за рік і залишок коштів на кінець року. Довідка про видатки по оплаті безплатно наданих робітникам квартир і комунальних послуг містить Дані про виконання призначень за видатками працівникам агропромислового комплексу, освіти, культури, охорони здоров'я, соціального забезпечення. Довідка про видатки по Фонду оплати праці працівників установ, що знаходяться на місцевих бюджетах, показує виконання плану по фонду оплати і працівників. У Довідці про суми, що направлені на видатки за рахунок цільових коштів, є дані про видатки місцевих бюджетів за статтями, фонд оплати праці, придбання обладнання та інвентарю, державні капітальні вкладення за рахунок: резервного фонду Кабінету Міністрів, фондів непередбачених видатків АРК та місцевих рад, залишків коштів на початок року, що використовуються на покриття видатків, додатково одержаних доходів.

Звіт про нестачі та крадіжки грошових коштів і матеріальних цінностей у бюджетних установах відображає суми виявлених нестач та крадіжок грошових коштів і матеріальних цінностей в установах освіти, охорони здоров'я, культури, системи Міністерства аграрної політики, а також у сільських, селищних і міських радах, а також суми, стягнені з винних осіб, списані за рахунок установ, залишок заборгованості на кінець року.

Річні звіти подаються до ДКУ з 20 лютого до 1 березня року, наступного за звітним.

Органи ДКУ складають такі форми річної звітності виконання місцевих бюджетів:

1) № 1 „Звіт про фінансовий стан (баланс)”;

2) № 1-1 „Сальдовий баланс рахунків”;

3) № 2мб „Звіт про виконання місцевих бюджетів”;

4) № 2 „Звіт про результат виконання місцевих бюджетів”;

5) № 3 „Звіт про рух грошових коштів”;

6) Інформація про надходження коштів спеціального фонду місцевих бюджетів;

7) Звіт про використання коштів із резервного фонду;

8) Довідка про рух необоротних активів, матеріалів і продуктів харчування бюджетних установ, що утримуються за рахунок місцевих бюджетів;

9) Звіт про нестачі та крадіжки грошових коштів і матеріальних цінностей у бюджетних установах, що утримуються за рахунок місцевих бюджетів;

10) Інформація про надходження до бюджету розвитку місцевих бюджетів.

Звіти про виконання бюджету АРК і місцевих бюджетів розглядаються постійними комісіями Верховної Ради АРК та місцевих рад, які готують висновки, подають їх на розгляд сесії.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 805 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.029 с)...