Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Багатофазовий відбір



Цей метод не слід плутати з багатостадійним відбором. Якщо

під час багатостадійного відбору на різних етапах відбираються різні

типи одиниць відбору (області, міста, виборчі округи, квартали, індивіди), то за багатофазним методом відбирається той самий тип

одиниці відбору, але до деяких із них висувається вимога щодо

збільшення інформації, порівнюючи з іншими. Усім членам вибірки

ставляться певні запитання, але перед підвибіркою - більш деталі-

зовані. Наприклад, опитування усіх респондентів за всіма аспектами

дослідження може призвести до непотрібних витрат, а також до

можливого зниження ефективності роботи інтерв'юерів та надійності

відповідей респондентів. Крім зниження витрат, цей метод дозволяє використовувати

головну вибірку як основу для відбору подальших підвибірок, які

зазнають більш детальних та чисельних досліджень. Багатофазовий

відбір може додатково забезпечити інформацією, потрібною для роз-

шарування сукупності, та як орієнтир для вибору оптимальних вибір-

кових частин.

64. Розшарувальний(стратифікаційний) випадковий відбір: зумовлює поділ дослід жувальної сукупності на групи зі схожими характеристиками. Розшарування сукупності проводиться лише за значної варіації міркувань, суджень, оцінок людей різних груп. Основні ознаки розшарування сукупності це: за статтю, віком, розміром сім’ї, належністю до певної соціальної групи. Для цього відбору одиниць вибірки використовують два методи: однакова вибіркова доля та змінна вибіркова доля.

Квотний відбір: передбачає відбір, коли зміщення, які виникають із невірогідного методу відбору, контролюються певною мірою розшаруванням генеральної сукупності на групи та встановленням квот для кожної групи. Цей вибір проводиться двома етапами, а саме: спочатку вибирають регіони, а потім міста в них. Існує два широких типи контрольних механізмів для відбору квот: незалежний контроль та взаємозалежний контроль. Метод квотами має низку недоліків, а саме: отримана вибірка іноді буває репрезентативною за двома факторами: професія та освіта, по-друге іноді інтерв’юери уникають деяких кіл людей при опитуванні, через особисту антипатію. А також квотний метод не дає можливості оцінити вибіркову помилку в отриманих даних. Переваги: швидкість, економічність та простота використання. Вибір квотами є дешевим, метод простий для використання тому що не залежить від наявності відповідної бази для вибірки. Цей вибір є гнучким.

65. Квотний відбір: передбачає відбір, коли зміщення, які виникають із невірогідного методу відбору, контролюються певною мірою розшаруванням генеральної сукупності на групи та встановленням квот для кожної групи. Цей вибір проводиться двома етапами, а саме: спочатку вибирають регіони, а потім міста в них. Існує два широких типи контрольних механізмів для відбору квот: незалежний контроль та взаємозалежний контроль. Метод квотами має низку недоліків, а саме: отримана вибірка іноді буває репрезентативною за двома факторами: професія та освіта, по-друге іноді інтерв’юери уникають деяких кіл людей при опитуванні, через особисту антипатію. А також квотний метод не дає можливості оцінити вибіркову помилку в отриманих даних. Переваги: швидкість, економічність та простота використання. Вибір квотами є дешевим, метод простий для використання тому що не залежить від наявності відповідної бази для вибірки. Цей вибір є гнучким.

61. Багатостадійний відбір: метод передбачає процес відбору на двох та більше послідовних стадіях. На кожній стадії виконується вибірка і так доки, поки не будуть відібрані кінцеві одиниці вибірки. Цей метод вибіркового дослідження доцільний у випадку великого розпорошення сукупності.

Багатофазовий відбір: відбирається той самий тип одиниці відбору, але до деяких із них висувається вимога щодо збільшення інформації, порівнюючи з іншими. Усім членам вибірка ставляться запитання, але перед підвибіркою більш деталізовані. Цей метод дозволяє знизити витрати та використовувати головну вибірку як основну для відбору подальших підвибірок, які зазнають більш детальних та чисельних досліджень. Цей метод додатково може забезпечити інформацією, потрібною для розшарування сукупності.

63. Неймовірнісний відбір: цей метод існує на основі суб’єктивних міркувань дослідника.існує 5 методів такого відбору: випадковий маршрут, послідовний відбір, відбір квотами, «снугова куля», метод зручності. Причини, які змушують відмовитися від застосування методу випадкового формування вибірки можуть бути: значний географічний розкид респондентів, наявність респондентів, з якими важко зв’язатися, до вибірки повинні потрапити важливі респонденти.

62. «Грубка снігу» (снігова куля) Цей тип складний за своєю методикою. Об'єднуємо респондентів у групи по двоє-троє, даючи змогу обговорити проблему протягом 5 хв. Наступний крок - об'єднання маленьких груп по дві, а згодом - в одну-дві великі, щоб поступово, аналізуючи складне питання, зібрати достатньо матеріалу та спільно вирішити проблему.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 647 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...