Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Послідовність питань в листах опитування



Послідовністьзапитаньв листах опитування має велике значення для успішноїроботи. Перші запитання мають бути простими та цікавими для респондента. Влучні, нескладні вступні запитання дають можливість встановити контакт з опитуваним. Якщо перші запитання є дещо загальними, то наступні мають конкретизувати тему дослідження. Побудова опитного листа вимагає логічності, тобто є недопустимим непослідовний перехід від однієї теми до іншої. За необхідності зміни теми дослідники вміщують пояснення або додаткові запитання. Такі запитання допомагають стандартизовану форму опитування наблизити до діалогу.

Для вибору респондентів застосовують запитання – фільтри. Залежно від змісту на розгалуженні запитання респонденти відповідають на різні запитання. Розгалуженні запитання вимагають розробки схеми можливого логічного розподілу та інструкції для дотримання цієї схеми, а також розташування наступних обох варіантів запитань якнайближче до розгалуженого.

При розробці опитувальних листів для проведення МД треба пам’ятати основне правило: розташування запитань, що стосуються особистих характеристик респондентів, завжди передбачають наприкінці опитного листа.

Тобто, ті запитання, що дозволяють отримати інформацію за темою дослідження, розміщують першими, а запитання, спрямованні на отримання класифікаційної інформації, - останніми.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 685 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...