Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пакування(згідно ДСТУ 2515–94)– це підготовка продукції до транспортування, зберігання, реалізації і споживання із застосуванням упаковки



Пакувальний матеріал – це матеріал, з якого виробляють паковання і який забезпечує можливість повторного використовування паковання чи екологічно чистого її знищення (ДСТУ 2887–94).

Він повинен захищати товар від шкідливого впливу, втрат, пошкоджень, поліпшувати ефективну доставку, транспортування, реалізацію та споживання товару, захищати навколишнє середовище від забруднення.

Банка алюмінієва – банка, виготовлена з алюмінію або його сплавів. Здебільшого застосовується для фасування рідких харчових продуктів (пиво, безалкогольні напої тощо).

Банка збірна – виготовлена з трьох компонентів: корпуса, верхньої частини і дна, які з'єднуються вальцюванням, зварюванням або паянням.

Блістер – споживча тара у вигляді жорсткого чи напівжорсткого прозорого полімерного футляра, закріпленого на картонному або іншому жорсткому бланку.

«Використати до...» – маркування, що проставляється на упаковці продуктів, які швидко псуються.

Вакуум-упаковка – герметична споживча упаковка, в якій за рахунок видалення повітря створено тиск, нижче атмосферного.

Вантажна одиниця – одиниця вантажу, розміри і маса якої є зручними й доцільними для навантажувально-розвантажувальних робіт як вручну, так і за допомогою засобів механізації.

Габаритні розміри тари – максимальні зовнішні розміри тари (паковання), включаючи виступаючі частини і деталі.

Групова упаковка – поєднання в одній упаковці певної кількості упакованого однорідного продукту з урахуванням особливостей його реалізації, наприклад, декількох банок з консервами, пивом, обтягнутих термоусадковою або розтягувальною плівкою.

Групове паковання – запакування однакових пакувальних одиниць або незапакованої штучної продукції у групову упаковку.

Групування продукції – поєднання визначеного числа пакувальних одиниць або незапакованої штучної продукції в певному порядку.

Допоміжний пакувальний засіб – елемент паковання, який у комплексі з тарою або без неї виконує функцію паковання.

Етикетка – невеликий за розмірами аркуш паперу або полімерний лист, де викладено необхідні дані для ідентифікації продукту, основні його характеристики. Етикетка може бути нанесена безпосередньо на пакувальний виріб.

Етикетування – нанесення на продукцію або пакувальну одиницю етикеток і (або) кольєреток.

Жорсткість паковання – здатність упаковки зберігати форму і розміри під дією механічних навантажень.

Жерсть біла – рулонна або листова жерсть, покрита оловом гарячим лудінням або електролітичним способом, використовується, головним чином для виробництва консервних банок.

Жерсть чорна – рулонна або листова жерсть в основному без покриття. Використовується при виробництві негерметичних банок (головним чином для густотертих фарб). Може мати лакове, комбіноване (хромування з лакуванням) та покриття із полімерів.

Загортання продукції – пакування, у процесі якого штучна продукція з усіх боків обгортається пакувальним матеріалом з наступним закріпленням країв.

Закупорювальні засоби – спеціальні засоби для закупорювання тари після її наповнення. Виготовляються з металів (кронен-пробки, жерстяні кришки, алюмінієві ковпачки), полімерів, деревини, корка.

Закупорювання — закривання тари після заповнення продукцією для забезпечення її збереження.

Запаковування – це процес підготовки і розміщення продукції в пакованні для забезпечення її зберігання при транспортуванні, реалізації, застосуванні та інших діях з пакованням.

Індивідуальна тара – тара, призначена для одиниці продукції.

Індекс е – в багатьох країнах рівнозначно ставиться на упаковці, вказує на точність маси. Перша літера слова exactly – нетто. Цифра, проставлена поряд з цією літерою (наприклад, 100 g e), вказує на чисту (без упаковки) масу продукту. Якщо ж перед літерою є стоїть не літера g, а літери oz, то це товар (найчастіше із США або Великобританії), масу якого вказано в унціях (ounce).

