Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Принципи загальної профілактики



Звірівничі господарства знаходяться на режимі підприємств закритого типу, тому стороннім особам категорично забороняється заходити у виробничу зону. Працівники ферм забезпечуються спецодягом і взуттям, виносити які за межі виробничої зони категорично забороняється. Спецодяг піддають пранню силами і засобами господарства не рідше одного разу в тиждень.

Особи, що відвідують виробничу зону, зобов'язані пройти санітарну обробку в ветсанпропускнику, після чого одягнути спецодяг і спецвзуття. Територія виробничої зони повинна бути огороджена парканом для попередження проникнення диких звірів і бродячих тварин, мати приміщення для обслуговуючого персоналу і санітарний вузол.

Перед в'їздом і входом на ферму на всю ширину входу споруджують дезбар'єр, який заповнюють тирсою, змоченою 2 % розчином їдкого натрію, або розчином хлорного вапна з вмістом 2 % активного хлору чи 4 % емульсії ксилофанта.

Аналіз роботи передових господарств показує, що можна запобігти захворюванням і загибелі звірів, якщо дотримуватись положень загальної ветеринарно-санітарної профілактики, які базуються, в першу чергу, на ветеринарно-санітарній експертизі кормів, контролі за ефективністю їх термічної обробки, медикаментозній профілактиці та ін. (рис. 64).

Ветеринарно-санітарна експертиза корму Контроль за ефективністю термічної обробки корму Групова фармакопрофілактика
Сортування корму ЗАГАЛЬНА ПРОФІЛАКТИКА Групова фармакопрофілактика
Клінічний контроль стану здоров'я звірів Поточна механічна очистка, миття місць збереження, приготування роздачі та поїдання корму. Профілактична дезінфекція Групова фармакопрофілактика
Рис. 64. Основні принципи загальної профілактики захворювань аліментарного походження (за Степаняком І.В., 1999).

Недоброякісні і вражені хвороботворними мікроорганізмами корми є однією з основних причин захворювання звірів.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 576 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...