Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тварини, що харчуються фруктами



В основному це людиноподібні мавпи, тобто тварини, більш близькі до людини. Їх їжа складається переважно з фруктів та горіхів. В шкірі цих тварин містяться мільйони пор, через які відбувається виділення поту; в них є також корінні зуби для пережовування їжі; їх слина має лужну реакцію і, як і у травоядних тварин, вона містить птіалін, полегшуючий перетравлення їжі. Їх кишечник також довгий і звивистий (в 6 разів більший за довжину тіла), призначений для перетравлення фруктів та овочів, але не м’яса, що швидко гниє.

Люди

По всім приведеним вище ознакам люди знаходяться ближче всього до тварин, що харчуються фруктами, мають багато спільного з травоядними тваринами, але сильно відрізняються від хижаків (але сьогодні завдяки загальній деградації майже не відрізняються від хижаків). Це буде наглядно показано в таблиці, де приводяться особливости будови кишково-шлункового тракту, зубів и щелеп, а також функцій організму хижаків, травоядних тварин, тварин, що харчуються фруктами и людини. Як і в людиноподібних мавп, довжина травної системи людини в 6 разів більша довжини її тіла; в наші шкірі містяться мільйони малесеньких пор для випаровування вологи і охолодження тіла через виділення поту; ми п’ємо воду, втягуючи її ротом, як і всі вегетаріанські тварини, будова наших зубів і щелеп така ж, як і в них, наша слина має лугову реакцію і містить птіалін, що допомагає перетравлювати крохмалисту їжу. Люди по своїй природі не плотоядні істоти – наша анатомія і травна система показують, що наш організм пристосований до фруктів, горіхів та овочів.

Звичайно, організм людини має широкий діапазон пристосованості. Природа забезпечила людину механізмами, які дозоляють їй в екстремальних умовах при відсутності рослинної їжі без особливої шкоди перейти на тваринну. Однак якщо ця можливість стає основою щоденних харчових звичок, то рано чи пізно з’являться у всій повноті різні негативні наслідки.

Очевидно, що притаманні людині інстинкти протилежні інстинктам хижаків. Більшість людей самі не вбивають тварин і відчувають відразу до вбивства. Замість того, щоб їсти сире м’ясо, як це роблять всі плотоядні тварини, люди варять, запікають та смажать його; вони намагаються стишити його смак за допомогою різноманітних соусів та спецій. Один вчений пояснив це наступним чином: «В присутності запаху м’яса в кота починає виділятися слина, однак той самий кіт ніяк не реагує на запах фруктів. Якби людина відчувала задоволення, кидаючись на птаху и розриваючи зубами її ще тепле тіло, висмоктуючи її кров, то тоді можна було б заявити, що людина по своїй природі хижак. В дійсності слиновиділення у людини визиває вигляд смаковитого винограду, і навіть не будучи голодною, вона з’їсть фрукти, спокусившись їх приємним смаком».

Вчені і натуралісти, в тому числі і Чарльз Дарвін, що подав гіпотезу еволюції, сходяться на тому, що древні люди були вегетаріанцями (харчувалися фруктами, горіхами, овочами). Протягом історії людства наша анатомія не змінилася. Шведський вчений фон Лінней відмітив, що «внутрішня та зовнішня будова людського тіла в порівнянні з іншими тваринами показує, що саме фрукти та овочі являються їжею людини».

Таким чином, наукові дослідження стверджують, що фізіологія, анатомія та інстинктивна поведінка людини пристосовані до дієти, що складається з фруктів, овочей, горіхів та злаків. Це коротко і наглядно показано в таблиці.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 328 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...