Індекс Е – ставиться на упаковці продуктів харчування, що мають у своєму складі харчові добавки, які самі по собі як їжа не використовуються, але надають продукту заданих властивостей. Наприклад, попереджують черствіння, окислювання, пліснявіння або зберігають структуру, покращують зовнішній вигляд. Усі вони поділяються на декілька класів. Наприклад, Е100–Е182 – барвники; Е200–Е299 – консерванти; Е600–Е699 – підсилювачі смаку тощо.

Каширування – з'єднання (склеювання) двох матеріалів, наприклад, алюмінієвої фольги і паперу, самотвердними або термоплавкими клеями.

Каширована фольга – алюмінієва фольга, з’єднана з паперовою стрічкою.

Кольєретка – вирубаний шматочок паперу (можливо – полімер), як правило, фігурної форми, що наклеюється на горловину пляшки (над етикеткою), з нанесеним типографським способом зображення знака фірми або підприємства-виробника цього рідкого продукту (найчастіше – алкогольних напоїв, пива).

Контретикетка – етикетка, що наклеюється на зворотний (стосовно основної етикетки) бік пляшки, банки. На контретикетку наноситься допоміжна інформація про продукт, напій, наприклад, його склад, можливості використання або історія створення тощо.

Корекс – прокладка горбкуватої (ніздрюватої) форми, як правило з полімерних матеріалів, найбільш широко використовується в кондитерській промисловості для пакування шоколадних цукерок.

Коробка картонна – коробка, виготовлена з коробкового картону і (або) паперу, складається з двох або більше деталей.

Кришка «твіст-офф» – кришка, яка щільно нагвинчується на горловину банки.

Кришка СКО (для скляних банок, консервна, обтискна)– закупорювальний виріб одноразового використання для герметичного закупорювання циліндричних скляних банок методом обкатування роликом. Як правило, металева, з гумовою ущільнювальною прокладкою.

Кронен-пробка – закупорювальний виріб. Металева пробка корончастої форми з ущільненням у вигляді вкладки або кільця, що використовується для герметизації скляних пляшок методом обтискання. Найширше використовується для закупорювання пивних пляшок.

Лакування – покриття лаком як з декоративною метою, так і для захисту від дії вологи хімічних реагентів статичної електрики, ультрафіолетових променів тощо.

Ламінат – багатошаровий листовий матеріал, що складається з двох або більше шарів. Широко використовується для виготовлення пакетів типу «пюр-пак» або «тетра-пак» для молочної продукції, соків, сухого вина тощо.

Ламінування – нанесення на паперову основу розплавів пластмас з метою надання матеріалу газо-, паро-, водонепроникності та інших спеціальних властивостей. Широко застосовується у виробництві пакувальних матеріалів для фасування харчових продуктів.

Логістика – наука про планування, контроль і керування транспортуванням, складуванням та іншими матеріальними і нематеріальними операціями, що виконуються в процесі доведення сировини і матеріалів до виробничого підприємства, внутрішньозаводською переробкою сировини, матеріалів і напівфабрикатів, доставки готової продукції до споживача відповідно до інтересів і вимог останнього, а також передачі, зберігання і оброблення відповідної інформації. Упаковка є складовою частиною логістики.

Логотип – словесний фірмовий знак (найменування виробника або продукту), який має незмінне зображення і використовується з метою реклами у маркуванні продукції, а також у всіх матеріалах, що представляються фірмою.

Лоток – дерев'яний картонний або пластмасовий ящик без кришки, висотою не понад 150 мм з фіксаторами, що виступають, або з фіксаторами іншої конструкції. Найширше застосовують для транспортування, зберігання й реалізації плодів, овочів, м'ясних і молочних продуктів, хлібобулочних виробів та інших харчових продуктів.

Місткість тари – параметр тари, що визначається її внутрішніми розмірами.

