Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Система підготовки офіцерів та сержантів



Система підготовки офіцерів

Командирська підготовка є складовим взаємозв'язаним елементом системи безперервної військової освіти і являє собою комплекс навчально-виховних заходів, які проводяться з метою вдосконалення знань, навичок і професійних якостей офіцерів.

Основними завданнями командирської підготовки є: глибоке засвоєння всіма офіцерами суті й змісту воєнної доктрини та способів ведення сучасних операцій (бойових дій): удосконалення практичних навичок офіцерів у виконанні ними своїх функціональних обов'язків щодо управління військами, частинами та підрозділами як у мирний, так і у воєнний час із використанням технічних засобів управління; вивчення геостратегічного поділу території України і суміжних держав, збройних сил суміжних та інших економічно розвинутих держав, війн і воєнних конфліктів; вдосконалення методів навчання і виховання підлеглих; формування і розвиток у офіцерів широкого кругозору, правової грамотності та відмінних особистих якостей, необхідних для військової служби.

Головним змістом командирської підготовки офіцерського складу вважати набуття твердих навичок щодо організації та всебічного забезпечення підпорядкованих з'єднань, частин та підрозділів як у повсякденній діяльності, так і в ході виконання ними завдань згідно з призначенням, майстерне володіння технікою, що стоїть на озброєнні, підтримання її у постійній бойовій та мобілізаційній готовності.

Основна увага в командирській підготовці офіцерів приділяється підвищенню рівня підготовки офіцерського складу, його компетенції, практичній спрямованості, особистій відповідальності за безперервне вдосконалення своєї професійної майстерності.

Успішне вирішення цих завдань досягається: глибоко продуманим плануванням та вмілим керівництвом командирською підготовкою: відповідальністю офіцерів за свою підготовку; якісною підготовкою керівників до занять і повсякденною допомогою підлеглим; уміло організованим самостійним навчанням; вивченням та впровадженням передового досвіду в практику навчання та виховання; постійним контролем за підготовкою офіцерів.

Система підготовки сержантів

Підготовка сержантів організовується і проводиться на командирських, інструкторсько-методичних заняттях, учбово-методич­­­них зборах, тренуваннях, інструктажах і вдосконалюється в процесі навчання особового складу в підрозділах і на польових заняттях.

Збори з сержантами проводяться 3 доби 2 рази на рік перед по­­­чатком кожного періоду навчання. Зміст зборів визначає командир частини з урахуванням призначення підрозділів частини. Всі заняття з сержантами проводяться групами в батальйоні, згідно з профілем (спеціалізацією) підготовки.

До проведення занять з сержантами залучаються найбільш досвідчені командири підрозділів, офіцери штабу, інженерно-техніч­­­ний склад частини. Командирські заняття з сержантами проводяться 2 доби на місяць, коли не проводяться збори з сержантами і частину не пе­­­ревіряють.

Під час занять на зборах відпрацьовуються єдині форми, мето­­­ди і способи проведення занять на найскладніші теми спеціаль­­­ної, тактико-спеціальної та загальновійськової підготовки. Визна­­­чаються роль та місце сержанта при проведенні комплексних такти­­­ко-спеціальних занять і тренувань. На цих зборах сержанти знайом­­­ляться з новими прогресивними формами і методами навчання і вихо­­­вання підлеглих і вивчають рекомендації щодо найбільш ефективного використання учбового часу.

Основною метою командирських занять з сержантами є закріплен­­­ня навичок сержантів у командуванні підлеглими екіпажами (відділенням), вдосконалення знань про будову та можливості штатної техніки, зразковому виконанні прийомів і дій під час роботи на ній; оволодіння сучасними методами виховної роботи з підлеглими по виконанню вимог статутів і порадників у повсякденній діяльності.

Методична підготовка проводиться на методичних заняттях, що проходять під час командирських зборів; учбово-методичних зборах; інструкторсько-методичних (показових) заняттях (навчаннях); інструктажах, методичних нарадах, конференціях і семінарах.

Інструкторсько-методичні заняття проводяться командиром роти перед відпрацюванням кожної нової теми, за якою сержанти будуть проводити заняття з підлеглими. На них сержанти вдосконалюють свої методичні навички, освоюють нові форми і методи проведення занять, порядок застосування технічних засобів навчання. Тематику інструкторсько-методичних занять визначає командир батальйону (роти).

Показові заняття - це найбільш наочна і ефек­­­тивна форма підвищення методичної майстерності, організовуються з метою показу зразкових дій і методики навчання. При підготовці та­­­ких занять і навчань проводяться необхідні тренування із залу­­­ченими силами і засобами. На розборі цих занять (навчань) аналізуються дії тих що навчаються, керівників (керівництва) за­­­нять (навчань), встановлюються єдині погляди на організацію і ме­­­тодику.

Інструктажі проводяться командиром взводу (роти) напередодні занять. На них даються вказівки щодо методики і поряд­­­ку проведення майбутнього заняття, використання навчально-тренувальних засобів і приладів, рекомендацій стосовно організації змагання, а також перевіряється готовність сержантів до занять, після чого затверджуються плани-конспекти.

Крім того, не рідше одного разу за цикл навчання у масштабі військової частини і щомісяця в батальйоні рекомендується проводи­­­ти з сержантами методичні наради, на яких підводяться підсумки ро­­­боти сержантів, проводиться обмін досвідом щодо навчання і вихо­­­вання підлеглих, підтримання статутного порядку.

Підготовка кандидатів на посади сержантів проводиться в підготовчий період згідно з Програмою збору сержантів частин і підрозділів, які висуваються до призначення на на заміщення вакантних посад сержантів.

Після успішного складення іспитів солдати призначаються на посади командирів відділень (начальників екіпажів) і їм присвоюється військове звання "молодший сержант".

Послідовність роботи командира щодо планування бойової підготовки

1. Вивчення та усвідомлення початкових даних планування.

2. Постановка завдань заступникам і начальникам служб та підготовка пропозицій щодо планування.

3. Заслуховування пропозицій заступників командира та начальників служб.

4. Розробка інших планувальних документів.

5. Розробка плану бойової підготовки та додатків до нього.

6. Прийняття рішення на організацію бойової підготовки та доведення рішення.

7. Узгодження розроблених документів у вищестоящому штабі та їх затвердження.

8. Доведення необхідних планувальних документів до підлеглих підрозділів.

9. Організація контролю та допомоги при плануванні бойової підготовки в підлеглих підрозділах.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1656 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...