Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Переваги та недоліки різних методів вивчення радіослухачів та телеглядачів



Використовують три основні методи дослідження: щоденникові записи, спостереження та інтерв’ю.

Щоденникові записи складаються з декількох етапів і проводяться постійно. На першому етапі проводиться опитування респондентів у них вдома, одержується інформація про інтереси,смаки, стуктуру вільного часу респондентів. На другому етапі респонденти щодня протягом місяця відмічаються у спеціальному щоденнику з інтервалом у 15 хв., яку саме теле- або радіопередачу та на якому каналі вони дивляться. Потім такі щоденники збираються і обробляються. Після трьох місяців панель оновлюється. Перевагою такого методу є його відносна дешевизна, а основним недоліком – неможливість контролю правдивості заповнення щоденників і тривалість процесу обробки (якщо проводиться ручне введення, а не автоматичне сканування заповнених анкет)

Спостереження проводиться за допомогою піплметрів – спеціальних електронних пристроїв,що підключені до телевізора респондента й фіксують включений в даний момент канал. Інформація передається за допомогою модему та телефонної лінії на центральний комп’ютер,де обробляється і узагальнюється. Перевагою цього методу є висока точність та об'єктивність,адже дозволяє одержати щосекундні рейтингові дані. Недоліком є його висока вартість і трудомісткість, тому частина роботи фіксується вручну, також іноді рейтинги штучно завищуються,адже телевізор може бути увімкнений, але респондент його не дивиться. Вимірювання радіоаудиторії може здійснюватися за допомогою портативного піплметра,вмонтованого в годинник,проте така технологія не застосовується в Україні. Є також аналогічний пристрій до піплметрів STB, що дає можливість фіксувати телепергляд 100% сімей,що підписані на послуги кабельного провайдера.

Інтерв’ю проводяться для вимірювання аудиторії читачів газет і журналів,слухачів радіоканалів, глядачів телеканалів. Перевагою є отримання досить об’ємної необхідної інформації по різним критеріям, недоліком може стати вплив інтерв’ера при особистому інтерв’ю.

101 Критерії вибору підприємства-виконавця маркетингових досліджень.

Наявність власної опитувальної мережі

Вартість дослідницьких послуг

Рівень верифікації

Дозвіл на контроль усіх стадій дослідження

Репутація серед клієнтів

Список постійних клієнтів

Наявність дослідницьких технологій

Кількість працюючих

Досвід роботи на ринку дослідницьких послуг

102 Організація стосунків дослідної компанії та підприємства-замовника маркетингових досліджень.

Передбачає такі етапи:

Замовлення потенційним клієнтом бріфу (Запиту, технічного завдання) на МД.

Підготовка комерційної пробозиції дослідницькою кампанією.

Розробка детальних програм кошторису дослідження.

Підписання договору на виконання дослідження.

Розробка та узгодження з клієнтом інструментарію дослідження.

Проведення усіх етапів дослідження та їх контроль з боку клієнта.

Підготовка звіту та його презентація клієнту.

103 Планування бюджету маркетингових досліджень.

Важливим є проведення калькуляції витрат на маркетингове дослідження. Вартість дослідження враховує всі можливі статті витрат які можуть виникнути: тіражування анкет, карток, супровідних матеріалів, витрати на досліджувальні зразки товару та матеріали, оплата праці інтерв’юерів, бригадирів, модераторів, винагорода респондентів, транспортні витрати, витрати на контроль, кодування, ведення даних тощо. Обов’язково закладається сума на непередбачені витрати.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 658 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...