Обіг тари – цикл використання контейнера, скляної тари тощо, котрий вимірюється від одного навантаження до наступного, або обіг тари між двома послідовними заповненнями.

Пакувальна одиниця – виріб, створений в результаті з’єднання запаковуваної продукції з упаковкою, тобто паковання є пакувальною одиницею.

Пачка – одноразова споживча тара у формі паралелепіпеда, яка закривається клапанами.

Пергамент – жиронепроникний папір, що використовується для загортання харчових продуктів. Зберігає смак і аромат пакованих продуктів.

Піддон – транспортна тара, засіб пакетування, що має жорстку площадку і достатнє місце для створення укрупненої вантажної одиниці. Як правило, має стандартні розміри. Піддони поділяють на два види: двозахідний і чотиризахідний, які розрізняються способом захвату вилковим навантажувачем. Виготовляється з деревини, пластмас, металів. Для їх виготовлення все частіше використовують вторинну сировину.

Підпергамент – тонкий папір для пакування харчових продуктів, виготовлений з целюлози жирного помелу, з обмеженою жиропро-никністю і високою механічною міцністю.

Плівка термоусадкова – плівка з поліетилену, поліпропілену та інших полімерів, що характеризуються ступенем усадки, який коливається від З0 до 80 %. Усадка плівки відбувається під час нагрівання до температури 150–300 °С.

Пробірка – споживча тара з циліндричним корпусом, плоским або опуклим дном, з горловиною, діаметр якої дорівнює діаметру корпуса. Закупорюється пробкою або кришкою. Місткість – 0,05 дм3.

Пробка – закупорювальний засіб циліндричної форми, який виготовляється із скла, металу, деревини, пластмаси або кори пробкового дерева (корок). Пробка може багаторазово вставлятися в отвір упаковки, вийматися з нього і, відповідно, надіватися (нагвинчуватись) або зніматися.

Тетра-пак – упаковка з багатошарового ламінованого картону з можливим включенням шарів алюмінієвої фольги, що безперервно формується з рулону, для харчових продуктів (молочні продукти, соки, напої, вина, асептично закупорені методом неперервного формування). Має форму тетраедра, місткість – 100–1000 см.

Товарний (торговий) знак – оригінально оформлене художнє зображення, поєднання букв, цифр, слів, символів та інших засобів, якими позначають окремі вироби (послуги) і/або сукупність виробів (послуг), які мають єдине призначення і/або походження, яке служить для відмінностей одних товарів, послуг, виробників, постачальників від інших і володіють ліцензією на його монопольне використання.

Торгова марка (товарний знак) – оригінально оформлене графічне зображення, оригінальна назва, особливе сполучення цифр, літер або слів, якими підприємство наділяє свої вироби, упаковку. Вона є об'єктом промислової власності. Підлягає реєстрації у спеціальній державній установі.

Упаковка блістерна – упаковка з полімерної, термоформованої (жорсткої) плівки. Як правило, прозора термоформована плівка, що повторює форму пакованого предмета, приклеюється до картонної або іншої жорсткої підкладки.

Фасування – вміщення продукції в тару або пакувальний матеріал з попереднім або одночасним дозуванням.

Штабелювання продукції – групування паковань, тари, продукції, виконане по вертикалі.

Специфічні назви. Історично склалося так, що пакувальні матеріали певного походження і підтипу мають специфічні власні назви.

Металевий прокат завтовшки до 80 мкм відносять до фольги,

– тонколистову сталь завтовшки 0,08–0,40 мм називають жерстю,

– завтовшки 0,40–1,2 мм – рулонним тонколистовим матеріалом,

– а 1,2-8 мм – листовим матеріалом.

Паперові матеріали завтовшки до 0,5 мм називають папером,

– понад 0,5 мм – картоном.

Полімери:

до плівок відносять матеріали завтовшки до 0,25 мм,

– до рулонних матеріалів – 0,25–1,2 мм,

– до листів – понад 1,2 мм.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 3100 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...