Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок застосування гальмового режиму



2.5.1. Для застосування електродинамічного гальмування машиніст повинен:

· плавно перевести рукоятку майстер-контролера в положення “Гальмо” (лівою рукою);

· проконтролювати включення гальмового режиму (по вмиканню піктограм активації інвертора або по наявності тиску в гальмових циліндрах);

· виконати гальмування рухомого складу у відповідності з встановленими режимами керування;

· при швидкості близько 5 км/год пом’якшити гальмовий ефект плавним переведенням майстер-контролера в положення «Гальмо-1» до повної зупинки;

· після повної зупинки перевести рукоятку майстер-контролера в положення “0” (при показанні на ЛВДШ “ОЧ” або „0” машиніст повинен залишити рукоятку майстер-контролера в положенні “Гальмо” до зміни показання на дозволяюче).

Для збільшення гальмового ефекту машиніст повинен перевести рукоятку майстер-контролера в положення „Гальмо”. Подальше переміщення майстер-контролера в положенні „Гальмо” збільшує гальмовий ефект, зворотне переміщення майстер-контролера в положенні „Гальмо” зменшує гальмовий ефект. Реалізацію гальмового зусилля машиніст повинен контролювати на екрані TMS.

Змінюючи гальмове зусилля машиніст може зменшити швидкість або зупинити рухомий склад з різним сповільненням, забезпечуючи динаміку, аналогічну застосуванню байпасного або автоматичного гальмування (положення «Гальмо-2») на вагонах серії Еж, 81-502, 81-717.

При застосуванні електродинамічного гальмування можливе автоматичне гальмування пневматичними гальмами, тиск в гальмових циліндрах залежить від застосованого гальмового зусилля, швидкості руху та завантаження вагонів.

При застосуванні резервного контролера майстер-контролер не працює, машиніст повинен використовувати пневматичне гальмування.

2.5.2. Для застосування пневматичного гальмування краном машиніста машиніст повинен:

· перевести ручку крана машиніста (правою рукою) в гальмове положення;

· проконтролювати розрядку гальмової магістраль на 1,0 – 1,5 кгс/см²;

· перевести ручку крана машиніста (правою рукою) в робоче положення;

· проконтролювати реалізацію гальмового ефекту.

При необхідності збільшення гальмового ефекту машиніст повинен:

· перевести ручку крана машиніста (правою рукою) в гальмове положення;

· проконтролювати додаткову розрядку гальмової магістралі;

· перевести ручку крана машиніста (правою рукою) в робоче положення;

· проконтролювати збільшення гальмового ефекту.

При необхідності зменшення гальмового ефекту машиніст повинен:

· перевести ручку крана машиніста (правою рукою) в зарядне положення;

· проконтролювати часткову зарядку гальмової магістралі;

· перевести ручку крана машиніста (правою рукою) в робоче положення;

· проконтролювати зменшення гальмового ефекту.

При необхідності повного відпуску гальм машиніст повинен:

· перевести ручку крана машиніста в зарядне положення (правою рукою);

· проконтролювати зарядку гальмової магістралі до тиску 5,0 – 5,2 кгс/см².

Спрацювання пневматичних гальм машиніст контролює на екрані TMS по горінню жовтих піктограм, рівень тиску в гальмових циліндрах – по цифрових значеннях тиску на екрані TMS.

Відпуск пневматичних гальм машиніст контролює на екрані TMS по горінню чорних піктограм (повний відпуск гальм) або червоних піктограм (відпуск пневматичних гальм, спрацювання стоянкових гальм), відсутність тиску в гальмових циліндрах – по цифровому значенню тиску «0» на екрані TMS.

Для забезпечення зупинки у встановленому місці або для зниження швидкості руху машиніст повинен застосовувати службове гальмування, за винятком випадків застосування гальм для попередження наїзду на раптову перешкоду. При застосуванні пневматичних гальм машиніст повинен постійно контролювати рівень зниження швидкості рухомого складу.

Для попередження проїзду місця зупинки при недостатньому рівні зниження швидкості рухомого складу необхідно збільшити гальмовий ефект. Для попередження передчасної зупинки необхідно зменшити гальмовий ефект. При кожному послабленні дії гальм необхідно уважно контролювати рівень тиску в гальмовій магістралі, щоб не допустити повного відпуску гальм. Допущення передчасного повного відпуску гальм веде до збільшення гальмового шляху та може призвести до проїзду місця зупинки.

2.5.3. Для застосування екстреного гальмування при керуванні рухомим складом від основного або резервного контролера машиніст повинен:

· перевести рукоятку майстер-контролера в положення “Екстренное торможение” (при застосуванні основного контролера з включеними пристроями АРШ);

· вдарити «Кнопку аварийного торможения»;

· перевести ручку крана машиніста (правою рукою) в крайнє гальмове положення.

При застосуванні «Кнопки аварийного торможения» відбувається виток повітря з гальмової магістралі з одночасним розривом петлі безпеки та спрацюванням гальм. Для відновлення «Кнопки аварийного торможения» необхідно повернути її в верхнє положення. Після відновлення «Кнопки аварийного торможения» дозволяється переводити ручку крана машиніста в зарядне положення.

Для застосування екстреного гальмування помічник машиніста повинен натиснути кнопку «Экстренного торможения» та відкрити стоп-кран. Для відновлення кнопки «Экстенное торможение» необхідно провернути її за годинниковою стрілкою до повернення в початкове положення.

2.5.4. Для застосування стоянкового гальма поїзда машиніст повинен натиснути кнопку «Стояночный тормоз вкл.».

Для відпуску стоянкового гальма поїзда машиніст повинен натиснути кнопку «Стояночный тормоз откл.».

Спрацювання стоянкових гальм машиніст контролює на екрані TMS по горінню червоних піктограм (після відпуску пневматичних гальм). Відпуск стоянкових гальм машиніст контролює на екрані TMS по горінню чорних піктограм (повний відпуск гальм).

В процесі гальмування рухомого складу машиніст та помічник машиніста повинні бути готові застосувати екстрене гальмування в разі потреби. Машиніст повинен постійно тримати ліву руку на рукоятці майстер-контролера, праву руку – на ручці крана машиніста, помічник машиніста повинен тримати руку біля «Кнопки экстренного торможения».

2.5.5. Розрив петлі безпеки машиніст визначає по вмиканню піктограми «Петля безпеки» на екрані TMS з одночасною появою тиску в гальмових циліндрах без зміни тиску в гальмовій магістралі.

2.5.6. Порядок вибору режиму гальмування рухомим складом встановлено в п.п. 12.2.2-12.2.3 Технологічної інструкції про порядок роботи на рухомому складі для машиніста та помічника машиніста електропоїздів метрополітену № 18/78-І від 02.02.2009 р. При виконанні роботи машиніст повинен користуватися обладнанням порядком, встановленим цією інструкцією.

При зниженні зчеплення коліс з рейками необхідно завчасно застосовувати гальмування, не допускаючи зриву зчеплення та, як наслідок, відключення інвертора даного вагону, що спричиняє вмикання пневматичного гальмування та системи захисту коліс від ковзання, яке збільшує гальмовий шлях.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 227 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...